Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ

Μοίρασε το

Διανύουμε τον έβδομο χρόνο ειδικού καθεστώτος διάσωσης με τη βοήθεια ολόκληρου του πλανήτη. Για την ακρίβεια από το Δημόσιο χρέος των 310 δισ. ευρώ τα 170 δισ. ευρώ θα αποπληρωθούν μετά τη συμπλήρωση 10 ετών και ειδικότερα από το 2021.

Πολλά έχουν γραφτεί, οι περισσότεροι αγνοούν βασικές παραμέτρους των συμφωνιών, αγνοούν το ύψος των δανείων που έχουμε λάβει, αγνοούν τους μηχανισμούς και τους κανόνες που διέπουν τις συμφωνίες, αγνοούν τις διευκολύνσεις που έχουν παρασχεθεί. Ενημερώνονται δε από επικίνδυνους και τυχοδιώκτες πολιτικούς, από ψευτοπολιτικάντηδες και ανεύθυνους επαγγελματίες της ενημέρωσης όπως και της socialμιντιακής αρένας. Οικονομικά αναλφάβητοι προσπαθούν να πείσουν τους άλλους για πράγματα που δεν γνωρίζουν. Αναμασούν τα πάλαι ποτέ αντιμνημονιακά συνθήματα (η αλήθεια είναι ότι σχεδόν δεν ακούγονται τώρα τέτοια…), ρίχνουν αναθέματα, επιμένουν να έχουν άποψη για κάτι που δεν ξέρουν και γενικώς αποδεικνύουν τη… μακαριότητα τους.

Σχετικά τώρα με την εικόνα που αφορά στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα ως… φτωχός συγγενής της Ευρωζώνης τα ποσά είνα πραγματικά τεράστια. Μιλάμε μόνο και μόνο με για τα δανειακά προγράμματα αφήνοντας στην άκρη το τι έχουμε εισπράξει ως κονδύλια επί 36 χρόνια για έργα υποδομής, επιδοτήσεις, κοινωνικές μεταβιβάσεις κλπ. Στο σημείο αυτό δεν είναι κακό να θυμηθούμε τα συνθήματα του Ανδρέα το 1981 (“Έξω από την ΕΟΚ”, “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο”).

Τι έχουμε λοιπόν έως σήμερα σε σχέση με το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

1. Οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν δανείσει στην Ελλάδα σχεδόν 195 δισ. Για την αποπληρωμή των δανείων του προγράμματος έχει δοθεί δεκαετής περίοδος χάριτος για τόκους και χρεολύσια. Δηλαδή σταδιακά από το 2011 έως το 2021 η Ελλάδα δεν καταβάλλει ούτε ευρώ για την εξυπηρέτηση ποσού που αντιστοιχεί πάνω από το μισό του συνολικού δημοσίου χρέους. Εξυπακούεται ότι η ρύθμιση του συνολικού χρέους μόλις ολοκληρωθεί πλήρως το πρόγραμμα με την κάλυψη των υποχρεώσεων από την Ελλάδα, θα επιμηκυνθεί για πάνω από 4 δεκαετίες. Ενδεικτικά ένα μικρό δάνειο από τον EFSF (νυν ESM) που συνήφθη το 2014 θα εξοφληθεί έως το 2054.

2. Το 2012 διαγράφτηκε χρέος 126,7 δισ. ευρώ μέσω του PSI, δηλαδή των ιδιωτών ή των κρατικών funds που κατείχαν ελληνικούς τίτλους. Όσοι κατείχαν ομόλογα έχασαν σχεδόν το 75% της ονομαστικής αξίας, το οποίο ευελπιστούν ότι θα καλύψουν μέσα στις επόμενες δεκαετίες από την αύξηση των τιμών των ελληνικών ομολόγων εφόσον η ελληνική οικονομία μεγαλουργήσει! Μέσα σε αυτούς ήταν αναπόφευκτα και τα ασφαλιστικά ταμεία ως κάτοχοι κρατικών τίτλων.

3. Η Γερμανία έχει δώσει συνολικά στην Ελλάδα δάνεια ύψους 93 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 30% του ετήσιου προϋπολογισμού της!!! Ουσιαστικά κάθε πολίτης της Γερμανίας (δηλαδή και κάθε ομογενής που ζει εκεί) είναι χρεωμένος καά 1.135 ευρώ για την Ελλάδα. Δηλαδή, μια τετραμελής οικογένεια με γονείς και δύο… μωρά είναι χρεωμένη για την Ελλάδα με το ποσό των 4.540 ευρώ! Τα ετήσια έσοδα από τόκους για τη Γερμανία για τα επόμενα χρόνια και έως το 2023-2024 δεν ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως!!! Δηλαδή κάθε πολίτης της Γερμανίας… παίρνει από την Ελλάδα ετησίως το ποσό των 0,24 ευρώ!!! Το ποσό αυτό προκύπτει αν διαιρέσουμε τους τόκους των 20 εκατ. ευρώ με τον αριθμό των κατοίκων της Γερμανίας (81,9 εκατ.).

4. Στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας η Ευρωζώνη μας έχει δώσει δάνεια επιτόκιο σχεδόν 1%. Συνολικά μέσω διαφόρων μηχανισμών έχουν δοθεί στην Ελλάδα 330 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 72 δισ. ευρώ αφορούν σε στήριξη των τραπεζών μέσω της ρευστότητας από τον ELA (είχαμε φτάσει και στα 110 δισ. ευρώ το 2015). Σύνολο 400 δισ. ευρώ ή 2,5 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας!!!!!!!!!!!!!!!! Ειδικότερα τα 194,7 δισ. ευρώ από αυτά αφορούν στο πρόγραμμα διάσωσης. Τα ποσά και οι χώρες που μας έχουν δανείσει έχουν ως εξής:

Γερμανία: 55,3 δισ ευρώ

Γαλλία: 42 δισ ευρώ

Ιταλία: 36,8 δισ ευρώ

Ισπανία: 25 δισ ευρώ

Ολλανδία: 11,8 δισ ευρώ

Βέλγιο: 7,2 δισ ευρώ

Αυστρία: 5,8 δισ ευρώ

Φινλανδία: 3,7 δισ ευρώ

Πορτογαλία: 1,4 δισ ευρώ

Ιρλανδία: 900 εκατ ευρώ

Άλλες χώρες: 4,8 δισ ευρώ

4. Πιο ακριβά είναι τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δηλαδή των 182 χωρών που ανήκουν σε αυτό, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Για όσους δεν το γνωρίζουν η Ελλάδα είναι μέλος και μέτοχος στο ΔΝΤ, αλλά και… πελάτης όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα τα τελευταία χρόνια. Το μέσο επιτόκιο ανέρχεται στο 2,2% καθώς μας δανείζουν χώρες που έχουν επιτόκιο δανεισμού πάνω από 7% όπως η Ρωσία, η Βραζιλία και για ένα διάστημα η Κίνα. Δηλαδή αυτές οι χώρες δανείζονται με 7% και μας δανείζουν με 2,2%, οπότε και ουσιαστικά εξαντλείται η βοήθειά τους προς εμάς σε αυτό το επίπεδο. Αν το 2,2% είναι τοκογλυφικό επιτόκιο σύμφωνα με τον ξερόλα Ελληναρά, τότε Ρωσία, Κίνα και Βραζιλία είναι μεταξύ των διεθνών τοκογλύφων, αφού μας δανείζουν με διπλάιο επιτόκιο από τις χώρες της Ευρωζώνης! Τα υπόλοιπα περί διμερών συμφωνιών με Ρωσία, Κίνα κλπ. απλά κινούνται στη σφαίρα της γελοιότητας και της πολιτικής απάτης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου