ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ ΤΗΣ 4ης ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Μοίρασε το

Διεξάγεται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, το 46ο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός, στην Ελβετία. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν έως το Σάββατο 2.500 σύνεδροι, πρόσωπα που λαμβάνουν τις σημαντικότερες αποφάσεις στον πλανήτη, περισσότεροι από 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί, και περίπου 2.500 ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ απέσυρε την πρόσκληση την οποία είχε στείλει στη Βόρειο Κορέα μετά την ανακοίνωσή της ότι διεξήγαγε με επιτυχία την πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου, ενώ η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ θα είναι η μεγαλύτερη που έχει μεταβεί ποτέ στο Νταβός.

Το κυρίως θέμα του συνεδρίου είναι η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Ο όρος τέταρτη βιομηχανική επανάσταση αναφέρεται στην συγχώνευση των τεχνολογιών, ειδικά στον ψηφιακό κόσμο, η οποία έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά συστήματα.

[quote text_size=”small”]

Πιο συγκεκριμένα θα έχει σοβαρές συνέπειες σε ότι αφορά την ανεργία , καθώς επίσης και στη μεσαία τάξη.
Ρομπότ και τεχνολογία θα κοστίσουν 5 εκατ. θέσεις εργασίας» έως το 2020.

[/quote]

Στόχος είναι τα κυρίαρχα μοντέλα δημιουργίας πλούτου να καλύψουν τις μελλοντικές τους ανάγκες, για αυτό και επιχειρείται ένας ολοκληρωμένος μετασχηματισμός του συστήματος και όχι προσαρμογές μικρής κλίμακας πια.

Με αφορμή τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Κίνα, όπως και τις κακές επιδόσεις των χωρών με αναδυόμενη οικονομία που επιβαρύνουν την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ, τις χρηματαγορές που γνωρίζουν μια περίοδο μεγάλης μεταβλητότητας και τις τιμές του πετρελαίου και των πρώτων υλών που βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, επιχειρούν μια τεχνολογική επανάσταση η οποία μπορεί να δημιουργήσει μεν νέες ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη, αλλά παράλληλα, μπορεί να οδηγήσει στην διεύρυνση της ανισότητας και στην υποβάθμιση των ανθρώπινων σχέσεων.

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, που πατάει κυρίως πάνω στη μείωση του οριακού κόστους παραγωγής, και αυτή είναι κυρίαρχα η διαφορά της από την Τρίτη, θα προκαλέσει πολλά ηθικά και δεοντολογικά προβλήματα σε όλες τις χώρες.

Οι παγκόσμιες εξελίξεις όμως αναδομούν την θεματική ατζέντα του Φόρουμ, καθώς βάζουν στο τραπέζι και άλλους κινδύνους όπως τη μεταναστευτική κρίση από την αυξανόμενη επιρροή του Ισλαμικού Κράτους, τις εκλογές στις ΗΠΑ και την ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαική Ένωση , με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2017.

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις οικονομικές συνέπειες από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη -The Refugee Surge in Europe: Economic Challenges, το δημοσιονομικό κόστος της Ελλάδας, το 2015, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ανήλθε στο 0,17% του ΑΕΠ (περίπου 300 εκατ. ευρώ) Ελλάδας.

[quote text_size=”small”]

Το μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος το 2015 είχαν η Σουηδία (0,5% του ΑΕΠ) και η Δανία (0,47%), σύμφωνα με την έκθεση, ενώ λίγο υψηλότερες από της Ελλάδας ήταν οι δαπάνες της Γερμανίας και της Ιταλίας (0,20% του ΑΕΠ και στις δύο χώρες) καθώς και της Ολλανδίας (0,18% του ΑΕΠ). Αντίθετα, πολύ χαμηλές είναι οι δαπάνες της Ισπανίας, μόλις 0,006% του ΑΕΠ της.

[/quote]

Η έκθεση εκτιμά επίσης, ότι το βραχυπρόθεσμο κόστος για τη φροντίδα των αιτούντων άσυλο κατά το 2016, μπορεί να είναι σημαντικό σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Πιο συγκεκριμένα το ΔΝΤ υπολογίζει ότι η μέση σταθμισμένη (με βάση το ΑΕΠ) δαπάνη για τους προϋπολογισμούς των χωρών της ΕΕ μπορεί να αυξηθεί κατά 0,05% του ΑΕΠ το 2016 σε σχέση με το 2015 και κατά 0,1% του ΑΕΠ το 2016 σε σχέση με το 2014. Στην Αυστρία, οι δαπάνες εκτιμάται ότι θα φθάσουν το 0,31% του ΑΕΠ το 2016, στη Φινλανδία το 0,37% του ΑΕΠ, στη Δανία στο 0,57% του ΑΕΠ και στη Σουηδία το 1% του ΑΕΠ. Στη Γερμανία, οι δαπάνες θα φθάσουν το 2016 στο 0,24% του ΑΕΠ, όσο και στην Ιταλία, ενώ στην Ολλανδία θα είναι λίγο μικρότερες (0,23% του ΑΕΠ).

Μόνο ένα μικρό μέρος του άμεσου δημοσιονομικού κόστους καλύπτεται όμως από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, αναφέρει η έκθεση. Τον Σεπτέμβριο του 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αύξηση το 2015-16 κατά 1,7 δισ. ευρώ στα 9,2 δισ. ευρώ των πόρων του προϋπολογισμού της ΕΕ που θα δίνονται για το προσφυγικό, με την ανακατανομή πόρων από άλλα κονδύλια του προϋπολογισμού.
Όσο για το ανθρώπινο κόστος, δεν έχει έχουν ακόμη προβλεφθεί κονδύλια από το ΔΝΤ ούτε καν για την διεξαγωγή τέτοιου είδους έρευνας…

Η μεταναστευτική κρίση αποτελεί ένα πρόβλημα κυρίαρχα ιδεολογικό, όπως και τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την άσκηση της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη.

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαική Ένωση, όπως πιθανότατα και άλλων χωρών , αποτελούν απλά συνέπειες της ελλειμματικής ιδεολογικής προσέγγισης στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, σε συνάρτηση με τις παρακμάζουσες αξίες για την ανθρώπινη ζωή , ιδιωτικότητα, ιδιοκτησία ατομικών και εθνικών συλλογικοτήτων.

Οι κρίσεις που απειλούν την ανθρωπότητα, είναι μεγάλες και πραγματικά αμφιβάλω αν θα αποτελέσουν αυτές το πραγματικό αντικείμενο συζήτησης στην οργανωμένη φιέστα του Νταβός , που στόχο έχει να προωθεί κυρίως οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα.
Για αυτό και δικαιολογημένα τα μέτρα ασφαλείας…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου