ΛΑΘΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ!

Μοίρασε το

Ο όρος «βαριά βιομηχανία», παραπέμπει κατά τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, σε κάτι μουγκό, σε κάτι απρόσωπο. Έτσι ακριβώς αναφέρθηκε στο συνέδριο στο Μέγαρο Μουσικής, σε ομιλία του για τον τουρισμό, μπροστά σε εκπροσώπους τουριστικών επιχειρήσεων, την Τετάρτη, 30 Απριλίου.

Η έκφραση αυτή, από τα υπεύθυνα χείλη του πρωθυπουργού της Ελλάδος, είναι απαξιωτική για την όποια βιομηχανία έχει μείνει στην Ελλάδα, τρομάζει σαφώς και πιθανούς επενδυτές ή βιομήχανους Έλληνες, που ίσως σκέφτονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά και Ευρωπαίους ή Ασιάτες βιομήχανους. Με ποια προοπτική να έρθουν στην Ελλάδα; ΄Οταν μια τέτοια δημόσια αναφορά του πρωθυπουργού στιγματίζει, κατά κάποιο τρόπο, την κοινωνία της βιομηχανίας;

Ο κύριος Σαμαράς μάλλον δεν έχει επισκεφθεί σύγχρονες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Δεν είχε, ίσως, δυστυχώς, τη δυνατότητα να αποκτήσει σχετικές παραστάσεις. Παρόλο που ακόμα υπάρχουν και στην Ελλάδα πολύ αξιόλογες βιομηχανικές μονάδες αλλά και εργαζόμενοι εκεί. Αυτοί οι επιχειρηματίες, οι υπάλληλοι και εργάτες της ελληνικής βιομηχανίας, είναι το περιεχόμενο του απρόσωπου; Όχι βέβαια, και πρόσωπο έχουν και όνομα. Και υπόληψη.

Ε, λοιπόν ναι, ζηλεύω τους Γερμανούς, που η πρωθυπουργός τους, η κυρία Μέρκελ, πηγαίνει ανελλιπώς, κάθε έτος, στη βιομηχανική έκθεση του Αννόβερου, δίνει πρώτη το παρόν, συνομιλεί με ευρευνητές και με βιομήχανους για τις νέες τεχνολογίες, παίρνει μηνύματα για να τα περάσει στα υπουργεία της. Έτσι δημιουργείται πολιτικό και κοινωνικό κλίμα για την περιπόθητη ανάπτυξη. Έτσι μειώνεται η ανεργία, σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Τι σήμα παίρνουν άραγε, από την αναφερθείσα φράση του πρωθυπουργού, τα νέα παιδιά που σπουδάζουν στα Πολυτεχνεία και σε Τεχνικές Σχολές, αλλά και σε Πανεπιστήμια, με τη θέληση να διαπρέψουν σε δοκιμασμένες, αλλά και σε νέες τεχνολογίες, οι οποίες, ναι, εφαρμόζονται και στη βιομηχανία; Ή να πάρουν τα ματια τους και να σηκωθούν να φύγουν;

[quote text_size=”small”]

Τι αποτυπώνει άραγε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της Ελλάδος, που συζητήθηκε έντονα στη Βουλή, σχετικά με τη βιομηχανία; Έχει εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα ανάκαμψης και εκμοντερνισμού της ελληνικής βιομηχανίας; Έτσι φαίνεται.

[/quote]

 Καμία σχετική πινελιά αισιοδοξίας από τον πρωθυπουργό. Οι όποιες ελπίδες, λοιπόν, επαφίενται στις υπηρεσίες, και δη στον τουρισμό.

Η ιδέα ότι ένα κράτος μέσα στη Ευρώπη, με τη δομή και με τον πληθυσμό της Ελλάδος, δεν χρειάζεται βιομηχανική παραγωγή, είναι απατηλή. Μικρές και μεγάλες χώρες, εντός και εκτός του ευρώ, που ευημερούν, έχουν σοβαρή βιομηχανία. Από τη Δανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία, την Τσεχία μέχρι την Ελβετία, όλες. Για να μην αναφερθώ στη Νότιο Κορέα η στη Νότιο Αφρική.

Κλείνω με μια ιστορική αναδρομή στην Αγγλία, στο έτος 1980. Όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καθόλου καλά, στην εκεί οικονομία, αρκετοί πολιτικοί είχαν προτείνει στροφή αποκλειστικά στις υπηρεσίες. Οι μάχες με τα συνδικάτα ήταν στο ζενίθ.

Αλλά ύψωσαν την φωνή τους, ευτυχώς για την Αγγλία, και άλλοι με αντίθετη γνώμη, όπως ο διοικητής της GEC, λόρδος Winstock.

«Τι θα κάνει ο τομέας παροχής υπηρεσιών, είπε, εάν δεν θα έχουμε βιομηχανική παραγωγή; Κατά πάσαν πιθανότητα θα γίνουμε υπηρέτες αυτών, που θα είναι σε θέση να παράγουν αξιόλογα προϊόντα. Εμείς θα ταΐζουμε τους φύλακες του Πύργου του Λονδίνου. Θα είμαστε γραφικοί».

Η Αγγλία άλλαξε ρότα. Με την κυβέρνηση της Θάτσερ. Η οποία έφερε αξιολογότατες επενδύσεις στη βιομηχανία της Αγγλίας από την Ιαπωνία αρχικά, και μετά και από τη Γερμανία.

Τα συμπεράσματα για την Ελλάδα, δικά σας.

Υποσημείωση: Κύριε Σαμαρά, εάν θέλετε να επισκευθείτε σύγχρονες, διόλου «μουντές», βιομηχανικές μονάδες στη Γερμανία, έχω άμεση πρόσβαση σε πολλούς τομείς. Μπορώ να σας βοηθήσω. Παρόλο που, μάλλον, δεν χρειάζεστε τη δική μου βοήθεια, υπάρχει και ο απεσταλμένος της κυρίας Μερκελ, ο κύριος Fuchtel, που πιστεύω πως θα σας εξυπηρετήσει σχετικά, εάν το θέλετε.

*Ο Νίκος Σωκιανός γεννήθηκε το 1954 στα Μεσόγεια Αττικής, καταγωγή από το Πήλιο.

Μετά το απολυτήριο Γυμνασίου από την Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1972 εφοίτησε στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, πήρε το Δίπλωμα το 1978 και συνέχισε διδακτορικό σε Systems Engineering το οποίο πήρε το 1980.

Ακολούθησε ένας χρόνος στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα και επιστροφή στη Γερμανία όπου προσελήφθη από την ΒΜW στο εργοστάσιο κατασκευής Μοτοσυκλετών ως ειδικός επι θεμάτων συστημάτων Logistics και οργανώσεως βιομηχανικής παραγωγής.

Στην BMW παρέμεινε για δέκα σχεδόν χρόνια με σταδιοδρομία ως επιτελικό και εκτελεστικό στέλεχος όχι μόνον στις Μοτοσυκλέτες αλλά και στα αυτοκίνητα. Από το 1988 μέχρι το 1990 ήταν διευθυντής του προγράμματος αύξησης της παραγωγικότητας για ολόκληρο τον όμιλο ανάπτυξης, παραγωγής και πωλήσεων της BMW Motorrrad.

Το 1989 ίδρυσε την Logicon Consulting στο Βερολίνο, εταιρεία συμβούλων με εξειδίκευση σε θέματα LEAN PRODUCTION. O Σωκιανός ήταν και είναι ένας από τους πρωταγωνιστές του γνωστικού θέματος Lean Production στην Γερμανία με συνεργασία και στην Ιαπωνία. Είναι σήμερα ο διευθύνων στην εταιρεία LOGICON Consulting , η οποία έχει ως πελάτες κυρίως Μικρομεσαίες κατασκευαστικές εταιρείες. Επικεντρώνεται σε θέματα σχεδιασμού και εκτέλεση στρατηγικής και αύξησης της παραγωγικότητας.

Το 1990 έγινε τακτικός καθηγητής στην έδρα INDUSTRIAL ENGINEERING στο ΤΕΙ του Βερολίνου που σήμερα έχει εξελιχθεί στο Πολυτεχνείο Beuth Hochschule für Technik με 12.000 φοιτητές.

Είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα MASTER στον τομέα Συστήματα Παραγωγής Produktionssysteme. Είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου μιας κοινωφελούς εταιρείας που εστιάζεται σε θέματα παραγωγής και εκπαίδευσης νέων στον τομέα αυτόν.

Ο Σωκιανός έχει γράψει και εκδώσει πολλά άρθρα και βιβλία σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης παραγωγής αλλά και σε θέματα Intellectual Property,  διαφύλαξης και αξιοποίησης πνευματικών δικαιωμάτων της τεχνολογίας. Εκδίδει δε ένα τριμηνιαίο περιοδικό σε θέματα παραγωγής και βιομηχανικής ανάπτυξης στα γερμανικά.

Ο Νίκος Σωκιανός είναι παντρεμένος από το 1980 και έχει δυο παιδιά.

Το άρθρο δημοσιεύεται στο www.protagon.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου