ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

Μοίρασε το

ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΛΑΣ

Σύμφωνα με τα λόγια ενός από τους θεωρούμενους ιδρυτές τη; Ευρωπαϊκής Ένωσης , Ζ Μονέ, «Η Ευρώπη θα συντίθεται μέσω κρίσεων και δεν θα είναι παρά το άθροισμα των λύσεων που η ίδια θα φέρει στις λύσεις αυτές». Η κρίση αποτέλεσε πάντοτε ανάγκη, γιατί μόνο έτσι η λύση, ο τελικός συμβιβασμός, επεκτεινόταν και σε άλλους τομείς , διευρύνοντας το φάσμα των τομέων της δράσης, βαθαίνοντας την ολοκλήρωση.

Φαίνεται ότι το ίδιο συμβαίνει στην παρούσα συγκυρία. Στον αντίποδα των όσων πίστευαν , ο καθένας για δικούς του λόγους, ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια αναπόφευκτη και οδυνηρή ρήξη, ήδη έχει αρχίσει η διαπραγμάτευση με στόχο μια συμβιβαστική λύση.

Μάλιστα μετά τις πρόσφατες συγκλίσεις του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής το σενάριο μιας συμφωνίας αρχίζει να διαφαίνεται. Παρά τις σημαντικές αποκλίσεις από το πνεύμα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών των οποίων έχουμε γίνει μάρτυρες τα τελευταία χρόνια το κεκτημένο της διαβούλευσης εξακολουθεί να υφίσταται ακόμη στην γηραιά ήπειρο.

[quote text_size=”small”]

Βεβαίως η εκ νέου ανάδυσή του ως βασικού διαπραγματευτικού εργαλείου είναι συνέπεια των αντικειμενικών δυσκολιών που ζει σήμερα η ευρωζώνη αλλά και της ωρίμανσης του υποκειμενικού παράγοντα σε διάφορες χώρες που αποτελεί και τον κύριο φορέα της ανάδειξης των υπαρχουσών δυσκολιών.

[/quote]

Η όξυνση της κρίσης στην ευρωζώνη (αντιπληθωρισμός, στασιμότητα, ανεργία, κοινωνική ανισότητα κτλ) σε συνδυασμό με την ανάδειξη πολιτικών δυνάμεων που επιθυμούν την αλλαγή πλεύσης της ευρωζώνης αλλά και δυνάμεων που απεργάζονται την καταστροφή της παράλληλα με την ύπαρξη σοβαρών γεωπολιτικών προβλημάτων αποτελούν ένα επικίνδυνο μείγμα που χρειάζεται να αντιμετωπισθεί με σαφήνεια και μακροπρόθεσμη προοπτική.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει το λιθαράκι της προς αυτή την κατεύθυνση με το να διατυπώσει τις απόψεις της. Συγχρόνως αγωνιζόμενη να μεταβληθεί η μέχρι τώρα ασκούμενη οικονομική πολιτική στην χώρα θέτει ακόμη ένα λιθαράκι αλλά στην πράξη αυτή την φορά.

Ήδη οι ομάδες εργασίας της ελληνικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ συνεπικουρούμενοι από το ΔΝΤ θα εργαστούν έως τη Δεύτερα για τη νέα σύνοδο του Eurogroup ώστε να επιτευχθεί σύγκλιση ανάμεσα στο τωρινό σχέδιο βοήθειας στην Αθήνα και το προτεινόμενο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης. Το σενάριο αυτό βρίσκεται στον δρόμο της υλοποίησης, κάτι που αφήνει να διαφανεί ότι η κατάληξη σε συμφωνία για την ελληνική περίπτωση μοιάζει πλέον δυνατή.

[quote text_size=”small”]

Η κατάληξη για το τεχνικό μέρος θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα και για την πολιτική συμφωνία. Όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, η ύπαρξη τεχνικής συμφωνίας υποδηλώνει την ύπαρξη πολιτικής συμφωνίας.

[/quote]
Στο Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται να υπάρξει συμφωνία. Όμως δεν θα πρέπει να αποκλείουμε ότι ίσως να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την οριστική κατάληξη σε συμφωνία. Χρόνος υπάρχει μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2015.

 

Το άρθρο του οικονομολογου Κώστα Μελά  δημοσιεύεται στο www.kostasmelas.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου