Ανατιμήσεις και φόροι όταν οι μισθοί πέφτουν

Ο Κώστας Συλιγάρδος επισημαίνει τις εξωφρενικές ανατιμήσεις που υφίστανται οι Έλληνες σε προϊόντα και υπηρεσίες την ίδια ώρα που οι μισθοί πέφτουν. new deal σκίτσο Θοδωρής Μακρής

Μοίρασε το

Ο Κώστας Συλιγάρδος επισημαίνει τις εξωφρενικές ανατιμήσεις που υφίστανται οι Έλληνες σε προϊόντα και υπηρεσίες την ίδια ώρα που οι μισθοί πέφτουν. 


Είναι απίστευτο κι όμως αληθινό.

Ο Έλληνας πληρώνει όσο κανείς άλλος υπηρεσίες και προϊόντα σε δυσθεώρητα ύψη και όσο κανείς άλλος Ευρωπαίος πολίτης καταναλωτής.

Εξωφρενικές ανατιμήσεις πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, στην Ελλάδα της κρίσης.

Ανατιμήσεις παντού

Αναλυτικά οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, τα ενοίκια, το κόστος θέρμανσης. Από το 2000 ως σήμερα, όλο αυτό το κόστος έχει αυξηθεί κατά 76,7% για τους Έλληνες, έναντι 57,2% του μέσου κοινοτικού όρου και 38,1% στη Γερμανία, με μόνη παρηγοριά ότι υπάρχουν πολύ χειρότερα όπως η αύξηση των τιμών κατά 536,5% στη Ρουμανία.

Ακριβό σπορ έχει αποδειχθεί και το… ντύσιμο, αφού οι τιμές σε ρούχα και παπούτσια κατέγραψαν αύξηση 22,4% έναντι μόλις 0,8% στην Ε.Ε. Σε οινοπνευματώδη και τσιγάρα: +124,2% έναντι +92,1% του μέσου κοινοτικού όρου.

Ακόμα και στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών, όπου ο ανταγωνισμός ήταν απίστευτος και ώθησε τις τιμές προς τα κάτω, οι Έλληνες είδαν το κόστος να μειώνεται κατά 18,8%, όταν στην Ε.Ε. η μείωση έφτασε στο 21,7%  .Ψυχαγωγία και πολιτισμός κοστίζουν 13,6% ακριβότερα από το 2000 (+ 7,1% η μέση αύξηση στην Ε.Ε.).

Φόροι φόροι

Οι ευθύνη διαχρονικά του πολίτη είναι μεγάλη. Δεν ανέπτυξε ούτε σοβαρή καταναλωτική συνείδηση ούτε οργανώθηκε για να διεκδικήσει.

Η πολιτεία στήριξε καρτέλ. Αδιαφόρησε. Δεν έκανε ελέγχους. Δεν επέβαλε πρόστιμα. Δεν προσπάθησε να συμμορφώσει τους ηθικούς αυτουργούς. Μα πάνω απ όλα έβαλε τόσους φόρους όσο κανείς άλλος πουθενά.

Και συνεχίζουμε..

Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου