Τελικά συγκλίνουμε ψηφιακά με την Ευρώπη;

Νέα ανθεκτικότητα Τελικά συγκλίνουμε ψηφιακά με την Ευρώπη;

Μοίρασε το

Ο Δημήτρης Βέργαδος με αριθμούς που προέκυψαν από ενδελεχή έρευνα του ΣΕΒ εντοπίζει τις αδυναμίες, αλλά και τις ευκαιρίες της ελληνικής ψηφιακής μετάβασης και προσδιορίζει τον όρο νέα ανθεκτικότητα.


«Οι τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης μετασχηματίζουν το επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργίας, την οργάνωση της εργασίας, δηλαδή τον τρόπο που παράγουμε και εργαζόμαστε, αλλά και το περιεχόμενο πολλών επαγγελμάτων, ενώ προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους.

Σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις  θεωρούν ότι η ψηφιοποίηση θα διαφοροποιήσει σημαντικά τον κλάδο τους, αλλά μόνο το 6% θεωρούν ότι μπορούν σήμερα να χαρακτηριστούν ως «ευέλικτες».

Τα εμπόδια εντοπίζονται στις δεξιότητες, στην ηγεσία και δομή: 70% θεωρούν ότι χρειάζονται πρόσβαση σε νέες πηγές ταλέντων, 87% κρίνουν ότι δεν έχουν κατάλληλους ηγέτες και 92% κρίνουν ότι δεν έχουν σωστή δομή. Θετικό είναι ότι το 50% των επιχειρήσεων βρίσκονται σε διαδικασία ανασχεδιασμού του τρόπου εργασίας, ωστόσο μόνο το 11% πιστεύει ότι θα καταφέρουν να γίνουν πραγματικά ευέλικτες και προσαρμοστικές».

Τα παραπάνω καταγράφονται στην διεισδυτική έκθεση που εκπόνησε ο ΣΕΒ, με θέμα: «Το μέλλον της εργασίας σε έναν κόσμο που αλλάζει», και η οποία κυκλοφόρησε πριν περίπου από ένα χρόνο, σε μια περίοδο που η σκιά του  covid 19  ήταν πολύ έντονη πάνω στη λειτουργία των επιχειρήσεων, στους εργαζομένους και στην κοινωνία συνολικά. 

Η διαρκής προσαρμογή, η προνοητική οργάνωση και η ευελιξία παραμένουν παράγοντες που συμβάλουν στην αντιμετώπιση των νέων δεδομένων που δημιουργούνται από την επέλαση των τεχνολογικών αλλαγών. Είναι ενδεικτικό για τις αλλαγές που έρχονται ότι περίπου 4 στις 10 θέσεις εργασίας στην ΕΕ θα μετασχηματιστούν σημαντικά εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης και του αυτοματισμού, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης  (CEDEFOP). 

Παράλληλα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), έως το 2025 ο νέος καταμερισμός των καθηκόντων μεταξύ ανθρώπων, μηχανών και αλγορίθμων θα έχει ως αποτέλεσμα την μετεξέλιξη 85 εκ. θέσεων εργασίας, αλλά και τη δημιουργία 97εκ. νέων θέσεων με νέα χαρακτηριστικά, ενώ, το 85% των θέσεων του 2030 δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί.

Για την επίλυση της σύγχρονης αναπτυξιακής εξίσωσης χρειάζεται, μεταξύ των άλλων, να προσεγγίσουμε αλλιώς, την ψηφιακή μας μετάβαση, δηλαδή το ψηφιακό μας μέλλον.

Με βάση την τρίτη έκδοση του σύνθετου, αναθεωρημένου δείκτη SEV Digital Maturity Index 2021 (αφορά μετρήσεις που καλύπτουν μέχρι και τα μέσα του 2020), η Ελλάδα πραγματοποίησε σημαντικά βήματα προόδου όσον αφορά στην ψηφιακή και τεχνολογική ωριμότητα οικονομίας και επιχειρήσεων.

Με ορίζοντα, όμως, τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την ανάγκη να συγκλίνουμε ταχύτερα στο ευρωπαϊκό πρότυπο, απαιτούνται ακόμη σημαντικές παρεμβάσεις. 

Από τη σχετική έκθεση του ΣΕΒ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό ξεχωρίζουμε το κεφάλαιο για τις Δεξιότητες. Η  Ελλάδα εμφανίζει ικανοποιητική παραγωγή αποφοίτων σε θέματα STEM (13η θέση στην ΕΕ), αλλά  υστερεί συγκριτικά με την ΕΕ στη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, τομέας όπου οι περισσότερες χώρες εφαρμόζουν εδώ και χρόνια σχετικές πολιτικές.

Ειδικότερα, εντοπίζονται χαμηλές, και μάλιστα επιδεινούμενες το τελευταίο έτος επιδόσεις, τόσο στις ψηφιακές δεξιότητες εντός των επιχειρήσεων (27η), με την Ελλάδα να εμφανίζει το μεγαλύτερο κενό ψηφιακών δεξιοτήτων στην ΕΕ, όσο και στην παροχή εκπαίδευσης ΤΠΕ στους εργαζομένους (25η). Η αντιστροφή του φαινομένου προϋποθέτει μηχανισμούς σύνδεσης της εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας, καθώς και ενίσχυσης του θεσμού της δια βίου μάθησης. 

Εν κατακλείδι, σήμερα, η κατάκτηση μιας βιώσιμης, μακροχρόνιας και συμπεριληπτικής ανάπτυξης, όπως το έχει θέσει ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, έχει ως προαπαιτούμενα την ανάπτυξη της δυνατότητας της οικονομίας μας να καινοτομεί, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, τον παραγωγικό ψηφιακό μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της παραγωγικής μας βάσης, την πράσινη ανάπτυξη, και την προσέγγιση επιχειρήσεων και κοινωνίας.

Τα παραπάνω, είναι επίσης βασικά προαπαιτούμενα  για την  κατοχύρωση της ανθεκτικότητας (resilience) και της βιώσιμης ανάπτυξης για την ελληνική αγορά, σε μια περίοδο δραστικών αλλαγών, μεγάλων αβεβαιοτήτων και μη γραμμικών εξελίξεων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου