ΟΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΣΗ

Μοίρασε το

Η αθλιότητα των εγχώριων και των ξένων σπεκουλαδόρων της πολιτικής και των επαγγελματιών της χειραγώγησης των αγορών έχει πιάσει πρωτοφανή στην παγκόσμια ιστορία ύψη εις βάρος της Ελλάδας.  Κάθε βλακεία που λένε τέσσερεις δήθεν ειδικοί που μαζεύονται γύρω από ένα επίσης δήθεν «έγκυρο τραπέζι διαλόγου», οι spin doctors την κάνουν feuille volante μέσα από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων ή τα μεγάλα διεθνή μέσα.

Το άρθρο που ακολουθεί γράφτηκε με αφορμή δύο «ειδήσεις» που βγήκαν στο αέρα από τα περιβόητα Reuters και  Bloomberg μία μέρα μετά τον απίστευτο φωστήρα οικονομολόγο της Deutsche Bank, Τόμας Μάγερ που εισηγήθηκε να εκδώσει η Αθήνα χρεόγραφα «ελληνικού ευρώ» ή «Geuro»!…

Η πρώτη είδηση με τίτλο «Συζητούνελληνική έξοδο με bonus αποχώρησης 50 δισ.» αναφέρεται σε «μυστική τηλεδιάσκεψη» του Eurogroup Working Group όπου συμφωνήθηκε ότι «κάθε ένα από αυτά θα πρέπει να προετοιμάσει ένα σχέδιο μη μετάδοσης της κρίσης σε περίπτωση που η Ελλάδα τελικά αποφασίσει να εγκαταλείψει την κοινή νομισματική ζώνη». Ένα από τα μέλη της ομάδας πρότεινε, αν φθάσουμε εκεί, να επιδιωχθεί ένα «συναινετικό» διαζύγιο και να δοθεί στη χώρα Σημείωνε επίσης ότι αν αποφασίσει η Ελλάδα να φύγει, θα πρέπει να της δοθεί στήριξη επιπλέον 50 δις ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ ώστε να μπορέσει να το πράξει. Το άρθρο τελειώνει με την εκτίμηση της Bundesbank ότι οι προοπτικές εξόδου της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμες.

Το Bloomberg πήγε πιο μακριά!..

Σε είδηση που αναμεταδόθηκε με τίτλο «Επιστροφή στη δραχμή σε 46 ώρες» βασίζεται σε σενάριο που προέκυψε από τη γνώμη 21 οικονομολόγων και αναλυτών που ρωτήθηκαν σχετικά, σύμφωνα με το οποίο «οι πρώτες κρίσιμες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν από την στιγμή που θα κλείσει η Νέα Υόρκη και οι αγορές στις ΗΠΑ, αργά το βράδυ της Παρασκευής, μέχρι την στιγμή που στην Ασία και τον Ειρηνικό θα ανοίξουν ξανά οι μεγάλες αγορές το πρωί της Δευτέρας. Μιλάμε λοιπόν, για Σαββατοκύριακο “φωτιά” μέσα στο οποίο θα “τρέξουν” πολλές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, κάτι που πρέπει να κάνει την ελληνική ηγεσία να ετοιμάζεται για πιθανή αποχώρηση της από το ενιαίο νόμισμα». Ευτυχώς, η αναγκαστικά σοβαρή -λόγω των 180 δις ευρώ ελληνικών συμφερόντων που είναι παρκαρισμένα στην Ελβετία- UBS (Union des Banques Swisses) έχει δύο «πιθανά σενάρια» πιο εύπεπτα: «Το πρώτο αφορά μια αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου συνοδευόμενη από νέα αναδιάρθρωση του χρέους και το άλλο αφορά τη στάση πληρωμών. Όπως τονίζει πάντως το ελβετικό πιστωτικό ίδρυμα, ακόμα και το δεύτερο σενάριο δεν θέτει αναγκαστικά την Ελλάδα εκτός ευρώ».

Τούτων λεχθέντων, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εγκαταλείψει το ευρώ χωρίς να φύγει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ τους τα ΝΕΑ με τίτλο «Αν ηΕλλάδα έβγαινε από το ευρώ» εξηγούν ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να εκδιωχθεί, αλλά μπορεί να αποχωρήσει με δική της πρωτοβουλία εγκαταλείποντας ταυτόχρονα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις ευρωπαϊκές συνθήκες δεν ελήφθησαν ειδικές πρόνοιες για την αναγκαστική αποβολή ενός κράτους από τη νομισματική ένωση. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, κάθε κράτος-μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, σύμφωνα με τους εσωτερικούς συνταγματικούς του κανόνες. Ωστόσο υπό τις παρούσες δυσμενείς πολιτικοοικονομικές συνθήκες η Ελλάδα θα μπορούσε να εξωθηθεί στην αποχώρηση». Και εξηγούν περαιτέρω τα ΝΕΑ: «Είτε εθελούσια είτε με έμμεσο καταναγκασμό. Στην πρώτη περίπτωση, η κυβέρνηση θα αποφάσιζε να μην εφαρμόσει το Μνημόνιο και να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Ακολούθως θα έπρεπε τα 3/5 της Βουλής να συμφωνήσουν με την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ (άρθρο 28 Συντάγματος), ενώ με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας θα προκηρυσσόταν δημοψήφισμα (άρθρο 44 Συντάγματος) στο οποίο και ο λαός θα αποφάσιζε με τη σειρά του υπέρ της αποχώρησης από το ευρώ και την ΕΕ. Διαφορετικά η έξοδος δεν θεωρείται έγκυρη, καθώς δεν έχει την απαραίτητη συνταγματική νομιμοποίηση».

Τα γεωπολιτικά σενάρια

Ζούμε σε ένα κόσμο που αλλάζει. Ζούμε σε ένα κόσμο που αναζητά νέες ισορροπίες, νέες προοπτικές, νέες συμμαχίες. Οι γεωπολιτικές και γεωοικονομικές επιπτώσεις δεν έχουν σταθμιστεί από τους “παίκτες” που εμπλέκονται στο ελληνικό ζήτημα, το οποίο βεβαίως και δεν είναι ελληνικό, αλλά είναι ευρωπαϊκό. Αν λοιπόν υποχρεωθούμε να βγούμε από την ΕΕ επειδή η κα Μέρκελ και οι απίστευτοι φωστήρες που την περιτριγυρίζουν δεν είχαν ιδέα ούτε τι είναι  Ευρώπη, ούτε πως λειτουργούν οι αγορές, ούτε πως χειρίζεσαι την κρίση χρέους μιας μικρής χώρας, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε κρίση δανεισμού ολόκληρης της ευρωζώνης, τότε θα πρέπει όλοι αυτοί οι σπεκουλαδόροι της πολιτικής και των αγορών να γνωρίζουν ότι:

1.    Ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να καταλήξει να θέτει το δίλημμα “Ευρωπαϊκή Ένωση ή Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής;”…      Να έκανε δηλαδή μια πρόταση η Ελλάδα στις ΗΠΑ να γίνει η 51η πολιτεία! Είναι γνωστό ότι οι Έλληνες λατρεύουν την Αμερική, ανεξάρτητα από τον πολιτικό «αντιαμερικανισμό» τους. Φαίνεται δε ότι ταιριάζουν μάλλον περισσότερο με το πραγματικά φιλελεύθερο πνεύμα των ΗΠΑ, από ότι με τον υποκριτικό συντηρητισμό των Ευρωπαίων.

2.    Υπάρχει ενδεχομένως και η εκδοχή να τεθεί το δίλημμα «Ευρωπαϊκή Ένωση ή Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών» που είναι το ρωσικό μπλοκ. Ως γνωστόν, με τους Ρώσους μας συνδέει εκτός από την Ορθοδοξία και άλλες μακραίωνες ιστορικές εμπειρίες. Τουλάχιστον, οι Ρώσοι αναγνωρίζουν ακόμη και σήμερα την κρίσιμη καθυστέρηση που προκάλεσαν στα σχέδια της Γερμανίας κατά τον δεύτερο πόλεμο, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν σύμμαχο τον ρωσικό χειμώνα. Σε μια τέτοια εκδοχή θα δικαιωνόταν και το περίφημο άρθρο του Σάμιουελ Χάντιγκτον της δεκαετίας του ΄90 «What is western?»…

3.    Οι επιλογές που έχει η Ελλάδα δεν περιορίζονται μόνο σε αυτές τις δύο εκδοχές. Θα μπορούσε να επιλέξει την προσχώρησή της στην Βρετανική Κοινοπολιτεία, ειδικά όταν ο Edward Miliband -μετά τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου- «καθαρίσει» τον μικρό Κάμερον που ήθελε πέρσι το καλοκαίρι να κλείσει το ίντερνετ και να κατεβάσει το στρατό στους δρόμους, επειδή κάτι πιτσιρικάδες έκαψαν δυο κτίρια!… Με τους Άγγλους, θα έχουμε μια δύσκολη σχέση στο City, αλλά και ποια σχέση είναι εύκολη την σήμερον ημέρά;… Από την άλλη θα επωφεληθούμε στις μπίζνες από το  Έσελον…

4.    Μια άλλη μεταμοντέρνα επιλογή επιβίωσης της εκτός ΕΕ Ελλάδας, που κάποιοι ηλίθιοι δεν μπορούν ούτε να διανοηθούν, θα ήταν ο νεοπαγής άξονας Αθήνας-Λευκωσίας-Τελαβίβ να μετατραπεί σε μια ομοσπονδία στο πρότυπο των ΗΠΑ!.. Μπορούν να διανοηθούν τα think tanks της Ευρώπης αν οι εν λόγω τρεις προσκαλούσαν και την Τουρκία στην Ομοσπονδία τους; …Και γιατί όχι και τη Σερβία; …που κρατάνε στο περίμενε οι ευρωκράτες. …ή ακόμα, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη; Big Business!

5.    …Και μεθαύριο, που οι Αιγύπτιοι θα εκλέξουν τον πρόεδρό τους και θα είναι σε φάση να κλείσουν καλές συνεργασίες, γιατί να μην ολοκληρώσουν το γεωπολιτικό τόξο της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου μαζί μας;

Ο κόσμος αλλάζει! Το κέντρο βάρος μετατοπίζεται και το Βερολίνο δεν μπορεί να υπαγορεύει στις Βρυξέλλες απαράδεκτους όρους για την Ελλάδα, όπως είχε κάνει ο Κάιζερ με την Βιέννη  υπαγορεύοντας τους απαράδεκτους εκείνους όρους κατά της Σερβίας που οδήγησαν στο Μεγάλο Πόλεμο. Είναι πια προφανές ότι η Γερμανία, παρά την ισχύ της και την πνευματική της παράδοση, δεν έχει τις απαιτούμενες εκείνες ιδιότητες που χρειάζεται για να ηγηθεί της ΕΕ στον 21ο αιώνα. Θα χρειασθεί να περιμένει έως ότου τις αποκτήσει.Τις ιδιότητες αυτές μπορούν να εξασφαλίσουν τώρα άλλοι και αυτό θα συμβεί μέσα στα δύο επόμενα χρόνια, εφόσον πάει καλά και η επανεκλογή Ομπάμα. Σε ότι αφορά τους σπεκουλαδόρους πρέπει να γνωρίζουν ότι πέρα από μία ανεπαίσθητη γραμμή και μετά, το παιγνίδι αντιστρέφεται στην ιστορία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου