O αλληλοσπαραγμός των κοινωνικών εταίρων γύρω από τις συλλογικές συμβάσεις είναι αχρείαστος και άνευ αντικειμένου. Κανένας δεν δικαιολογείται να σηκώνει τους τόνους και να μονοπωλεί τον ορθό λόγο. Οι παραγωγικές τάξεις πρέπει να συνεργαστούν, γιατί άλλος είναι ο στόχος – εχθρός σήμερα, και πάντως όχι η μεταξύ τους διαπάλη.
Ο κοινός εχθρός –δηλαδή η κρίση– δεν χρειάζεται αυτού του είδους την αντιπαλότητα ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους. Δηλαδή, τι επιδιώκουμε; Nα κατατροπώσουμε τους μικρομεσαίους γιατί είναι φοροφυγάδες και προάγουν την μαύρη εργασία ή να εξοβελίσουμε τις μεγάλες επιχειρήσεις γιατί κλείνουν το μάτι στην τρόικα, ώστε να καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις;
Μην ξεχνάμε επίσης πως με διεθνή ποσοτικά κριτήρια σχεδόν όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι «μικρομεσαίες», σύμφωνα με τους διεθνείς ποσοτικούς κανόνες! Η αλήθεια είναι πως οι μικρομεσαίοι χρειάζονται γιατί αποτέλεσαν το ανάχωμα των κοινωνικών εκρήξεων στο μεταπολεμικό ελληνικό κράτος, όταν εκατομμύρια Ελλήνων δεν μπορούσαν να βρουν δουλειά πουθενά αλλού. Οι μικρομεσαίοι και η αυτοαπασχόληση έχει μελετηθεί πλήρως στην Ελλάδα, κυρίως ως απασχόληση ανάγκης και όχι ευκαιρίας. Αυτό λέει πως 3,5 εκατομμύρια αυτοαπασχολουμένων δεν φταίνε σε τίποτε όντας σπρωγμένοι από ανάγκη, μόνοι τους χωρίς καμία βοήθεια, που πέτυχαν να δημιουργούν εισόδημα για τους ίδιους και τις εξαρτημένες οικογένειές τους. Ταυτόχρονα όμως δεν στρεφόμαστε εναντίον των μεγάλων επιχειρήσεων, που συγκεντρώνουν μεγάλα κεφάλαια και έχουν την κατάλληλη οργάνωση, ώστε να γίνουν τα πιο απαιτητικά έργα ανάπτυξης με τα οποία θα βγει η χώρα από το τέλμα.
Aρα στον διάλογο των εργασιακών εταίρων το ζητούμενο είναι να ικανοποιηθούν τόσο οι μεγάλες όσο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διότι κανένας δεν περισσεύει στη μάχη κατά της κρίσης.