ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΞΑΛΕΙΨΑΝ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

Μοίρασε το

του ΜΑΝΩΛΗ ΔΡΕΤΑΚΗ*

Στα τέλη Ιουλίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) έδωσε στη δημοσιότητα τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της για τον πληθυσμό της χώρας κάθε 1η Ιανουαρίου των τελευταίων 25 ετών (1991-2015).

Ταυτόχρονα έδωσε και τα δημοσιευμένα στοιχεία για τη φυσική κίνηση του πληθυσμού (τις γεννήσεις, τους θανάτους και τη φυσική μεταβολή, δηλαδή τις γεννήσεις μείον τους θανάτους) και τις εκτιμήσεις της για τα μεταναστευτικά ρεύματα (την εισροή, την εκροή και το ισοζύγιο, δηλαδή την καθαρή εισροή ή εκροή πληθυσμού – μετανάστευση) της χώρας.

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία αυτά καταρτίσαμε τον πίνακα. (Κάντε κλικ για να μεγαλώσει)

Στο πρώτο μέρος του δίνεται η φυσική κίνηση του πληθυσμού τις δεκαετίες 1991-2000 και 2001-2010 και την τετραετία 2011-2014, στο δεύτερο μέρος τα μεταναστευτικά ρεύματα της χώρας τις ίδιες περιόδους και στο τρίτο, ο πληθυσμός της χώρας την 1.1. των ετών 1991, 2001, 2011 και 2015, οι μεταβολές του και οι ποσοστιαίες μεταβολές του. Από τον πίνακα αυτόν φαίνεται ότι:

Τις δεκαετίες 1991-2000 και 2001-2010 το σύνολο των γεννήσεων ξεπερνούσε το σύνολο των θανάτων κατά έναν πολύ μικρό αριθμό, ενώ την τετραετία 2011-2014 συνέβη το αντίθετο.

Τις δύο δεκαετίες υπήρχαν έτη στα οποία οι θάνατοι ξεπερνούσαν τις γεννήσεις αλλά επικρατούσαν τα έτη στα οποία συνέβαινε το αντίθετο.

Οι επιπτώσεις αυτές οδήγησαν νέα ζευγάρια στην αναβολή γάμου ή/και αναβολή απόκτησης παιδιών παρ’ ότι το επιθυμούν, και άλλα ζευγάρια που έχουν παιδιά και θα ήθελαν να αποκτήσουν περισσότερα να το αποφεύγουν. Η φυσική μείωση της τετραετίας 2011-2014 εξάλειψε τη φυσική αύξηση της 20ετίας 1991-2010(!).

Τη δεκαετία 1991-2000 η καθαρή εισροή πληθυσμού ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο, ενώ την επόμενη αυτή μειώθηκε στο μισό.

Αντίθετα, και τα τέσσερα τελευταία έτη της περιόδου 2011-2014 σημειώθηκε καθαρή εκροή πληθυσμού λίγο μικρότερη από την καθαρή εισροή της δεκαετίας 2001-2010 με αποτέλεσμα την εξάλειψή της.

Στην καθαρή εκροή της τετραετίας 2011-2014 περιλαμβάνονται τόσο Ελληνες άνεργοι ή χαμηλά αμειβόμενοι (λόγω των επιπτώσεων των Μνημονίων) με προσόντα και ειδικότητες που έχουν ζήτηση σε άλλες χώρες (κυρίως στη Γερμανία και στη Μεγάλη Βρετανία) όσο και αλλοδαποί, οι οποίοι λόγω της μεγάλης ανεργίας αναγκάζονται να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Πολλοί από τους Ελληνες και αλλοδαπούς που μετανάστευσαν πήραν μαζί τους και τις οικογένειές τους.

Τα αποτελέσματα των εξελίξεων αυτών στον πληθυσμό της χώρας φαίνονται στο τρίτο μέρος του πίνακα.

Οι ρυθμοί αύξησής του την μεν πρώτη δεκαετία ήταν λίγο πάνω από μισό τοις εκατό, ενώ τη δεύτερη κατά λίγο πάνω από το ένα τέταρτο τοις εκατό τον χρόνο, δηλαδή πολύ μικροί. Αντίθετα, πολύ μεγαλύτερος ήταν ο ρυθμός της ετήσιας μείωσής του την τετραετία 2011-2014.

Η αύξηση του πληθυσμού τις δύο δεκαετίες οφείλεται κατά κύριο λόγο στην καθαρή εισροή πληθυσμού και η μείωσή του την τετραετία 2011-2014 στην καθαρή εκροή πληθυσμού και λιγότερο στη διαφορά θανάτων από τις γεννήσεις. Ειδικότερα, οι εξελίξεις τα 4 τελευταία χρόνια εξάλειψαν την αύξηση του πληθυσμού της δεκαετίας 2001-2010, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της χώρας στα τέλη του 2014 να υποχωρήσει στο επίπεδο που ήταν την 1η Ιανουαρίου 2000!

Από την εισροή μεταναστών την 20ετία 1991-2010 η ελληνική οικονομία είχε σημαντικά οφέλη σε πολλούς κλάδους (γεωργία, δημόσια έργα, οικοδομή, βιομηχανία, νοικοκυριά).

Αντίθετα, με την καθαρή εκροή πληθυσμού η πατρίδα μας δεν στερήθηκε μόνο τα 60.421 παιδιά που δεν γεννήθηκαν και τους 215.992 νέους, κυρίως, άνδρες και γυναίκες καθώς και τα παιδιά τους που τα πήραν μαζί τους μεταναστεύοντας, αλλά και τα παιδιά που θα γεννηθούν από αυτούς.

Πρόκειται για ένα βαρύτατο πλήγμα της πενταετίας των Μνημονίων που επιδείνωσε το οξύ δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, το οποίο θα οξυνθεί περισσότερο από τα μέτρα του νέου Μνημονίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για κοινωνικούς και οικονομικούς, αλλά και για εθνικούς λόγους.

Είναι, κατά συνέπεια, σαφές ότι στα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της συμφωνίας αυτής προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην παροχή κάθε δυνατής βοήθειας σε οικογένειες με παιδιά και ιδιαίτερα στις τρίτεκνες και πολύτεκνες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, αλλά και στα νέα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά αλλά η οικονομική τους κατάσταση δεν τους το επιτρέπει.

* Τέως: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

 Το άρθρο δημοσιεύεται στην “ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ”

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου