ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΚΑΛΠΑΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Οι βασικοί τροφοδότες των ελλειμμάτων ήταν κατά σειρά το ασφαλιστικό, οι μισθοί, τα επιδόματα, οι ΔΕΚΟ και οι ΟΤΑ. new deal Λουκάς Γεωργιάδης

Μοίρασε το

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η χώρα χρεοκόπησε το 2010 ήταν η ξέφρενη κούρσα δανεισμού. Κι αυτό για να καλυφθούν τα υπέρογκα ελλείμματα του δημόσιου τομέα. Οι βασικοί τροφοδότες των ελλειμμάτων ήταν κατά σειρά το ασφαλιστικό, οι μισθοί, τα επιδόματα, οι ΔΕΚΟ και οι ΟΤΑ. Η κατάσταση ξέφυγε εντελώς από κάθε έλεγχο κατά την περίοδο 2004-2009. Και έτσι φτάσαμε να μας… φταίνε οι εταίροι. Οι οποίοι στη συνέχεια μας δάνεισαν μέσα από το πρόγραμμα στήριξης παρακολουθώντας μας να τους υβρίζουμε!

Επτά χρόνια μετά την υπαγωγή μας σε μνημόνιο και με τις επιπτώσεις του να συνεχίζονται τουλάχιστον έως το 2020 σε επίπεδο μέτρων θα κλείσουμε… αισίως μια δεκαετία! Κι όμως εξακολουθούμε να παριστάνουμε τους… ανήξερους. Και κυρίως δεν αντιλαμβανόμαστε τι πρέπει να κάνουμε. Η φορολογική αφαίμαξη έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατομμύρια πολίτες.

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΌ ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

Από την άλλη πλευρά, το ασφαλιστικό σύστημα στηριζόμενο σε μέτρα φορολογικού χαρακτήρα οδεύει με μαθηματική ακρίβεια προς νέο κύκλο πίεσης.

Οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε 30,5 δισ. ευρώ και είναι αμφίβολο, εάν μπορεί να εισπραχθεί έστω και το 10% από αυτά τα χρήματα.

Το ίδιο ισχύει και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία. Αυτά αγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ. Είναι ζήτημα εάν μπορούν να εισπραχθούν τα 4-5 δισ. ευρώ. Το… γλυκό δένει βλέποντας την αναλογία 1,3 εργαζομένων προς 1 συνταξιούχο. Το πράγμα γίνεται ακόμη πιο εφιαλτικό αν ληφθεί υπόψιν ότι περίπου 2,8 εκατ. εργαζόμενοι και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα συντηρούν με τους φόρους και τις εισφορές τους ένα κράτος 11 εκατ. πολιτών!!!

Με δεδομένους τους μισθούς των 360 ή 500 ή 700 ευρώ και τη μερική απασχόληση που κάνει θραύση, μάλλον πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για έναν νέο κύκλο περικοπών στο ασφαλιστικό. Και όταν λέμε νέο κύκλο, δεν εννοούμε τα… σίγουρα “ψαλίδια” του 2019 μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

ΠΡΟΟΙΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΑΥΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΌ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ

Εννοούμε, την αδυναμία της οικονομίας να προσελκύσει πακτωλό επενδύσεων ύψους πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε, να υπάρξουν περισσότερα και υψηλότερα εισοδήματα που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε υψηλότερες εισφορές στο σύστημα.

Η ύφεση της περιόδου 2015-2016. Η… περήφανη διαπραγμάτευση με τον λογαριασμό της άμεσης και έμμεσης ζημίας να ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ.

Και με το εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον, προοιωνίζονται… μαύρες μέρες στο ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά. Αρκεί να αναφερθεί ότι οι σημερινές δαπάνες του ασφαλιστικού συστήματος για συντάξεις και περίθαλψη ανέρχονται σε περίπου 35 δισ. ευρώ ή 20% του ΑΕΠ. Εντός δε, των επόμενων λίγων ετών πρέπει να υποχωρήσουν κοντά στο 12%. Με τη συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού να περιορίζεται από το 9% σήμερα στο 2,5%!!!

Για όσους κατέχουν στοιχειωδώς τα οικονομικά, η ζημιά που έχει συντελεστεί κυρίως κατά τα τελευταία τρία χρόνια και υπό την προϋπόθεση μιας… έκρηξης των επενδύσεων θα μας κυνηγάει τουλάχιστον έως το 2030!!!

ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΟΝΟΝ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ

Οι μαθητευόμενοι μάγοι της… αντιμνημονιακής σχολής έχουν προκαλέσει ένα τεράστιο σοκ. Αυτή τη στιγμή μάλιστα, το μόνο που βλέπουμε είναι η κορυφή του παγόβουνου. Και να φανταστεί κανείς ότι στην οικονομία σήμερα “παράγονται” θέσεις μερικής απασχόλησης. Ο μέσος μισθός, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του ΣΕΒ, διαμορφώνεται στα 777 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Και στα 1.075 στον δημόσιο! Και αν κάποιοι… κουτοπόνηροι θεωρούν ότι ο μέσος μισθός στο δημόσιο πρέπει να διαμορφωθεί στα επίπεδα του μέσου μισθού του ιδιωτικού τομέα, έχουμε να απαντήσουμε ότι:

Αν δεν υπάρξει μια έκρηξη επενδύσεων, τότε η εξέλιξη αυτή θα είναι αναπόφευκτη. Οι μισθοί του δημοσίου θα ακολουθούν τους αντίστοιχους του ιδιωτικού τομέα στην κατρακύλα!

Αυτό που απαιτείται με συνοπτικές διαδικασίες από μια νέα κυβέρνηση (η παρούσα δεν το έχει, δεν το θέλει, δεν το επιθυμεί…) είναι ένα επενδυτικό σοκ που θα σηματοδοτήσει τη δημιουργία μαζικών θέσεων πλήρους απασχόλησης με στόχο την ενίσχυση των οικονομικών του Κράτους (Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία). Αλλά, με ιδεοληψίες, κουτοπονηριές, ανοησίες και κομμουνιστικές αντιλήψεις δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Το μόνο που μπορεί να συμβεί, εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση θα είναι η κατάρρευση του ασφαλιστικού και γενικά της οικονομίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία.

Η… ελπίδα πέθανε και ο εφιάλτης καραδοκεί Viva! Hasta la Victoria Siempre!

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Λουκά Γεωργιάδη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου