ΙΣΧΥΡΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

Η ελληνική βιομηχανία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα μέσα στην κρίση. Πλέον παρουσιάζει σημαντικά πιο θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθαρών επενδύσεων και αύξησης θέσεων απασχόλησης και μισθών από την υπόλοιπη οικονομία. Ενώ είναι η βάση για την ελληνική εξωστρέφεια. new deal Δημήτρης Βέργαδος

Μοίρασε το

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Αθήνα της Επιτροπής Βιομηχανικών υποθέσεων της BusinessEurope, μετά από πρόσκληση του ΣΕΒ. Η παρουσία της κορυφαίας εργοδοτικής οργάνωσης της Ευρώπης, ήταν μια σημαντική στιγμή για το ελληνικό παραγωγικό οικοσύστημα.

Η συνάντηση αυτή, αποκτά ουσιαστική και συμβολική σημασία. Διότι  η BusinessEurope επέλεξε τη χώρα μας για να στείλει ένα κοινό μήνυμα. Ότι, δλδ, η επανεκκίνηση της οικονομίας και η τόνωση της απασχόλησης στην Ευρώπη – και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα – μπορούν να αποκτήσουν βιώσιμη προοπτική. Μόνο και εφόσον στηριχθούν σε μια ακμάζουσα και σύγχρονη βιομηχανική βάση.

Η ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΣΤΡΈΦΕΙΑ

Δεν είναι τυχαίο ότι ο τομέας της βιομηχανίας και ειδικότερα της μεταποίησης έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως η καρδιά κάθε σύγχρονης οικονομίας. Παρέχει σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Αποτελεί τη βάση της εξωστρέφειας. Στηρίζει τα δημόσια έσοδα. Μετατρέπει την καινοτομία σε επιχειρηματικότητα και καθορίζει την οικονομική θέση της χώρας.

Όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν ισχυρή βιομηχανική βάση ανταποκρίθηκαν καλύτερα στους κραδασμούς του τελευταίου υφεσιακού κύκλου που χτύπησε την Ευρώπη.

Αυτός είναι ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε μια ριζική στροφή στις πολιτικές των προηγούμενων χρόνων. Επιχείρησε να ρίξει ξανά το βάρος των προσπαθειών της στην αύξηση του μεριδίου της βιομηχανίας στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ. Από 15% σε 20% μέσα από ένα συνεκτικό πλαίσιο στρατηγικών κατευθύνσεων και πολιτικών.

Στη χώρα μας, η συνεχής εγκατάλειψη της μεταποίησης έχει ριζώσει στην νοοτροπία της Πολιτείας. Στους νόμους και το δημόσιο διάλογο. Αποτέλεσμα, η συρρίκνωση της μεταποιητικής βάσης.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΊΑ ΑΝΤΕΞΕ

Όμως η ελληνική βιομηχανία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα μέσα στην κρίση. Πλέον παρουσιάζει σημαντικά πιο θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθαρών επενδύσεων και αύξησης θέσεων απασχόλησης και μισθών από την υπόλοιπη οικονομία. Λόγω των υψηλών πολλαπλασιαστικών επιδράσεών της, η συμβολή της παραμένει καθοριστική. Είναι πρωταθλητής στις εξαγωγές. Είναι πολλαπλασιαστής απασχόλησης – μια στις τέσσερις θέσεις εργασίας στη χώρα οφείλεται σε δραστηριότητές σχετιζόμενες με τη βιομηχανία. Και ακόμη στηρίζει αποφασιστικά τα δημόσια έσοδα και ασφαλιστικές εισφορές.

Σήμερα η χώρα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης (κάτω του 9% στο ΑΕΠ έναντι 15% του ευρωπαϊκού μ.ο.).

Η Πολιτεία όμως εξακολουθεί να μην έχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση βιομηχανικής πολιτικής. Ούτε και συγκεκριμένο εθνικό στόχο για την ανάπτυξη της. Τον περασμένο Νοέμβριο ο ΣΕΒ, η Ελληνική Παραγωγή και τέσσερις περιφερειακοί Σύνδεσμοι Βιομηχανιών έκαναν μία παρέμβαση για την αναγέννηση της βιομηχανίας στην Ελλάδα. Έκτοτε αυτή την παρέμβαση την έχουν προσυπογράψει συνολικά 27 βιομηχανικοί σύνδεσμοι. Ποια είναι τα βασικά πράγματα που λέγαμε σε αυτήν την παρέμβαση;

  • Ένα εθνικό σχέδιο είναι απαραίτητο για τη αναζωογόνηση της βιομηχανίας μας. Και την σταδιακή σύγκλισή της προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
  • Άμεση προτεραιότητά είναι η δέσμευση όλων στην αύξηση της συμμετοχής της μεταποίησης στο 12% στο ΑΕΠ έως το 2020 και στο 15% μεσοπρόθεσμα.
  • Η υιοθέτηση του Εθνικού Στόχου πρέπει να γίνει με ευρεία συναίνεση. Και να υπηρετείται με συνέπεια ανεξαρτήτως εκλογικών κύκλων και πολιτικών αλλαγών.
  • Επιπρόσθετα, η βιομηχανική στρατηγική και ο ποσοτικός στόχος πρέπει πλέον να αποτελούν δομικά στοιχεία του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου που συζητείται αυτή την περίοδο.
  • Απαραίτητη είναι τέλος η σύσταση Υπουργείου Βιομηχανίας με συγκέντρωση όλων των κατακερματισμένων αρμοδιοτήτων των συναρμόδιων υπουργείων.

ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Πιστεύουμε ότι η κοινή μας αυτή προσπάθεια έρχεται σε μία κρίσιμη συγκυρία. Το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο της χώρας οδεύει προς ολοκλήρωση χωρίς ωστόσο να έχει δώσει την έμφαση που απαιτείται στη βιομηχανία. Τόσο σε επίπεδο στόχων, όσο και εργαλείων πολιτικής για την επίτευξή τους.  Οι αναλυτικές προτάσεις βιομηχανικής πολιτικής, που καταθέτουμε, τις οποίες μπορεί κανείς να διαβάσει στη σελίδα μας www.sev.org.gr,  αποτελούν τη  συνεισφορά της παραγωγικής Ελλάδας στον αναγκαίο δημόσιο διάλογο.

Σήμερα, είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για να δημιουργηθεί ένας ενάρετος κύκλος παραγωγικής ανάπτυξης, που θα έχει καθοριστική σημασία για τις  νέες θέσεις εργασίας, τη  βιώσιμη ανάπτυξη και την ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη που χρειαζόμαστε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου