ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;

Μοίρασε το

Τα κέρδη της Deutsche Bank ενώ αναμένονταν στα 545 εκατ. ευρώ στο α΄3μηνο του 2014 διαμορφώθηκαν στα 237, δηλαδή 25% κάτω από τα αντίστοιχα περσινά, που ήταν 314 εκατ. ευρώ. Η NOMURA στο α΄3μηνο είχε 68% πτώση κερδών. Η BNP τρώει πρόστιμο 9 δισ. ευρώ από τις αμερικάνικες υπηρεσίες λόγω σχέσεων με το Σουδάν και το Ιράν, η Ρωσία καταδικάστηκε από το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης να καταβάλει 50 δισ.  δολ. στους μετόχους της πετρελαϊκής εταιρείας Yukos για απαλλοτρίωση των μετοχών τους, και ο Munchau γράφει στους Financial Times ότι το κόστος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για το Ουκρανικό είναι ανυπολόγιστο. Το ερώτημα που προκύπτει, αν σκεφτούμε και την εκτροπή των πραγμάτων στην Μέση Ανατολή, τις κοινωνικές εντάσεις στην Ευρώπη, αλλά και τα 108 δολ. του brent,  είναι απλό: πού οδηγούν τον κόσμο οι ιθύνοντες;

 

[quote text_size=”small”]

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ένα στα τέσσερα παιδιά στις ΗΠΑ ζει σε συνθήκες φτώχειας, η οποία φτώχεια -λέει η έκθεση του Ταμείου- επηρεάζει αρνητικά τα μακροοικονομικά μεγέθη, εξ ου και η πρώτη οικονομία του κόσμου θα περιοριστεί φέτος σε ανάπτυξη μόλις 1,7%, δηλαδή πολύ κάτω από το όριο του 3% πάνω από το οποίο σημειώνεται πραγματική ανάπτυξη. Η άλλη ανάπτυξη είναι λογιστική, «ωρίμανσης των αριθμών».

[/quote]

Αυτά βέβαια δεν επηρεάζουν τους παίκτες της Wall Street που έχουν ανεβάσει τον Dow Jones στις 17.000 μονάδες… ούτε φυσικά το γεγονός ότι μέσα σε λίγες μέρες χάθηκαν 462 άνθρωποι σε τρία αεροπορικά δυστυχήματα, ούτε ότι ο νέος ψυχρός πόλεμος με τη Ρωσία θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, ούτε η Γάζα, ούτε η κατάρρευση της κυβέρνησης του Κιέβου.

Στο μεταξύ, η Ευρώπη μοιάζει να τρελάθηκε! Στη Γαλλία οι αραβικής καταγωγής Γάλλοι καίνε συναγωγές και κυνηγάνε Εβραίους. Στην Αυστρία η ομάδα της Μακάμπι δέχθηκε επίθεση από οπαδούς που κρατούσαν σημαίες της Παλαιστίνης και της Τουρκίας. Στη Γερμανία γίνεται χαμός κατά των Εβραίων σε σημείο που ο Ισραηλινός πρέσβης είπε πως θυμίζουν μέρες του 1938. Στη Θράκη η μουσουλμανική μειονότητα διαδήλωσε κατά της ισραηλινής επέμβασης στη Γάζα.  Τι έπαθε η Ευρώπη; Δεν μπορεί να ξεχωρίσει ένα Εβραίο από ένα Ισραηλινό; Γιατί η Γαλλία του Ολάντ ποιεί την νύσσα; Και η Γερμανία; Έγινε τόσο πολύ «κανονική χώρα» που ξέχασε το παρελθόν της; … ή τρέμει τα εκατομμύρια των Τούρκων Γερμανών της;

…Πόσο ηλίθιοι είναι οι ηγέτες της Ευρώπης! Με τα ψέματα, την υποκρισία και την χρόνια αδράνειά τους έφεραν το Παλαιστινιακό μέσα στην Ευρώπη.  Η Ουάσιγκτον ζητάει νέα βάση στο Καστέλι των Χανίων για drones!… προκειμένου να αντιμετωπίσει  την αστάθεια στην  ανατολική Μεσόγειο. Ο εμίρης του Κατάρ αγοράζει νησιά στο Ιόνιο, ενώ οι τζιχαντιστές του νέου χαλιφάτου περιλαμβάνουν και την Ελλάδα στον χάρτη τους… Στο μεταξύ άρχισαν πάλι οι παραβιάσεις  του εναερίου χώρου της Ελλάδας από τουρκικά μαχητικά. Αντέχουμε άραγε τώρα να πληρώνουμε αναχαιτίσεις; Τι λέει ο Τόμσεν επ΄ αυτού; (ΣΣ: αλήθεια, τι συμφέρει τη χώρα οικονομικά να γίνονται οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα στο Παρίσι ή στην Αθήνα;)…

Παίζεται κάτι; … ή παίζονται πολλά ταυτόχρονα; Μήπως παίζονται όλα; …ή απλώς κάνουμε πως δεν βλέπουμε;

 

Ποιος χρηματοδοτεί την Τζιχάντ;

 

Διότι το timing της απαγωγής των τριών νεαρών εποίκων της Δυτικής Όχθης και η βροχή από ρουκέτες ήταν καλά προμελετημένες κινήσεις στις οποίες η κυβέρνηση Νετανιάχου τσίμπησε κ.ο.κ. Ο ισραηλινός στρατός νικά στη μάχη και το Ισραήλ χάνει τη μάχη της διεθνούς κοινής γνώμης.

Πάντως φαίνεται πως κάτι έχει αλλάξει για όλους. Στο ίδιο το Ισραήλ, στα παλαιστινιακά εδάφη, στην Αίγυπτο… Και το αιματηρό επεισόδιο στα σύνορα Λιβύης-Αιγύπτου με 15 νεκρούς, τι ήταν αυτό; Ομάδες τζιχαντιστών επιτέθηκαν σε Αιγύπτιους στρατιώτες! … Είναι κι αυτοί του κλίματος ISIL, του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε, που πλέον είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, αφού ελέγχει πετρελαιοπηγές. Ναι, πρόκειται γι΄ αυτούς που αποκεφαλίζουν τους στρατιώτες του Άσσαντ και για τους οποίους το 92% των Σαουδάραβων πιστεύει ότι  εφαρμόζουν  τέλεια τις αξίες του Ισλάμ και τον ισλαμικό νόμο, γι΄ αυτό και πρέπει να στηρίξουν όπως μπορούν την συγκεκριμένη οργάνωση. Βέβαια, η αλήθεια είναι πως βγήκαν και κάτι άλλοι ακραίοι σιίτες, της Χεσμπολάχ, και είπαν πως θα χτυπήσουν τη Σαουδική Αραβία… που σημαίνει ότι οι σιίτες αντιδρούν στην ιδέα του χαλιφάτου.

Το ερώτημα είναι ποιος χρηματοδοτεί όλους αυτούς τους ακραίους; Ποιοι και πώς τροφοδοτούν τη Χαμάς με χιλιάδες ρουκέτες και γιατί, ποιος είναι ο στόχος τους; Ο Ερντογάν, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία; Όλοι μαζί; Και γιατί; Και οι Αμερικανοί γιατί δεν λένε τίποτε; Εξυπηρετεί το ISIL δικές τους στρατηγικές επιδιώξεις και με ποιο κόστος; ΟΚ, ο χάρτης που έφτιαξε η Κοινωνία των Εθνών μετά την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν απάτη (εξ ου και το Μεσανατολικό). Σύνορα φτιαγμένα με το χάρακα… και τώρα τι; Τώρα, που οι εθνικισμοί δεν φτάνουν πια, τώρα που οι μπααθιστές έχασαν; Τώρα τι; Αν η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι μπορεί να επιβάλει τον λογικοφανή  χάρτη που κατά περιόδους σχεδιάζουν διάφοροι ακαδημαϊκοί των Think Tanks, τότε καλά να πάθει, όπως την έπαθε στο Αφγανιστάν, όπως στο Ιράκ.

[quote text_size=”small”]

Το ερώτημα είναι εμείς τι φταίμε; Διότι, το μεσανατολικό μπάχαλο όπως εξελίσσεται, η Ευρώπη θα το πληρώσει.

[/quote]

 

Διεθνές εμπόριο χωρίς δολάρια;

 

Όταν στην αρχή του 2013 Κίνα και Ιαπωνία προωθούσαν μια εμπορική συμφωνία για το μεταξύ τους εμπόριο σε εθνικά νομίσματα αντί σε δολάρια, ξέσπασε η κρίση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Όταν ο Αχμαντινεζάντ πήγε να τιμολογήσει το πετρέλαιο σε ευρώ, δημιουργήθηκε το πρόβλημα του πυρηνικού προγράμματος. Τα χειρότερα για τον ίδιο λόγο συνέβησαν με τον Καντάφι και τον Σαντάμ. Κι αυτό γιατί είναι κοινό μυστικό ότι το δολάριο είναι ο μηχανισμός μέσα από τον οποίο οι ΗΠΑ αντλούν υπεραξία από ολόκληρο τον κόσμο και χρηματοδοτούν το αμερικανικό imperium. Μέχρι πρότινος, το ευρώ ήταν ο κεντρικός μοχλός αμφισβήτησης του δολαρίου, γι΄ αυτό και δέχεται συνεχείς επιθέσεις (ΣΣ: τις οποίες δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν οι ελληνικές κυβερνήσεις) με έσχατη επίθεση τα πρόστιμα στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Όμως, φαίνεται ότι το κεντρικό μέτωπο του Παγκόσμιου Οικονομικού Πολέμου θα μεταφερθεί σύντομα στην Κίνα και τη Ρωσία, καθώς αυτές πρωτοστάτησαν στην πρόσφατη απόφαση των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) για την ίδρυση ενός νέου Διεθνούς Αποθεματικού Ταμείου και μιας Αναπτυξιακής Τράπεζας, καθώς προηγουμένως εκτίμησαν ότι δεν έχουν το ρόλο που τους αντιστοιχεί στο ΔΝΤ και την World Bank. Ειδικότερα, ανακοίνωσαν την ίδρυση Αποθεματικού Ταμείου με κεφάλαια ύψους 100 δισ. δολαρίων (10 δισ. μετρητά, 40 δισ. εγγυήσεις που θα προστεθούν σύντομα άλλα 50 δισ. δολ). Επίσης θα προχωρήσουν στην ίδρυση μιας ασιατικής αναπτυξιακής τράπεζας υποδομών, με κεφάλαια επίσης 50 δισ. δολάρια, επικεφαλής της οποίας θα είναι η Κίνα. Όπως πρόσφατα επισημάναμε, το εγχείρημα είναι ιστορικής βαρύτητας γιατί δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή των δολαριακών όρων εμπορίου, καθώς το επόμενο βήμα θα είναι ένα κοινό νόμισμα (έστω και λογιστικό) που θα αλλάξει τα δεδομένα στο διεθνές εμπόριο. Η ολοκλήρωση του εγχειρήματος σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ευρώ έγινε διεθνές αποθεματικό νόμισμα θα περιορίσει δραστικά τις υπεραξίες που εισπράττουν οι ΗΠΑ από την παγκόσμια χρήση του δολαρίου.

[quote text_size=”small”]

Υπό αυτή την εξέλιξη, μόλις πριν λίγες μέρες, η Τουρκία του G20 πρότεινε στη Ρωσία να χρησιμοποιούνται απευθείας τα εθνικά νομίσματα των δύο χωρών στο μεταξύ τους  εμπόριο, ο όγκος του οποίου ήταν 32,7 δισ. δολάρια το 2013.

[/quote]

Το συμφώνησαν άλλωστε Κίνα και Νότια Κορέα που υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία συστήματος εκκαθάρισης των κινέζικων γιουάν σε κορεάτικα γουόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα ανέβασαν από το 9% στο 23% την αξία των συναλλαγών που χρησιμοποιούν το γιουάν και οι γαλλικές στο 26%!

Στο μεταξύ, μετά από μακρά κυοφορία, 8 χώρες της δυτικής Αφρικής (Μπενίν, Μποργκίνα Φάσο, Ακτή Ελεφαντοστού, Γουϊνέα-Μπισάου, Μαλί, Νίγηρας, Σενεγάλη και Τόνγκο) προχωρούν σε νομισματική ενοποίηση, όπως έχουν κάνει ήδη άλλες 6 χώρες της κεντρικής Αφρικής (Ανγκόλα, Μπουρούντι, Καμερούν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Κονγκό, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ισημερινή Γουϊνέα, Γκαμπόν, Σάο Τομέ και Πρινικιπέ).

Πρόσφατα υπογράφτηκε και συμφωνία ανταλλαγής (swap) μεταξύ Ελβετίας και Κίνας και πολλοί παρατηρητές και αναλυτές κάνουν λόγο για ραγδαία αποδολαριοποίηση του κόσμου!

 

Τα τύμπανα του πολέμου

 

Παρ΄ όλα αυτά, ο Dow Jones που αποτελεί τη βιτρίνα του δολαρίου, κινείται περί τις 17.000 μονάδες, δηλαδή έχει πλήρως αποβάλει το τραύμα της χρηματο-οικονομικής κρίσης 2007-2008. Εκτός κι αν είναι φούσκα… Χωρίς αμφιβολία, οι ΗΠΑ έχουν πολλά μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα στρατηγικού χαρακτήρα και κατ΄ επέκταση τα προβλήματα αυτά είναι προβλήματα και της Ευρώπης, ολόκληρου του δυτικού κόσμου.

[quote text_size=”small”]

Η συμφωνία ΤΤΙΡ (Transatlantic Trade Investment Partnership – Διατλαντικός Συνεταιρισμός για το Εμπόριο και της Επενδύσεις) που προωθεί η Ουάσιγκτον δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα περάσει, γιατί στην ουσία προδιαγράφει μια «αναβάθμιση» της παγκοσμιοποίησης υπέρ της Δύσης και του κεφαλαίου εις βάρους των εθνικών κρατών.

[/quote]

Από την Ουκρανία έως τα Βαλκάνια, από την Ανατολία έως το Σινά, και από εκεί μέχρι τη Λιβύη και το Αλγέρι, τα τύμπανα του πολέμου ηχούν όλο και πιο έντονα και για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, οι αναλυτές επανέφεραν το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος. Το επιχείρημα είναι ότι μόνο στο πυρηνικό επίπεδο η Ρωσία μπορεί να αντιπαραταχθεί στη Δύση, διαφορετικά σε ένα συμβατικό πόλεμο θα χάσει. Η εντροπία του συστήματος ανεβαίνει ακατάπαυστα … οι αναλυτές, βέβαια, ελπίζουν πως τα πράγματα θα κρατηθούν σε κρίσεις «χαμηλής έντασης». Το ευχόμαστε και εμείς ολόψυχα.

Το άρθρο δημοσιεύεταιστο www.makisandronopoulos.blogspot.com

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου