Στο ίδιο έργο θεατές, καθώς η Τρόϊκα λέει τα δικά της ανοίγοντας όλα τα βαριά θέματα (ακόμα και αυτό μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ή τις ομαδικές απολύσεις κ.α») και η Κυβέρνηση να «ελπίζει» σε μια «πολιτική συμφωνία» στο Eurogroup. Ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα καθώς οι δανειστές επιμένουν στη συνταγή «αίμα και δάκρυα» και η Ελληνική πλευρά σε μια παθητική στάση μη επαναδιαπραγμάτευσης.
Για μια ακόμα φορά δεν εκμεταλλεύεται η Ελληνική πλευρά (όπως και στο παρελθόν με τις Αμερικανικές εκλογές , τις Γερμανικές , τις Ιταλικές κ.α) το ρευστό κλίμα που υπάρχει ώστε να δημιουργήσει σοβαρές προϋποθέσεις να ανοίξει ένα κύκλο ουσιαστικής και συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης, τις ώρες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι δανειστές ετοιμάζονται να μονιμοποιήσουν το καθεστώς της «αποικίας χρέους» στην Ελλάδα , με ένα νέο μνημόνιο (άσχετα πως θα το βαφτίσουν αυτή την φορά) και με νέα «δανεικά» για να πληρωθούν τα προηγούμενα δανεικά που φόρτωσαν την χώρα τα καταστροφικά μνημόνια.
[quote text_size=”small”]
Είναι ανάγκη και όσο πλησιάζει η ημερομηνία των Ευρωεκλογών να υπάρξει μια ευρύτατη πολιτική και κοινωνική συμφωνία για την ανασυγκρότηση της χώρας και ένα σχέδιο «Εθνικής Σωτηρίας» και εξόδου από τον καταστροφικό φαύλο κύκλο της ύφεσης και της λιτότητας . Ένα σχέδιο επεξεργασμένο και δομημένο στο οποίο θα υπάρχει και η παράμετρος της βιωσιμότητας του χρέους και ενός κύκλου ανάπτυξης .
[/quote]
Τώρα σε ότι αφορά την καθημερινή μίζερη διαχείριση της ύφεσης, της φτώχειας, της λιτότητας και των «διαρκών δανείων», φαίνεται πως η Ελληνική πλευρά αναζητά πολιτικές παρεμβάσεις ώστε να πειστεί η Τρόϊκα να μετριάσει τις απαιτήσεις και φαίνεται να προσδοκά πως ενδεχομένως κάτι τέτοιο να γίνει κατά την συνεδρίαση του Eurogroup Μαρτίου. Είναι λοιπόν πιθανόν (αλλά όχι απόλυτα βέβαιο) ότι θα υπάρξει μια στοιχειώδης συμφωνία με την Τρόϊκα με παρέμβαση του Eurogroup και αποδέσμευση με το σταγονόμετρο της δόσης των 9 δις
Σε αυτή την φάση υπάρχει μια ανακατωσούρα στις σχέσεις Κυβέρνησης – Τρόϊκας καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών αντιτίθενται σφόδρα στην προεκλογική παροχολογία της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί να κοινωνικοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του λογιστικού πρωτογενούς πλεονάσματος.
Το πιθανότερο λοιπόν είναι η δόση των 9 δισ. να εγκριθεί μεν αλλά να μην εκταμιευθεί δε, αλλά θα τεμαχιστεί σε μικρότερες οι οποίες θα συνδεθούν με συγκεκριμένες δεσμεύσεις της κυβέρνησης, η υλοποίηση των οποίων θα ξεκινά τώρα και θα ολοκληρώνεται ακόμα και μετά τις Ευρωεκλογές.
Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα παραμένει σε αυστηρή εποπτεία, αλλά ολοκληρώνεται η υλοποίηση του Μνημονίου. Η τρόικα διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις και επί του ζητήματος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί. Παράλληλα ενστάσεις εγείρονται και για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το οποίο εκτροχιάζεται για ακόμη μια φορά, καθώς ναυαγεί –πάλι- η πώληση του Ελληνικού.
Σε οικονομικό επίπεδο η τμηματική εκταμίευση της δόσης και οι παρατάσεις για την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελούν αρνητικές ενδείξεις για τις αγορές. Παράλληλα η κυβέρνηση ακόμα και να λάβει εγκαίρως τα 9 δισ. καλείται να «τσοντάρει» επιπλέον 800 εκατ για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων στις 10 Μαΐου.
Ανοιχτό παραμένει ακόμα το ζήτημα των τραπεζών, όπου η τρόικα παρέλαβε την έκθεση της BlackRock και την επεξεργάζεται, έχοντας ήδη κλείσει δεύτερη συνάντηση με τον Γιώργο Προβόπουλο.
Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων το ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασε τον κατάλογο με τα 14 ώριμα projects συνολικής εκτιμώμενης αξίας 4 δισ. ευρώ, προκειμένου να ότι θα επιτευχθεί ο φετινός εισπρακτικός στόχος που έχει τοποθετηθεί στα 3,5 δισ. ευρώ (από 1,3 δισ. ευρώ το 2013). Η Τρόικα όμως προσθέτει ενδεχόμενη υποαπόδοση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στο χρηματοδοτικό κενό και απειλεί για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων.