Τεχνητή Νοημοσύνη: Επιλογή εθνικής νοημοσύνης

Ο Δημήτρης Βέργαδος προσπαθεί να δει την ευκαιρία μετά την πανδημία. Είναι η τεχνητή νοημοσύνη μια επιλογή εθνικής νοημοσύνης; Η απάντηση είναι πως ναι, πόσο μάλλον αν αναλογιστεί τα ποσά που η Τουρκία επενδύει στην Έρευνα και την Ανάπτυξη. new deal

Μοίρασε το

Ο Δημήτρης Βέργαδος προσπαθεί να δει την ευκαιρία μετά την πανδημία. Είναι η τεχνητή νοημοσύνη μια επιλογή εθνικής νοημοσύνης; Η απάντηση είναι πως ναι, πόσο μάλλον αν αναλογιστεί τα ποσά που η Τουρκία επενδύει στην Έρευνα και την Ανάπτυξη.


«Ο μόνος τρόπος να ανακαλύψουμε τα όρια του δυνατού είναι να τα ξεπεράσουμε και να πάμε στην περιοχή του αδύνατου»  Arthur C. Clarke (1917-2008), Βρετανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) δεν είναι νέα υπόθεση. Ως διακριτός επιστημονικός κλάδος, εξελίσσεται ήδη από τη δεκαετία του 1960. Αποτελεί σημείο συνάντησης και σύμφυσης μιας πλειάδας επιστημών, όπως των μαθηματικών, ειδικά της μαθηματικής λογικής, της πληροφορικής, της νευρολογίας, της γλωσσολογίας και της μηχανικής. Έχει συνδεθεί επίσης με τα ρομπότ και την εξέλιξη τους. Και σήμερα πλέον συνεισφέρει σε κλάδους όπως το λιανεμπόριο, η ενεργειακή διαχείριση, η δημόσια διοίκηση, η διάγνωση και υγεία κ.ά.  

Η ΤΝ, δηλαδή η ικανότητα των μηχανών να μαθαίνουν συνεχώς και να «σκέπτονται» μέσα από σύνθετους συλλογισμούς και την ευφυή διάδραση με το περιβάλλον, συνιστά το νέο σύνορο του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Οι ΗΠΑ, η Κίνα, ο Καναδάς, η Ευρώπη αναπτύσσουν στρατηγικές και κατευθύνουν πόρους για να «κόψουν δρόμο». Να βρεθούν στο μέτρο του δυνατού μπροστά από τις εξελίξεις. 

Η ΤΝ μπορεί να συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας, κυρίως μέσα από λύσεις «έξυπνης»  αυτοματοποίησης. Όσες εταιρείες διεθνώς επενδύουν στα εργαλεία και στις μεθόδους της ΤΝ κυριολεκτικά  «αλλάζουν πίστα». Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της πρόκλησης αλλά και της ευκαιρίας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της εταιρείας Accenture, η διάχυση της ΤΝ στην Ελλάδα μπορεί να αυξήσει αθροιστικά το ΑΕΠ σε 15 χρόνια κατά περίπου €200 δισ.  

Ο ΣΕΒ στην πρόσφατη έκθεσή του για την ΤΝ αναδεικνύει τις ευκαιρίες που ανοίγει για τις επιχειρήσεις, την οικονομία και την κοινωνία. Για τη χώρα μας, όπου, παρά την πρόσφατη κρίση, οι δυναμικές επιχειρήσεις δεν έπαψαν να επενδύουν σε τεχνολογίες πληροφορικής, το διακύβευμα είναι σαφές. Χρειάζεται αναβάθμιση στο επίπεδο της στρατηγικής και κατ’ επέκταση των επενδύσεών τους στο πεδίο της ΤΝ. 

Έμφαση, επίσης, πρέπει να δοθεί στην Έρευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α). Και στην αναγκαία διασύνδεση με τα πανεπιστήμια, με περισσότερα μαθήματα, διδακτορικά και έρευνα στην ΤΝ με ευεργετικές συνέπειες για τους νέους επιστήμονες. 

Τεχνητή νοημοσύνη: Επιλογής εθνικής νοημοσύνης 

Ο ΣΕΒ, ανέλαβε πρωτοβουλία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Προτείνει μια συνολική, στοχευμένη πρόταση για μια εθνική στρατηγική στην ΤΝ. Για την κάλυψη του τεχνολογικού κενού, είναι αναγκαία η κινητοποίηση των επιχειρήσεων. Φιλο-επενδυτικές δημόσιες πολιτικές. Άνοιγμα των δημοσίων δεδομένων και ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων. 

Η χώρα μας οφείλει να τρέξει γρήγορα και συντονισμένα για να διαμορφώσει τη δική της εθνική στρατηγική στον τομέα. Όχι μόνο γιατί τούτο αποτελεί κεντρική ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Ήδη, 16 χώρες της Ε.Ε.  υλοποιούν προγράμματα μεγάλης κλίμακας. Ενώ πέντε χώρες βρίσκονται σε τελικό στάδιο σχεδιασμού. 

Το γεγονός όμως ότι η ΤΝ  αποτελεί εθνική στρατηγική επιλογή μας το καταδεικνύει και η γείτονα Τουρκία. Διαβάζουμε, ενδεικτικά από τη σχετική έκθεση του ΣΕΒ, ότι η Τουρκία ήδη στηρίζει διαχρονικά την Ε&Α στην ΤΝ. Παρέχει στα ερευνητικά κέντρα φοροαπαλλαγές και χρηματοδοτική στήριξη (€300 εκ. από το 2012). 

Επιπλέον, ξεκίνησε το έργο 5G Valley Open Test Site (5GVATS). Μια ανοιχτή εγκατάσταση δοκιμών, όπου μπορούν να υλοποιηθούν δράσεις Ε&Α. Και να γίνουν πειραματικές δοκιμές σε νέες τεχνολογίες επικοινωνιών. 

Επίσης τρέχει την πλατφόρμα Turkey Artificial Intelligence Initiative (TRAI). Σε αυτήν υλοποιεί μελέτες σχετικά με την εμπορευματοποίηση, τη δεοντολογία της ΤΝ, κ.λπ.

Η σημερινή συγκυρία μπορεί παραδόξως να είναι ιδανική για μια αλλαγή παραδείγματος στη χώρα. Να εκμεταλλευτούμε την ψηφιακή ορμή  που ανέδειξαν η κρίση της πανδημίας και η προσαρμογή μας στα νέα δεδομένα. Η επιλογή να αναπτύξουμε μια ολιστική εθνική στρατηγική στην ΤΝ. Η επιλογή να επενδύσουμε τους αναγκαίους πόρους και το ανθρώπινο κεφάλαιο, μπορεί να γίνει μια επιλογή εθνικής νοημοσύνης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου