“ΚΛΕΙΔΙ” ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ;

Μοίρασε το

Η Ελλάδα είναι μια χώρα χρεοκοπημένη, μη δυνάμενη να διαμορφώσει τουλάχιστον επί του παρόντος υγιείς δομές μιας σύγχρονης και παραγωγικής οικονομίας. Οι επενδυτές μας έχουν διαγράψει προς το παρόν από τα πλάνα τους και η προσφυγική κρίση δημιουργεί δημοσιονομικό κόστος και αβεβαιότητα σε μια χειμαζόμενη κοινωνία. Κι όμως. Οι αναφορές ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί περί ανάπτυξης μέσω των προσφύγων, υποκρύπτουν κάποιες αλήθειες που κάποια στιγμή θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου και θα τις μάθουμε…

Η Ελλάδα εκτός από χρεοκοπημένη είναι μια χώρα όπου το δημογραφικό της πρόβλημα βαίνει διαρκώς επιδεινούμενο. Από την άλλη, έχει ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση, εάν δεν υπάρξουν γενναίες περικοπές. Μιλάμε για περικοπές που πρέπει να γίνουν τώρα, γιατί αν γίνουν αργότερα θα είναι μεγαλύτερες με δεδομένη την επενδυτική άπνοια. Ας δούμε τι λένε οι αριθμοί.

1. Στην Ελλάδα σήμερα εργάζονται 3.600.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 700.000 στον δημόσιο τομέα. Επιπλέον, υπάρχουν 2.630.000 συνταξιούχοι και 3.300.000 που είναι οικονομικά μη ενεργοί πολίτες.

2. Η σχέση εργαζόμενου προς συνταξιούχο διαμορφώνεται στο 1,3 προς 1, ενώ αν κάνουμε προσομοίωση λαμβάνοντας υπ΄ όψιν μόνο τους εργαζόμενους και επιτηδευματίες-ελεύθερους επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα (2.900.000), τότε η αναλογία διαμορφώνεται στο 1,1 προς 1. Για να συντηρηθεί στοιχειωδώς η ευστάθεια σε ένα ασφαλιστικό σύστημα η αναλογία πρέπει να είναι 3,5 προς 1.

3. Η Ελλάδα πρέπει να έχει 8.500.000 εργαζόμενους και 2.650.000 συνταξιούχους. Ή αν μειωθεί ο αριθμός των συνταξιούχων στα 2.000.000 μέσα στα επόμενα 6-7 χρόνια, τότε θα πρέπει να έχουμε 7.000.000 εργαζόμενους.

4. Σήμερα ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων είναι 3.530.000 και αν ακόμη έβρισκαν αύριο δουλειά οι άνεργοι (1.200.000) θα είχαμε συνολικά 4.730.000 απασχολούμενους. Συνεπώς, θέλουμε περίπου 2.300.000 νέους εργαζόμενους στην παραγωγική βάση της οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές-σπουδαστές-φοιτητές, όσοι δηλώνουν οικιακά και οι στρατευμένοι προσεγγίζουν τα 3.000.000 άτομα.

Βεβαίως, για να γίνουν όλα τα παραπάνω σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης θα χρειαστούν σωρευτικές ιδιωτικές επενδύσεις τουλάχιστον 250 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια!

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και με βάση τη σημερινή πραγματικότητα. Η χώρα χρειάζεται τουλάχιστον 7.000.000 εργαζόμενους για να έχει βιώσιμο ασφαλιστικό τις επόμενες δεκαετίες και ο σημερινός αριθμός των απασχολούμενων είναι ακριβώς ο μισός! Είναι δεδομένο λοιπόν ότι για να έχουν σύνταξη οι σημερινοί 40άρηδες-50άρηδες θα χρειαστεί τεράστιος αριθμός νέων εργαζομένων, που μπορεί να προέλθει μόνο από τους μετανάστες ή τους πρόσφυγες. Είναι δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια οι δημογραφικές εξελίξεις στη χρεοκοπημένη Ελλάδα θα είναι δυσμενέστατες. Ο αριθμός των μελών της μέσης οικογένειας θα συρρικνώνεται συνεχώς, οπότε θα απειληθεί πάλι στο μέλλον η ευστάθεια των δημοσιονομικών και μακροοικονομικών στοιχείων.

Είναι δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα χρειαστεί μεγάλο αριθμό μεταναστών, αλλά πολύ περισσότερο θα χρειαστεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια επενδύσεων για να μπορέσει να διαμορφώσει ισχυρές δομές στην οικονομία της. Αυτή θα είναι η πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί τις επόμενες δεκαετίες και για τον λόγο αυτό χρειάζεται από τώρα σοβαρός σχεδιασμός και κυρίως προετοιμασία του σημερινού πληθυσμού για τη νέα τάξη πραγμάτων. Γιατί κάποια στιγμή θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου και θα φανεί η αλήθεια…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου