ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. ΕΑΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

Μοίρασε το

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος εξέθεσε σε συνέντευξή του στο left.gr ο Γιάννης Μηλιός, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας παράλληλα, το σκάνδαλο του Τ.Τ. και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με τον Γ. Μηλιό “το σκάνδαλο ήταν γνωστό πριν ακόμα δει το φως της δημοσιότητας, με απλά λόγια “βοούσε η αγορά”. Δεν ήτανε κάτι σαν “κεραυνός εν αιθρία”.

Ταυτόχρονα όμως πρέπει να πούμε ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με βάση τους συνολικούς δείκτες και σε σύγκριση με τις λεγόμενες συστημικές, δηλαδή τις μεγάλες, ήταν μια από τις πιο υγιείς τράπεζες… Θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτοτελώς, ως τράπεζα ειδικού σκοπού, αναπτυξιακή, η οποία θα προσανατολιζόταν στην χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και πρωτοβουλιών ανέργων ή συνεταιρισμών ανέργων, πρωτοβουλιών τύπου ΒΙΟΜΕ. Εφ’ όσον υπήρχε και το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, θα στήριζε μέσω της κοινωνικής οικονομίας τη χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία και οικονομία. Θα μπορούσε να είναι  εργαλείο για την ανάπτυξη και για την απορρόφηση μέρους της ανεργίας.

205 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις και δάνεια για να σωθούν οι τράπεζες

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα απείλησε με εξαφάνιση τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Για να διασωθούν χρειάστηκε η παρέμβαση του ελληνικού κράτους με δισεκατομμύρια ευρώ, την ίδια στιγμή που ο ελληνικός λαός υπέφερε τα πάνδεινα.

«Το ελληνικό κράτος έχει δώσει γύρω στα 205 δισεκατομμύρια ευρώ (!) σε εγγυήσεις και δάνεια, ποσό μεγαλύτερο από το σημερινό ΑΕΠ της Ελλάδας! Συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό ποσό το δάνειο των 50 δισεκατομμυρίων προς τις τράπεζες, με το οποίο επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας και η Ελληνίδα φορολογούμενη».

Μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας που ορίζονται από τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ελληνικό δημόσιο ελέγχει σήμερα τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Βρίσκονται  υπό τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου (λόγω του τεράστιου ποσού που έδωσεγια να μην πτωχεύσουν) σε ποσοστό, όπως μας λέει ο Γιάννης Μηλιός, «από 81%  για την Τράπεζα Πειραιώς μέχρι 93,5% στην περίπτωση της Eurobank»!

Η μέθοδος των warrants

Το κράτος ξόδεψε δισεκατομμύρια ευρώ για να διασώσει τις τράπεζες, αλλά ο τελικός σκοπός του είναι να τις παραδώσει ξανά στους ιδιώτες, και, μάλιστα, με υπερκέρδος για τους ιδιώτες σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού!

«Η κυβέρνηση έχει βάλει μπρος μια διαδικασία για να μπορέσουν οι ιδιώτες να ξαναποκτήσουν τις συστημικές τράπεζες, με αγορά μετοχών. Χρησιμοποίησε τη μέθοδο των warrants (δικαιώματα προαγοράς), δηλαδή της δυνατότητας που θα έχουν, όσοι ιδιώτες συμμετέχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, να αποκτήσουν επιπλέον μετοχές σε προκαθορισμένη τιμή. Για μια περίοδο από 2 (Eurobank) μέχρι 4,5 ετών (Εθνική, Alpha, Πειραιώς) δόθηκε στους παλιούς μετόχους το δικαίωμα να αγοράσουν ένα αριθμό μετοχών σε συγκεκριμένη τιμή».

Ο αρχικός σκοπός ήταν να πάρει πίσω το ελληνικό κράτος τα 40-50 δισεκατομμύρια που ξόδεψε για τη διάσωση των τραπεζών. Όμως οι στόχοι αλλάζουν και όχι πάντα προς το καλύτερο!

Η Eurobank δεν πέτυχε το στόχο του 10%, μας λέει ο Γιάννης Μηλιός. Τι σημαίνει αυτό; Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για να παραμείνουν υπό τον έλεγχο των ιδιωτών καπιταλιστών θα πρέπει να συγκεντρώσουν το 10% των κεφαλαίων που απαιτούνται για τις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου τους από ιδιωτικές τοποθετήσεις. Αν δεν το πετύχουν, θα ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (δηλαδή το κράτος), στον έλεγχο του οποίου και θα περάσουν.

«Στην Eurobank, η οποία δεν πέτυχε το 10%, δεν δόθηκαν warrants. Επομένως θα μπορούσε να ανακεφαλαιοποιηθεί από ιδιώτες που θα αγόραζαν μετοχές από το χρηματιστήριο. Πρόεκυψε λοιπόν σήμερα, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, κεφάλαια να φεύγουν από τις αναπτυσσόμενες χώρες και να πηγαίνουν σε ανεπτυγμένες χώρες όπως αυτές της ευρωζώνης. Κυκλοφόρησαν φήμες ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την επανιδιωτικοποίηση της Eurobank για να καλυφθεί το όριο του 10%. Αμέσως μετά όμως ειπώθηκε ότι με αυτή τη διαδικασία πρόκειται να ψηφιστεί ένας νόμος, ότι θα μπορέσουν εδώ και τώρα όλες οι τράπεζες να περάσουν στα χέρια ιδιωτών με τις σημερινές τιμές των μετοχών. Όμως οι σημερινές τιμές των μετοχών είναι πάρα πολύ χαμηλές. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει και οι τέσσερις τράπεζες θα περάσουν σε χέρια ιδιωτών, παίρνοντας τις μετοχές από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (δηλαδή το κράτος), έναντι τιμήματος 15-18 δισεκατομμυρίων. Ενώ θα έπρεπε να δώσουν μεταξύ 40-50 δισεκατομμύρια!»

Κοινώς και σε απλά νεοελληνικά: το κράτος, δηλαδή οι έλληνες φορολογούμενοι που κατά συντριπτική πλειοψηφία είναι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, θα πληρώσουν χασούρα ύψους τουλάχιστον 20-30 δισεκατομμύρια ευρώ! Τόσο καλά!

Το διαφαινόμενο σκάνδαλο είναι τόσο μεγάλο ώστε τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ζήτησαν στα πλαίσια του (μελλούμενου) νόμου να υπάρχει και μια διάταξη που να τους απαλλάσσει από τυχόν ποινικές συνέπειες γι’ αυτή τη ρύθμιση!

Και όλα αυτά όταν τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών (τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται) πλησιάζουν το 30% (!) όπως μας λέει ο Γιάννης Μηλιός.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τον Γ. Μηλιό, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ βασίζονται σε τρεις βασικούς πυλώνες. Πρώτον, ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος. Ο δημόσιος χαρακτήρας, όχι γιατί είμαστε λάτρεις του δημοσίου “έτσι και αλλιώς” αλλά γιατί είναι προϋπόθεση για να ασκηθούν διαφορετικές πολιτικές.

Δεύτερον, η δημιουργία ενός παράλληλου χρηματοδοτικού τομέα, ο οποίος να είναι έξω και πέραν από τις συστημικές τράπεζες. Μιλάω για αναπτυξιακή τράπεζα ειδικού σκοπού, για ταμεία κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης πρωτοβουλιών οι οποίες θα στηρίζουν, θα αντιμετωπίζουν την ανθρωπιστική κρίση.

Και τρίτον, ίσως σημαντικότερο από όλα, η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων, των “κόκκινων δανείων”.

Πρέπει να υπάρξει ένας ειδικός οργανισμός δημόσιου συμφέροντος, που να έχει περίπου τα χαρακτηριστικά ενός οργανισμού πρώτης κατοικίας. Να εξετάζει όλες τις περιπτώσεις μικρών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει η περίπτωση δανείων, που είναι σχετικά μικρή, που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν καθόλου και να παγώσει την εξυπηρέτησή τους μέχρις ότου μπορέσουν να υπάρξουν πληρωμές. Και δεύτερον, να αναδιαρθρώσει τα  “κόκκινα δάνεια”, έτσι ώστε να καθαρίσουν μέσω αυτού του οργανισμού οι τράπεζες και να μπορέσει ξανά το τραπεζικό σύστημα να χρηματοδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου