ΤΟ ΣΤΑΛΙΓΚΡΑΝΤ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΟΪΜΠΛΕ

Μοίρασε το

Το σχέδιο του Βερολίνου ήταν σχεδιασμένο από καιρό. Αμέσως μετά την επίσκεψη – αστραπή που έκανε στην Κύπρο, στις 11 Ιανουαρίου 2011, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, λίγο μετά τη συμφωνία της Λευκωσίας με το Ισραήλ για την ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου της περιοχής. Ο στόχος ήταν γεωπολιτικός και στον δρόμο εμπλουτίστηκε χάριν της ακατάσχετης βουλιμίας του Βερολίνου: μετατροπή της Κύπρου σε οικονομικο-πολιτικό προτεκτοράτο και έλεγχος των ενεργειακών της πόρων. 

Το σχέδιο ήταν απλό και στηριζόταν στην ευκολία με την οποία  το Βερολίνο πέρασε από τρεις Έλληνες πρωθυπουργούς τη μετατροπή της Ελλάδας σε προτεκτοράτο. Με τα αλλεπάλληλα κουρέματα του ελληνικού χρέος που μεθόδευσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «μεταδόθηκε» (contagion) ο ιός του ελληνικού χρέους στις κυπριακές τράπεζες που κατείχαν ελληνικά ομόλογα. Παράλληλα, άρχισε το «ξεροψήσιμο» της Κύπρου, με ευρω-γκρίνιες περί «πλυντηρίου μαύρου χρήματος» κλπ. Μεσολάβησε στις 11.7.2011 η ανεξιχνίαστη έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς Κύπρου «Ευάγγελος Φλωράκης», όπου έχασαν την ζωή τους 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 62. Αν και πριν έντεκα μήνες οι κυπριακές τράπεζες πέρασαν με επαίνους τα stress test τελικά ο ελληνικός ιός της προβληματικοποίησε.  Ο Σόιμπλε έκανε πως αγνοεί το θέμα και προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο για να φτάσει το πρόβλημα στο απροχώρητο και να περάσει πιο εύκολα ο εκβιασμός του, αλλά και για να απαλλαγεί από τον Δημ. Χριστόφια. Θεωρούσε βέβαιη την εκλογή του φιλοευρωπαϊστή φιλελεύθερου Νίκου Αναστασιάδη που θεωρούσε πως θα συναινούσε στις απαιτήσεις του Βερολίνου.  Η απρόσμενη πρόταση για «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων στο Eurogroup, ήταν ένας ωμός και επικίνδυνος εκβιασμός, που επικρίθηκε από τους πάντες, όχι μόνο για την προκλητική αδικία εις βάρος της Κύπρου, αλλά κυρίως γιατί έθετε υπό αμφισβήτηση την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων καταθετών στο ούτως ή άλλως ανυπόληπτο τραπεζικό σύστημα.

 

Η δήμευση των καταθέσεων

 

 

Η βουλιμία της καγκελαρίου Μέρκελ  για την προβολή της γεωοικονομικής ισχύος του Βερολίνου την οδήγησε στην διάπραξη ύβρεως. Με την φορολόγηση κατά 40% των καταθέσεων στην Κύπρο, θα έπληττε καίρια τον χρηματοοικονομικό τομέα του νησιού, που μαζί με τον τουρισμό, αποτελούν τους μέχρι τώρα πυλώνες της οικονομίας του. Θα «άρπαζε» ταυτόχρονα το 40% των ρωσικών καταθέσεων που ανέρχονται σε 55 δισεκ. ευρώ , εξ ου και η έντονη αντίδραση του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε φαντασιώνονταν ότι τσακίζοντας το χρηματο-οικονομικό τομέα της Κύπρου, οι καταθέτες θα μετέφεραν τα χρήματά τους στην Γερμανία (ΣΣ: που έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο «πλυντήριο» ευρωπαϊκών και όχι μόνο μαύρων κεφαλαίων). Όπως προ ημερών ανέφερε το πρακτορείο Bloomberg η Γερμανία έχει καταστεί μαγνήτης για τους καταθέτες που θέλουν να έχουν τις αποταμιεύσεις τους στην πιο ασφαλή αγορά της Ευρωζώνης. Οι καταθέσεις στη Γερμανία αυξήθηκαν στο τέλος του περασμένου Απριλίου κατά 4,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και έφθασαν τα 2,17 τρις ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Έχουν δηλαδή επωφεληθεί με 1 τρισεκ. Εννοείται ότι δεν ζητάει και πολλές διατυπώσεις πια…

Ο Σόιμπλε μάλιστα δεν κρατιόταν και προχθές δήλωσε: «Οποιοιδήποτε επενδύουν τα χρήματα τους σε μια χώρα όπου πληρώνουν λιγότερους φόρους και όπου πιθανώς να υπάρχει χαλαρότερη εποπτεία, επωμίζονται τους κινδύνους όταν οι τράπεζες αυτής της χώρας σταματήσουν να είναι φερέγγυες. Αυτό είναι γεγονός». Ο Σόιμπλε είπε ακόμη ότι το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου, το οποίο χρησιμοποίησε την επιβολή χαμηλού συντελεστή φορολογίας για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, «έχει χρεοκοπήσει». Υπενθυμίζεται ότι επιβάλλεται στην Κύπρο και αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 10 σε 12,5%.

 

Η αποκάλυψη του SigmaLive

 

 

Στις 17.00’ ώρα Ελλάδος το κυπριακό  site SigmaLive ανάρτησε την ακόλουθη είδηση: «Επιστολή η οποία πρέπει να προβληματίσει τόσο την Κυβέρνηση της Κύπρου όσο και την Κεντρική Τράπεζα έχει στα χέρια του το SigmaLive. Γερμανικό Συμβουλευτικό Γραφείο καλεί Κύπριο καταθέτη να μεταφέρει τις καταθέσεις του στη Γερμανία λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία. Ο πολίτης ο οποίος έλαβε την συγκεκριμένη επιστολή, από το γερμανικό γραφείο, επικοινώνησε έξω φρενών με το SigmaLive, καταγγέλλοντας το περιστατικό και ζητώντας από τους αρμόδιους να αναλάβουν δράση. Στην επιστολή προτείνεται επιτόκιο 3-4% για καταθέσεις 50 χιλιάδων ευρώ και άνω, ενώ εγγυάται την ασφάλεια τους. Μάλιστα δίνεται χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 30 Απριλίου του 2013. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι «κρούση» από γερμανικά συμβουλευτικά γραφεία δέχθηκαν και άλλοι πολίτες. Οι εξελίξεις αυτές πρέπει να προβληματίσουν τους αρμόδιους για τις πραγματικές προθέσεις αυτών που προσπαθούν να μας επιβάλουν το νομοσχέδιο για κούρεμα των καταθέσεων».

 

Το Στάλινγκαντ του Βερολίνου

 

 

Η σχέση Μόσχας – Βερολίνου κλονίστηκε, καθώς «το 20% των συνολικών καταθέσεων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι ρωσικής προέλευσης, ενώ πολλές είναι και οι ρωσικές εταιρείες με έδρα την Κύπρο, στην οποία έχει επίσης δοθεί ρωσικό δάνειο ύψους 3.3 δισ. δολαρίων».  Η ύβρις είχε διαπραχθεί απέναντι στη χώρα που καλύπτει το 36% των ενεργειακών αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ιστορικά σύνδρομα ενεργοποιήθηκαν. Το πώς θα χειριστεί η Μόσχα την όλη υπόθεση θα φανεί τις επόμενες μέρες.

Σημειωτέον ότι το Βερολίνο δεν φαίνεται να έχει αποκωδικοποιήσει σωστά της συνέπειες της επανεκλογής του Μπάρακ Ομπάμα και την νέα προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας.

Όμως, το πραγματικό Στάλινγκραντ της Μέρκελ είναι επίτευγμα του κυπριακού λαού, ο οποίος δια των αντιπροσώπων του απέρριψε με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές την πρόταση διάσωσης Eurogroup. Το ΟΧΙ των Κυπρίων, όχι μόνο ανατρέπει το σχέδιο μετατροπής της Κύπρου σε προτεκτοράτο, αλλά και κυρίως, αποτρέπει τον έλεγχο των ενεργειακών της πόρων. Δεύτερον, το ΟΧΙ των Κυπρίων ξεμπροστιάζει τον τυχοδιωκτισμό του Βερολίνου στον χειρισμό των ευρωπαϊκών υποθέσεων, αλλά και στα μάτια των διεθνών επενδυτικών κύκλων που θεωρούν εξαιρετικά επικίνδυνη την πρόταση για «δήμευση» καταθέσεων. Τρίτον, ξεμπροστιάζει το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο και την πρακτική της υποτέλειας που ακολουθεί. Τέταρτον, ανοίγει τη δυνατότητα ανατροπών στο γεωπολιτικό σκηνικό, καθώς φαίνεται ότι η Κύπρος διαπραγματεύεται με τους Ρώσους την διάσωση από ατούς της Λαϊκής Τράπεζας, την εκχώρηση ναυτικής βάσης και τη δημιουργία σταθμού υγροποιημένου αερίου LNG.
Το ΟΧΙ των Κυπρίων, όπως επισημαίνει στοχαστικά ο φίλος μου ΓΠ, διέσωσε και την αξιοπρέπεια του ελληνισμού μετά τον ενδοτισμό των ελλαδιτών πολιτικών.
ΥΓ: Χθες ανάρτησα στο facebook την εξής φαντασίωση: «Η μάχη της Κύπρου πρέπει να δοθεί μέσα στο ευρώ που πονάει τους «εισβολείς». Όπως φάθηκε από τον πανικό που προκάλεσε στο Βερολίνο ο Πούτιν λέγοντας ότι θα αποσύρει τα ρώσικα δισεκατομμύρια από την Κύπρο και την αλλαγή πλεύσης των Βρυξελλών, αν είχαμε @rXδiahhh…. Θα μπορούσαν να γίνουν τα εξής: 1) Ανακοίνωση πρόθεσης προσωρινής στάσης πληρωμών εντός ευρώ από τη Λευκωσία με ταυτόχρονο τελεσίγραφο της Αθήνας προς τις Βρυξέλλες ότι θα ακολουθήσει. 2) Κοινό διάγγελμα Σαμαρά – Αναστασιάδη προς τους 27 ότι δεν δέχονται πλέον την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και ότι αν δεν βρεθεί αξιοπρεπής και βιώσιμη λύση και για τις δύο χώρες, θα προχωρήσουν σε στάση πληρωμών παραμένοντας στο ευρώ και εκδίδοντας «πιστοποιητικά» εσωτερικών συναλλαγών. 3) Πρόσκληση στην Αθήνα του Μπερσάνι και του Μπέπε Γκρίλο, καθώς και του Ραχόι για τη συγκρότηση μετώπου του Νότου.  4) Αίτημα για σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής την ερχόμενη Δευτέρα με θέμα: α) την αλλαγή του καταστατικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και β)  τον προσδιορισμό διάσκεψης για την διαγραφή των χρεών.

Το άρθρο δημοσιεύεται στο www.makisandronopoulos.blogspot.com

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου