ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Το πρόσφατο επενδυτικό Συνέδριο του ΣΕΒ πραγματοποιήθηκε λίγο πριν ολοκληρωθεί στην Ελλάδα το πρόγραμμα προσαρμογής και μπούμε σε μία νέα εποχή, όπου η επιστροφή στις επενδύσεις θα κληθεί να υπηρετήσει την ανάγκη του παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας. new deal Δημήτρης Βέργαδος

Μοίρασε το

Το πρόσφατο επενδυτικό Συνέδριο του ΣΕΒ πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, τον προσεχή Αύγουστο, μπαίνουμε σε μία νέα εποχή. Με βασικό μήνυμα ότι «κάθε επένδυση είναι εθνικός στόχος», το Συνέδριο επιχείρησε –και πιστεύω ότι πέτυχε– να φέρει στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου το κατεξοχήν ζητούμενο ότι, δηλαδή, η επιδιωκόμενη στροφή στην πολυπόθητη ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Το βασικό διακύβευμα για την επόμενη ημέρα είναι η Ελλάδα να γίνει πιο φιλική στις επενδύσεις, που με τη σειρά τους αποτελούν ίσως το μόνο και πλέον αποτελεσματικό τρόπο δημιουργίας βιώσιμων θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, όμως τέθηκε και το πλαίσιο, ώστε αυτή η επιστροφή στις επενδύσεις να υπηρετήσει και την ανάγκη του παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, για να αποκτήσει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά ο νέος ενάρετος κύκλος επανεπένδυσης και ανάπτυξης. Με απλά λόγια, η έμφαση πρέπει να δοθεί στους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, στη βιομηχανία και στη μεταποίηση, στην καινοτομία.

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ 45 δισ. ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΎΣΕΙΣ

Αυτό που σήμερα χρειαζόμαστε είναι κεφάλαια για επενδύσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες και όχι δανεικά για εισαγωγές και κατανάλωση, όπως γινόταν έως το 2008. Σε αυτήν την προσπάθεια, η διάσταση του χρόνου –και κυρίως η αλλαγή στο βέλος του χρόνου-, έχει κομβική σημασία: με τα σημερινά δεδομένα οι ρυθμοί αποκατάστασης του επενδυτικού κενού θα ξεπεράσουν τα 10 χρόνια. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας, «εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουμε πολύ πιο επιθετικοί, όπως να αυξάνονται ετησίως οι επενδύσεις με έναν ρυθμό της τάξης του 15%».
Διότι μόνο με αυτό το σενάριο το επενδυτικό κενό της τάξης των 100 δις ευρώ, που άφησε πίσω της η περίοδος της κρίσης, μπορεί να «κλείσει» σε 4-5 χρόνια και οι επενδύσεις να αυξηθούν από €22 δις σήμερα σε €45 δις για να φθάσουν στο 20% του ΑΕΠ, δηλαδή στα επίπεδα που κινείται η υπόλοιπη Ευρώπη.

Η επόμενη πρόκληση αφορά στη βελτίωση των επιδόσεων μας στους διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας. Γιατί παρά τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, απέχουμε σε όλους τους δείκτες που ενθαρρύνουν τις παραγωγικές επενδύσεις.

Η επενδυτική και επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα της χώρας αποκλίνει σημαντικά από εκείνη της Ε.Ε., όπως αυτές αποτυπώνονται στους δείκτες του WEF (28η η χώρα μας, τελευταία στην Ε.Ε.) στο Doing Business (27η, προτελευταία στην ΕΕ) και στην ψηφιακή ωριμότητα DESI (28η, τελευταία στην Ε.Ε.).

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΌΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΌΣ ΑΠΟ ΦΙΛΟΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ BIG BANG

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν και το μέγεθος της προσπάθειας που απαιτείται. Και κυρίως πιστοποιούν γιατί χρειαζόμαστε ένα φιλοεπενδυτικό μεταρρυθμιστικό big bang, που θα μας κάνει να ξεχωρίσουμε θετικά από τον διεθνή επενδυτικό ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με την επενδυτική μεταρρύθμιση που προτείνει ο ΣΕΒ αποτελεί η εργαλειοθήκη για τις παραγωγικές επενδύσεις που ετοίμασε η Deloitte και η εργαλειοθήκη για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα της BCG, οι οποίες περιέχουν μαζί, 200 καλές πρακτικές από 35 χώρες που μπορούν να επιταχύνουν 10 κατηγορίες παραγωγικών επενδύσεων.

Η σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές πρακτικές θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας, ώστε να «κλείσουν» πιο σύντομα πληγές, όπως η υψηλή ανεργία και το brain drain.
Καταλύτης για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι η δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου Επενδύσεων υπό τον Πρωθυπουργό για την εποπτεία εφαρμογής του προγράμματος, με συμμετοχή του ΣΕΒ αλλά και δέσμευση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Ο στόχος της υλοποίησης των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και της προσέλκυσης επενδύσεων πρέπει να είναι στόχος του κάθε Έλληνα πρωθυπουργού τα επόμενα χρόνια, διασφαλίζοντας και τη συνέχεια και τη συνέπεια του φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος.
Σήμερα μπορούμε έμπρακτα να αποδείξουμε ότι από την κρίση βγαίνουμε λίγο σοφότεροι και κυρίως πιο αποφασισμένοι. Το τι οφείλουμε να κάνουμε το γνωρίζουμε. Ο ΣΕΒ με τη δράση του καταθέτει στοιχεία για το κρίσιμο «Πώς». Ας αδράξουμε τώρα την ευκαιρία. Ο χρόνος τρέχει και το ρολόι της ανταγωνιστικότητας δεν μας περιμένει.
Δείτε αναλυτικά τις προτάσεις επενδυτικής πολιτικής του ΣΕΒ στη σελίδα www.sev.org.gr.
Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Δημήτρη Βέργαδου στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου