ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙ…

Μοίρασε το

Στην πολιτική υπάρχει ένα βασικό αξίωμα που είναι κυρίαρχο στην οικονομική επιστήμη. Το αξίωμα αυτό επιβάλλει τη λήψη αποφάσεων με βάση το σημείο όπου ελαχιστοποιείται το κόστος και μεγιστοποιείται το όφελος. Σε εξαιρετικές συνθήκες όπως αυτές που κυριαρχούν σήμερα στη χώρα, το βασικό ζητούμενο είναι η αποτροπή μεγαλύτερης ζημίας. Αυτό το τελευταίο δεν ελήφθη υπ΄ όψιν από το εκλογικό σώμα στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Γιατί το κακό τότε ξεκίνησε…

Βεβαίως, η απαρχή της περιπέτειας έγινε όταν δεν εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2014. Κάπου εκεί άρχισε ο κύκλος της εσωστρέφειας στην ελληνική οικονομία. Τα… μολύβια σταμάτησαν να γράφουν, τα τηλέφωνα άρχισαν να χτυπούν λιγότερο και όλοι ανέμεναν τα δείγματα γραφής της νέας συγκυβέρνησης. Δυστυχώς, μέσα σε έξι μήνες, τα τερτίπια του Βαρουφάκη προκάλεσαν πρόσθετη ζημία στη χώρα τραυματίζοντας περαιτέρω την οικονομία. Το 2014 η χώρα είχε εισέλθει σε φάση ανάκαμψης με προοπτική ουσιαστικής ανάπτυξης το 2015 και εκτίναξης το 2016. Όλα όμως ανατράπηκαν καθώς ο ελληνικός λαός επέλεξε να υπερψηφίσει όσους του έλεγαν ότι δεν θα πληρώσουν, ότι θα καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ, ότι θα αυξήσουν το αφορολόγητο και πλείστες άλλες υποσχέσεις, οι οποίες έμειναν γράμμα κενό περιεχομένου.

[quote text_size=”small”]

Η χώρα «φεσώθηκε» με επιπλέον 65 δισ. ευρώ εισελθούσα σε ένα πρόγραμμα διάσωσης το οποίο θα έχει χρόνο εφαρμογής τουλάχιστον έως το 2018. Μας προέκυψαν από το… πουθενά μέτρα τα οποία είναι πενταπλάσια του… email Χαρδούβελη, ενώ βιώσαμε για πρώτη φορά από την Κατοχή το κλείσιμο των τραπεζών και του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τέσσερις εβδομάδες! Άρχισαν να διαμορφώνονται πλέον οι συνθήκες εισόδου της χώρας στη ζώνη των τριτοκοσμικών.

[/quote]

Ο ελληνικός λαός πίστεψε ότι κάποιοι… κακοί του μείωναν μισθούς και συντάξεις ή του έριχναν στο… κεφάλι τον ΕΝΦΙΑ, ενώ κάποιοι… καλοί θα τον απάλλασσαν από τον… εφιάλτη. Τα πράγματα εξελίχθηκαν ακόμη χειρότερα. Αν η οικονομία δεν είχε μια θετική φορά από το 2014 είναι δεδομένο ότι η ύφεση θα ήταν μεγαλύτερη το 2015, παρούσα το 2016 και ενδεχομένως το 2017. Τώρα, πανηγυρίζουμε που δεν καταστραφήκαμε, αν και γυρίσαμε πίσω. Το βάρος που προσέθεσαν τα… πειράματα Βαρουφάκη μας φέρνουν πίσω σε σχέση με τους στόχους τουλάχιστον κατά 7 έτη. Οι ευθύνες είναι προφανείς και ο ελληνικός λαός οφείλει να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της επιπλέον ζημιάς. Δεν κατανόησε επαρκώς την αναγκαιότητα να μπει ένας πάτος στη ζημιά που είχε προκληθεί πριν και μέσα από τις επιλογές του επιδείνωσε την καθημερινότητά του και υπέσκαψε το μέλλον του. Δυστυχώς, το αξίωμα της οικονομίας για ελαχιστοποίηση της ζημίας δεν έγινε αντιληπτή ούτε από τους ψηφοφόρους, ούτε από τα δύο… αντιμνημονιακά κόμματα της συγκυβέρνησης, τα οποία υπέγραψαν το τρίτο και επαχθέστερο πρόγραμμα διάσωσης.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά μας… έσκασε και το Προσφυγικό, το οποίο σχετίζεται με την ελαφρότητα με την οποία αντιμετώπισε τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Απειλήσαμε τους δανειστές ότι θα τους γεμίσουμε με… Τζιχαντιστές, δώσαμε το μήνυμα στους Τούρκους δουλεμπόρους ότι είμαστε ξέφραγο αμπέλι και τώρα καταλαβαίνουμε ότι έχουμε μπλέξει σε μια κατάσταση που είναι μη διαχειρίσιμη. Δημιουργήσαμε εχθρούς μέσα στους «28» και ευτυχώς που οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης ελέω δικών τους συμφερόντων είναι μαζί μας. Ουδείς μπορεί να είναι περήφανος με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Με την ιδιωτική οικονομία υπό διάλυση, με τα μέτρα που έρχονται να είναι ακόμη πιο σκληρά και με την παραγωγική βάση της χώρας να είναι παγωμένη. Οι επενδύσεις είναι γράμμα κενό περιεχομένου και το… κερασάκι στην τούρτα είναι ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο… hot spot λόγω προσφύγων και μεταναστών.

[quote text_size=”small”]

Είναι δεδομένο ότι βαδίζουμε σε ένα δρόμο ολισθηρό. Κινούμαστε με βάση το δόγμα «βλέποντας και κάνοντας» το οποίο καταλήγει στο… ότι να ΄ναι. Σίγουρα δεν είναι αυτή η εικόνα που αρμόζει στη χώρα. Είναι δεδομένο ότι μόλις τελειώσουμε με τα… πειράματα και τις περιπέτειες και επανέλθουμε στον δρόμο της ορθολογικής σκέψης, τότε η χώρα θα απογειωθεί. Τα πάντα στην οικονομία είναι θέμα κλίματος.

[/quote]

Όταν οι διεθνείς επενδυτές αντιληφθούν ότι εφαρμόζουμε σωστά αυτά που πρέπει τότε θα σπεύσουν να αγοράσουν Ελλάδα. Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες καθώς οι περισσότεροι εκτιμούν ότι βρισκόμαστε στον… πάτο και μετά θα λειτουργήσει η δυναμική ενέργεια του πιεσμένου ελατηρίου. Βεβαίως, όσο κυριαρχούν ιδεοληπτικές αντιλήψεις, αυτή η εκτίναξη θα παραμένει γράμμα κενό περιεχομένου. Και αυτό θα το βιώνουν και οι ψηφοφόροι που «αγόρασαν» ελπίδα! Κάπου εκεί θα γίνει αντιληπτό ότι τα ψέματα και οι φρούδες ελπίδες τελείωσαν. Από την άλλη όμως, το κόστος έχει βεβαιωθεί. Ο λογαριασμός θα πληρωθεί και πρέπει όλοι να καταλάβουν τι αναλογεί στον καθένα. Γιατί πολύ απλά, τίποτα στη ζωή δεν είναι χωρίς κόστος και κυρίως πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι για κάθε λάθος επιλογή υπάρχουν και οι ανάλογες συνέπειες. Όπως πρέπει να κατανοήσουν ότι η αλλαγή πλεύσης και η απογείωση της οικονομίας θα αποφέρει τα αντίστοιχα οφέλη για όλους…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου