«Αναζητώντας το νοτιοκορεάτικο θαύμα» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος σε σχέση με την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Η χώρα μας, αποτελώντας παγκόσμιο παράδειγμα προς αποφυγή λόγω της χρεοκοπίας της, μπορεί να αποτελέσει από την… ανάποδη, το μεγάλο στοίχημα για την επίτευξη του… ογδόου θαύματος. Οι προϋποθέσεις ωστόσο, σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο δεν συνηγορούν σε κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον, προς το παρόν. Η Ελλάδα μοιάζει με μια χώρα που προέρχεται από έναν… πόλεμο, με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 25% τα τελευταία χρόνια, καθώς κάηκε πλήρως το… λίπος της πλασματικής ευημερίας που είχε δημιουργηθεί έως το 2009. Και δυστυχώς, στην παρούσα φάση, κινδυνεύουμε να χάσουμε και τον πολύτιμο μυικό ιστό με τα καμώματά μας.
Κοιτάζοντας στον διεθνή περίγυρο υπάρχουν χώρες που έχουν περάσει πολέμους, δικτατορίες κλπ. αλλά είχαν πολιτικούς με όραμα και κατάφεραν να γυρίσουν σελίδα. Μια τέτοια χώρα είναι η Νότια Κορέα, η οποία γειτνιάζει με την… ενοχλητική Βόρεια Κορέα. Το 1948 απαλλάχθηκε από την ιαπωνική κατοχή, γνώρισε την εισβολή από τη Βόρειο Κορέα και πλήθος στρατιωτικών νόμων. Αυτή η χώρα σήμερα είναι πρότυπο, γιατί κατά τη δεκαετία του 1980 παράλληλα με τον εκδημοκρατισμό της επεξεργάστηκε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο οικονομικής ανάπτυξης, εξωστρέφειας, οργάνωσης και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους.
[quote text_size=”small”]
Ο πληθυσμός της Νότιας Κορέας σήμερα είναι 50 εκατομμύρια και της Ελλάδας 10 εκατομμύρια πολίτες. Σήμερα το ΑΕΠ της Νοτίου Κορέας είναι 1,2 τρισ. δολάρια όταν πριν από 30 χρόνια ήταν στα 120 δις! Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 23.000 δολάρια και της Ελλάδας 18.500 δολάρια, όταν πριν από 35 χρόνια το αντίστοιχο ΑΕΠ της πρώτης αντιστοιχούσε στο μισό του αντίστοιχου της Ελλάδας! Σήμερα, η Νότια Κορέα είναι 10η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο επιδεικνύοντας αξιοθαύμαστα επιτεύγματα στην τεχνολογία, την αυτοκινητοβιομηχανία και σε πλήθος άλλων κλάδων.
[/quote]
Ειδικότερα, έχει το δεύτερο κατά κεφαλήν υψηλότερο αριθμό ευρυζωνικών συνδέσεων με το Διαδίκτυο και είναι πρώτη παγκοσμίως στις εξαγωγές παιχνιδιών, υπολογιστών, ψηφιακών οθονών και κινητών τηλεφώνων! Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τζίρος της Samsung αντιστοιχεί στο 20% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος της χώρας!!!
Αρκετοί με αριστερές ρίζες έχουν κάνει λόγο για μια αδίστακτη νεοφιλελεύθερη μεγέθυνση. Προφανώς, έχουν στο μυαλό τους τον… παράδεισο της Βορείου Κορέας, με ΑΕΠ περίπου 40 δισ. δολ. και μεροκάματα του… ενός δολαρίου! Κι όμως, η Νότια Κορέα στην ουσία προχώρησε στην εφαρμογή ενός «θατσερικού» μοντέλου ανάπτυξης από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, ενώ το κράτος είχε ρόλο επιτελικού στρατηγείου για να ρυθμίζει τη λειτουργία των οικονομικών δομών και να παρέχει ένα σχετικά υψηλό δείκτη προστασίας σε κοινωνικό επίπεδο. Κι όλα αυτά, την ίδια στιγμή που η συγκεκριμένη χώρα δαπανά τεράστια ποσά για την άμυνά της λόγω της αντιπαλότητας με τη Βόρεια Κορέα. Δηλαδή, περίπου είναι το ίδιο πράγμα με τις δαπάνες της Ελλάδας λόγω των γνωστών προβλημάτων με την Τουρκία.
[quote text_size=”small”]
Από την παράθεση των παραπάνω στοιχείων προκύπτει αβίαστα, ότι και η Ελλάδα εφόσον υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση και ρεαλισμός μπορεί να αποτελέσει μέσα στα επόμενα χρόνια μια αντίστοιχη περίπτωση όπως της Νοτίου Κορέας.
[/quote]
Αρκεί να το πιστέψουμε και να σταματήσουμε να λέμε… σαχλαμάρες περί «δίκαιης ανάπτυξης». Η Ελλάδα μπορεί να μεγεθυνθεί αισθητά λόγω του τουρισμού και της ναυτιλίας όπου διαθέτουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Όμως, αυτό δεν αρκεί εάν το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι εχθρικό. Μπορεί επίσης, να αναπτύξει σε μεγάλο εύρος τη βιομηχανία τροφίμων και να «πουλήσει» σε ολόκληρο τον κόσμο τον θησαυρό της ελληνικής διατροφής, τον οποίο φαίνεται ότι έχουμε ξεχάσει όλοι οι γηγενείς Έλληνες. Μπορεί να προσελκύσει τεράστια κεφάλαια από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς κολοσσούς του πλανήτη γιατί διαθέτει μυαλά, τα περισσότερα εκ των οποίων, δυστυχώς, βρίσκονται στο εξωτερικό. Αυτά έκανε η Νότια Κορέα και εξελίχθηκε σε τεχνολογικό υπερδύναμη.
Όσοι ισχυρίζονται πως όσα έγιναν στη Νότια Κορέα, δεν μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα είναι το λιγότερο ανεύθυνοι, καθώς πίσω από τέτοιου είδους μεμψίμοιρες αντιλήψεις υποκρύπτεται η αποδοχή των αρρωστημένων και βολικών καταστάσεων που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες και μπορεί μέσα στις επόμενες δεκαετίες να αποτελέσει κάτι ανάλογο με τη Νότια Κορέα. Αυτό φυσικά δεν γίνεται με… ευχολόγια, αλλά μέσα από την εφαρμογή ενός προγράμματος επιθετικής οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο θα περιλαμβάνει εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, πλήρη εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και των δομών της οικονομίας και ένα εντυπωσιακά φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Είναι προφανές ότι οι λύσεις βρίσκονται μόνο στα δικά μας χέρια. Κανένας δεν θα μας σώσει, εάν εμείς δεν θέλουμε να σωθούμε. Η χώρα μας πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση σε πολύ συντομότερο χρόνο απ΄ ότι φανταζόμαστε ή αναμένουμε. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζονται ρεαλιστές πολιτικοί οι οποίοι θα είναι απαλλαγμένοι από ιδεοληπτικές αγκυλώσεις και θα γνωρίζουν επί καθημερινής βάσεως τι αλλάζει στον διεθνή περίγυρο ώστε να προσαρμοζόμαστε αναλόγως. Κατά το κοινώς λεγόμενο πρέπει «να το έχουμε» προκειμένου να επαναληφθεί το νοτιοκορεατικό θαύμα. Ένα πρέπει να είναι το σύνθημά μας: Κάντο όπως στη Νότια Κορέα!