5,3 Η “ΤΡΥΠΑ” ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ BLACKROCK

Μοίρασε το

Ενδεχόμενο νέου κύκλου «μίνι» ανακεφαλαιοποιήσεων στις τράπεζες αφήνει ανοιχτό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας παλαιότερα δημοσιεύματα του sofokleousin.gr. Όπως αποδεικνύεται από λεγόμενα του Γιώργου Προβόπουλου σε ημερίδα του ΣΕΒ, τα capital action plans των τραπεζών δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί νέες κεφαλαιακές ενέσεις μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων της BlackRock.

Χρήστος Φράγκου

Τραπεζικές πηγές αποδίδουν αυτή την προοπτική στην μικρότερη από την αναμενόμενη επιστροφή καταθέσεων και στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με ρυθμούς υψηλότερους των προβλέψεων.

Καλά πληροφορημένες πηγές του Sofokleousin.gr αναφέρουν ότι η BlackRock είχε δεχθεί κατά τον προηγούμενο έλεγχο τις αιτιάσεις των διοικήσεων για ουσιαστική κεφαλαιακή και λειτουργική αναδιάρθρωση, ενώ παράλληλα η EBA/ΕΚΤ είχαν συμφωνήσει να υπολογίσουν με μικρότερη βαρύτητα τις επισφάλειες από τις δραστηριότητες στα Βαλκάνια και στις ασφαλιστικές εταιρίες, καθώς οι διοικήσεις είχαν δεσμευτεί να τις απεμπολήσουν.

Μέχρι τώρα όμως δεν έχουν βρεθεί υποψήφιοι αγοραστές καθώς το κλίμα παραμένει αρνητικό και κανείς δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει το ρίσκο που απορρέει από τη διαφαινόμενη πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα και την Ευρώπη καθώς και από την αλλαγή των ισορροπιών μεταξύ πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το πόρισμα της BlackRock αναμένεται να προσδιορίσει τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών στα 5,3 δισ. ζητώντας άμεση κάλυψή τους.

Το πόκερ μεταξύ τραπεζιτών, πολιτικών και BlackRock εστιάζεται στον τρόπο κάλυψης αυτών των κεφαλαίων, καθώς εκεί θα κριθεί η αναδιανομή της πίτας και η προσέλκυση ξένων επενδυτών.
Η Eurobank κινούμενη πρώτη ανακοίνωσε κεφαλαιακές κενό 2 δισ. το οποίο επιχειρεί να αντλήσει από τις αγορές, δοκιμάζοντας τα νερά για νέο κύκλο αμκ από τις τράπεζες.
Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Προβόπουλος δεν γεννάται ζήτημα ασφάλειας καθώς το ΤΧΣ διαθέτει περί τα 10 δισ. ακόμα, ενώ αναμένεται να υπάρξει ισχυρή συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, καθώς οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί.

 

Από το www.sofokleousin.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου