Ο τουρισμός στην Κρήτη εκπέμπει SOS

Ο Κώστας Συλιγάρδος αποκαλύπτει ότι αρκετοί Tour Operators που εδρεύουν στην Κρήτη έστειλαν επιστολές SOS στα υπουργεία Τουρισμού και Οικονομικών, αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδας για να μην καταρρεύσει ο τουρισμός στην Κρήτη. new deal

Μοίρασε το

Ο Κώστας Συλιγάρδος αποκαλύπτει ότι αρκετοί Tour Operators που εδρεύουν στην Κρήτη έστειλαν επιστολές SOS στα υπουργεία Τουρισμού και Οικονομικών, αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδας για να μην καταρρεύσει ο τουρισμός στην Κρήτη.


Με μια σειρά από  επιστολές  βόμβα εξ αιτίας του περιεχομένου αυτών, αρκετοί Tour Operators που εδρεύουν στην Κρήτη ή δραστηριοποιούνται στην Μεγαλόνησο επισημαίνουν στην πολιτική ηγεσία του Υπ.Οικονομικών, και του Υπ.Τουρισμού αλλά και στον Κεντρικό Τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα την απειλή κατάρρευσης όχι μόνο των επιχειρήσεων τους αλλά και του συνόλου του εμπλεκόμενου οικονομικού κύκλου.

Ο λόγος είναι η έκδοση και παράδοση  επιταγών εκατομμυρίων ευρώ(!!!) από μέρους τους προς συνεργαζόμενα ξενοδοχεία, μεταφορείς και λοιπούς συνεργάτες για την εκτέλεση έργου που λόγο της πανδημίας του Covid 19 δεν πραγματοποιήθηκε και δεν θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες χωρίς την υπαιτιότητα και ευθύνη τους.

Επί της ουσίας ζητούν την επιστροφή όλων των χρεογράφων ανεξάρτητα από πού βρίσκονται αυτή την στιγμή οι επιταγές τους, μιας και φαίνεται να είναι αδύνατη η πληρωμή τους με την παρούσα κατάσταση και για όσο βρίσκονται σε ισχύ τα κυβερνητικά μέτρα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε οι  επιστολές εστάλησαν την περασμένη Πέμπτη χωρίς να υπάρχει επίσημη απάντηση μέχρι και αυτήν την ώρα.

Οι τουριστικοί πράκτορες βρίσκονται μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν μεμονωμένα εάν η επίσημη πολιτεία δεν προχωρήσει σε ανάληψη σχετικής απόφασης και πρωτοβουλίας που θα τους δίνει το δικαίωμα επιστροφής των χρεογράφων για έργο που δεν έχει παραχθεί έτσι κι αλλιώς,  με αποτέλεσμα οι επιταγές αυτές να αποτελούν ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό στα θεμέλια της οικονομίας και των επιχειρήσεων, τόσο αυτών που είναι οι εκδότες των επιταγών, όσο και των παραληπτών τους.

Και μπορεί ” ενός κακού μύρια έπονται ” ωστόσο η περαιτέρω επέκταση μιας τέτοιας “έκρηξης” ακάλυπτων επιταγών να ταρακουνήσει συθέμελα ένα μεγάλο μέρος της επιχειρηματικότητας στην Ελλαδα, την επόμενη μέρα της κρίσης ή και μέσα σε αυτήν, (εφ όσον δεν ακολουθηθούν τα μέχρι στιγμής εκτιμόμενα χρονοδιαγράμματα).

Μια από τις επιστολές που εξασφαλίσαμε : 

Στα πλαίσια της διαμορφούμενης κατάστασης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τις ακόλουθες σκέψεις και προβληματισμούς μας.

 Ειδικότερα:

Τα Τουριστικά Γραφεία,τα οποία αντιπροσωπεύουν γραφεία και Tour Operators του εξωτερικού, αποτελούν τον σημαντικότερο υποστηρικτικό πυλώνα της όλης δραστηριότητας της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία, ως γνωστό, είναι μία εκ των σημαντικότερων πηγών της Εθνικής μας Οικονομίας, μιας και αυτά (τουριστικά γραφεία) είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ τουριστών – ξενοδοχείων, και είναι ουσιαστικά οι φορείς εκείνοι που διακινούν τους τουρίστες στην Ελλάδα.

 Η δραστηριότητα των γραφείων τουρισμού, όπως εκτελείται τα τελευταία 50 χρόνια, ουσιαστικά βασίζεται σε χρονικά προγενέστερες συμφωνίες παροχής υπηρεσιών (π.χ. μίσθωση δωματίων, τουριστικών λεωφορείων), οι οποίες όμως εκτελούνται στο μέλλον.

 Με την παρούσα κατάσταση όπως διαμορφώνεται λόγω της πανδημίας του COVID-19 όπως αυτή χαρακτηρίστηκε και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αντιλαμβάνεστε ότι ανατρέπεται όλος ο σχεδιασμός του τουριστικού προϊόντος για την τουριστική σεζόν 2020. Σημειώνεται ότι σε όλα τα συμβόλαια συνεργασίας υπάρχει σχετικός όρος ακύρωσης τους, λόγω επέλευσης γεγονότων ανωτέρας βίας (Force Majeure) όπως κοινωνικές αναταραχές, σεισμοί, πόλεμος ή πανδημίες, τα οποία ανατρέπουν την ομαλή εξέλιξη των συμφωνηθέντων. Σε κάθε περίπτωση είναι αδύνατη η παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας / έργου από πλευράς των επιχειρηματιών, δοθέντος ότι η Ελληνική Κυβέρνηση απεφάσισε την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των εποχικών τουριστικών καταλυμάτων από 15.3.2020 έως και 30.4.2020.

 Αναγνωρίζοντας τα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης στη λήψη μέτρων τόσο για τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού όσο και για τη στήριξη της αγοράς, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε την ανάγκη ειδικής μέριμνας από πλευράς σας αλλά και από την Τράπεζα της Ελλάδος, και για ένα ακόμα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για την βιωσιμότητα των τουριστικών γραφείων, το οποίο δεν είναι άλλο από τις ήδη εκδοθείσες και προ πολλού παραδοθείσες μεταχρονολογημένες επιταγές σε ξενοδόχους – επιχειρηματίες του τουρισμού, οι οποίες (επιταγές), και με το δεδομένο ότι η βασική έννομη σχέση (συμβόλαια συνεργασίας) δυνάμει της οποίας εκδόθηκαν, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης και πρέπει να επιστραφούν στους εκδότες τους, ήτοι στα τουριστικά γραφεία ή/και Tour Operators.

Όπως αντιλαμβάνεστε, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι τελικοί λήπτες των επιταγών, δηλαδή στην συντριπτική πλειοψηφία τα πιστωτικά ιδρύματα στα οποία είχαν ενεχυριαστεί οι επιταγές για χρηματοδότηση, θα εμφανίσουν τις επιταγές και θα απαιτήσουν την πληρωμή τους, παρόλο που γνωρίζουν ότι οι συγκεκριμένες επιταγές αφορούν υπηρεσίες που οι εις διαταγή δικαιούχοι των επιταγών δεν θα παρέχουν, λόγω ανωτέρας βίας.

 Με δεδομένο λοιπόν ότι οι επιταγές αυτές εκδόθηκαν για αιτία που δεν ακολούθησε, αποτελεί ουσιαστικά μονόδρομο για τα Τουριστικά Γραφεία και τους Tour Operators που αυτά αντιπροσωπεύουν η απόφαση να μην τις πληρώσουν. Αυτό δεν αποτελεί επιλογή αλλά αναγκαιότητα, καθ’ ότι η παντελής έλλειψη δραστηριότητας, έχει ανατρέψει τον οικονομικό προγραμματισμό των Τουριστικών Γραφείων, και τις χρηματοροές τους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας. Τούτο δε μάλιστα την στιγμή που α) έχουν προκαταβάλει και εκατομμύρια Ευρώ δια μέσω τραπεζικών καταθέσεων σε ξενοδόχους/ παρόχους τουριστικών υπηρεσιών, οι οποίοι, παρόλο που δεν θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, αδυνατούν να τους επιστρέψουν το οποιοδήποτε ποσό β) ενώ την ίδια στιγμή τα Τουριστικά Γραφεία και οι Tour Operators επιστρέφουν την αξία όλων των ακυρωθέντων κρατήσεων στους πελάτες τους (τουρίστες) οι οποίοι μέσα στην γενική αβεβαιότητα που επικρατεί ακυρώνουν μαζικά κατά χιλιάδες τις κρατήσεις τους για διακοπές στην Ελλάδα.

 Από πλευρά μας, μπορούμε να αποδείξουμε την αλήθεια των ισχυρισμών μας, α) με τα υπογραφέντα συμβόλαια όπου ρητά αναφέρεται η δυνατότητα ακύρωσης τους λόγω ανωτέρας βίας, β) τα πινάκια παράδοσης των επιταγών, γ) τις ακυρώσεις των κρατήσεων.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, βάσει των υφισταμένων διατάξεων (ν. 5960/33), ο εκδότης φέρει ακέραια την ευθύνη για την πληρωμή των επιταγών του. Η μη πληρωμή τους συνεπάγεται μεταξύ άλλων τόσο την καταχώρηση του εκδότη στα μητρώα του Τειρεσία με όλα τα επακόλουθα που αυτό επιφέρει σε μία επιχείρηση η οποία δεν ευθύνεται καθόλου πχ μη δυνατότητα πλέον λήψης επιταγών από τράπεζα, όσο και την ποινική ευθύνη του νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε σωστό.

 Κατόπιν των ανωτέρω και ευελπιστώντας ότι έχετε πλήρη συνείδηση των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, ζητάμε την βοήθεια σας προκειμένου ομοειδείς επιχειρήσεις και Γραφεία σαν τη δική μας να βγούνε από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση όρθιες και δυνατές.

Ουσιαστικά ζητάμε την άμεση λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας προκειμένου οι επιταγές Ελληνικών Τραπεζών που έχουν εκδοθεί για αιτία που δεν ακολούθησε, όπως εν προκειμένω τα συμβόλαια συνεργασίας με ξενοδόχους, να επιστραφούν στους εκδότες, ήτοι στα Τουριστικά γραφεία ή/και Tour Operators. Στις δε περιπτώσεις που οι εις διαταγή δικαιούχοι έχουν ενεχυριάσει τις επιταγές να υπάρξει νέα συμφωνία μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρηματιών, με εγγυήσεις της πολιτείας. Επικουρικά να προβλεφθεί ότι σε περίπτωση αδυναμίας των εις διαταγή δικαιούχων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι των τραπεζών, θα πρέπει να βρεθεί λύση με παρέμβαση σας η οποία θα καλύψει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει άμεσα να επιλυθεί το θέμα, ειδάλλως, με μαθηματική ακρίβεια θα καταρρεύσουν όλοι οι παράγοντες του Τουριστικού κυκλώματος  αδυνατώντας σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας να ανταποκριθούν στις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις τους, με σημαντικότατες επιπτώσεις στην Εθνική μας οικονομία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου