10 ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Μοίρασε το

Η κοινωνία και οι παραγωγικές τάξεις της χώρας βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής. Τα νέα φορολογικά μέτρα θα δοκιμάσουν τις αντοχές και των τελευταίων… ανθεκτικών επιχειρήσεων ή φυσικών προσώπων με κύριο ζητούμενο στο τέλος της διαδρομής την επίτευξη των (υπερφιλόδοξων) δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί. Συνολικά έως το τέλος του έτους πρέπει να πληρωθούν 30 δισ. ευρώ και σύμφωνα με το… νόμο των πιθανοτήτων αλλά και την προηγούμενη εμπειρία μάλλον κάτι τέτοιο είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο! Αν συμβεί, θα πρόκειται για παγκόσμιο οικονομικό θαύμα!!!

Βεβαίως, ξέρουμε πως από δω και στο εξής ότι δεν πληρώνεται θα οδηγεί σε ισοδύναμες περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και γενικά κοινωνικών παροχών. Ζητούμενο είναι η διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας, αλλά σε συνθήκες οριακές για την ελληνική κοινωνία. Είναι δεδομένο ότι οι αριθμοί δεν μπορούν να βγουν, ενώ την ίδια στιγμή, το επενδυτικό περιβάλλον εξακολουθεί να παραμένει παγωμένο. Δεν μπορεί κανείς να κάνει μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό καθώς όλοι φοβούνται νέα, μικρότερη ή μεγαλύτερη, δημοσιονομική… περιπέτεια.

[quote text_size=”small”]

Η σημερινή κυβέρνηση αντι-πολιτεύτηκε με το σύνθημα της κατάργησης των μνημονίων και την επιστροφή μισθών, συντάξεων και φόρων περίπου στα επίπεδα του 2012. Τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο ήταν ρεαλιστική και δεν υποσχέθηκε επιστροφή στο 2009-2010, οπότε και η χώρα χρεοκόπησε…

[/quote]

Κάνοντας μια αποτίμηση της περιόδου Απριλίου 2010-Ιουνίου 2016 βγαίνουν μια σειρά πολύτιμων συμπερασμάτων-διδαγμάτων, τα οποία πλέον δεν μπορούν να αμφισβητήσουν ούτε οι… αγανακτισμένοι, ούτε οι πρώην… θερμόαιμοι αντιμνημονιακοί, ούτε ακόμη και το ΚΚΕ!!

Ας δούμε όμως τα… μηνύματα που μας στέλνει η νέα κατάσταση πραγμάτων που ισχύει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια:

1. Η αξιοπιστία στις διεθνείς σχέσεις κερδίζεται μετά από πολλά χρόνια και μπορεί να χαθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες. Το τίμημα της αναξιοπιστίας μεταφράζεται πάντα και πάντοτε σε επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και σε επιβάρυνση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας. Οι αποφάσεις δε του λαού, εν τέλει είναι οδυνηρές για τον ίδιο…

2. Η χώρα δεν μπορεί να σταθεί εκτός ευρώ, καθώς θα οδηγείτο σε γενικευμένη στάση πληρωμών και κατ΄ επέκταση σε αρνητικό επενδυτικό πρόσημο, χάος και αδιέξοδα. Όσοι πιστεύουν το αντίθετο, απλά δεν γνωρίζουν και δεν μπορούν να διαβάσουν τις ιδιαίτερες κοινωνικές συμπεριφορές που κρύβονται πίσω από τα οικονομικά και τους αριθμούς. Είτε τους διαβάζουν αριστερά, είτε δεξιά…

3. Η χώρα δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς τον διεθνή δανεισμό και ευτυχώς που υπάρχει η στήριξη από τις χώρες της Ευρωζώνης, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων, όταν όλες κατάλαβαν ότι η λογική του… τσαμπουκά, θα μας οδηγήσει στην… είσπραξη ακόμη περισσότερων λακτισμάτων και κατακέφαλων!

4. Οι μύθοι για τις… καραβιές δισεκατομμυρίων ευρώ από Ρώσους, Κινέζους κλπ. έχουν πλέον διαλυθεί οριστικά. Κάποιοι επένδυσαν σε τέτοιες ανοησίες ποντάροντας στο γεγονός ότι υπάρχουν εκατομμύρια αφελείς που θα τους πιστέψουν…

5. H χώρα δεν έφτασε σε αδιέξοδο από το Μνημόνιο, αλλά αναγκάστηκε να εισέλθει σε πρόγραμμα διάσωσης γιατί έκλεισαν οι αγορές και δεν υπήρχε κανείς πρόθυμος (ή κατά άλλη εκδοχή… ανόητος) για να μας δανείσει. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά…

6. Η περιβόητη διαπραγμάτευση όταν είσαι στη θέση του δανειζόμενου, εσφαλμένα θεωρείται ως ισχυρό χαρτί. Ιδίως, όταν ο αδύναμος συνειδητοποιεί ότι πηγαίνοντας με φόρα το «παπάκι» που οδηγεί πάνω σε ένα τριαξονικό, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στο δεύτερο… Εν τέλει, καταλάβαμε ότι εμείς θα τρώγαμε το κεφάλι μας!

7. Η ελληνική κοινωνία εκπαιδεύτηκε επί δεκαετίες με τη λογική του… ζήτουλα. «Καλές κυβερνήσεις» ήταν αυτές που έδιναν χωρίς να λαμβάνεται υπ΄ όψιν η προέλευση των χρημάτων. «Κακές κυβερνήσεις» ήταν αυτές που επιχειρούσαν να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά και να αναδιοργανώσουν την παραγωγική βάση της χώρας προχωρώντας σε ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων κλπ.

8. Το Ασφαλιστικό αποτελεί μείζον εθνικό θέμα το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη διατήρηση προκλητικών προνομίων. Δεν μπορούμε ως δανειζόμενοι να έχουμε συνταξιούχους των 50 και 55 ετών και οι δανειστές μας να έχουν όρια ηλικίας στα 65 ή και τα 67. Και εδώ πλέον έχουμε μια νέα κατάσταση με όρους ασύγκριτα χειρότερους. Και να φανταστεί κανείς ότι… διαπραγματευτήκαμε!

9. Κάθε επόμενη… λύση που υπόσχονται τα κόμματα σε περιβάλλον μνημονίων είναι εντυπωσιακά χειρότερη σε σχέση με την όποια υφιστάμενη. Αυτό το τελευταίο θα το βιώσουν πολύ πιο δυνατά οι Έλληνες πολίτες το 2017 όταν θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή και ανάπτυξη όλα τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα.

10. Τα κόμματα που επιχειρούν να κεφαλαιοποιήσουν την οργή των πολιτών και υπόσχονται… ακροβασίες και ανεφάρμοστες πολιτικές επί της ουσίας λειτουργούν εις βάρος των τελευταίων και συνολικά κατά της χώρας. Όσοι υποσχέθηκαν κατάργηση μνημονίων μας οδήγησαν ακόμη ένα βήμα προς τον γκρεμό και όσοι υπόσχονται επιστροφή στη δραχμή επί της ουσίας μας οδηγούν στον γκρεμό.

Από οικονομικής απόψεως η χώρα έχει απομακρυνθεί από την επίτευξη των στόχων κατά τουλάχιστον 7 χρόνια. Μπορεί η επιστροφή στις αγορές να καταστεί εφικτή μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, ωστόσο, η επιστροφή στην κανονικότητα αντί για το 2022-2024 πάει για μετά το 2030. Το κόστος αυτής της… απόκλισης είναι τεράστιο και κυρίως θα διαμορφώσει έναν νέο κοινωνικό χάρτη μέσα μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Προφανώς πολύ χειρότερο, σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε έως τα τέλη του 2014. Η άσχημη κατάσταση στην οποία βρισκόταν η χώρα επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο τη στιγμή μάλιστα που πρόπερσι φαινόταν ότι ξύνουμε τον πάτο και πάμε ένα βήμα παραπέρα. Αναμφισβήτητα, το κόστος των διδάκτρων είναι πολύ μεγάλο και συμπυκνώνει το τίμημα της ανοησίας, της αμορφωσιάς, της ανεπάρκειας και της κουτοπονηριάς ενός λαού που πίστεψε σε… παραμύθια και… επένδυσε σε μεσσίες και βασιλιάδες! Ούτε μεσσίες μας προέκυψαν και ο βασιλιάς είναι γυμνός! Το δε θέαμα αποκρουστικό…

* Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου