ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

Μοίρασε το

Ολοένα και χοντραίνει η γλώσσα που χρησιμοποιείται από τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Προχθές στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ελληνικού καναλιού ευρείας ακροαματικότητας ο βασικός σχολιαστής ισχυρίσθηκε πως η Ελλάδα είναι η πρώτη περίπτωση δημοκρατικής χώρας όπου το ΔΝΤ επιχειρεί διείσδυση χωρίς τανκς (!) και για τούτο θέλει να περάσει τα αντιλαϊκά του μέτρα μέσα από ασθενείς κυβερνήσεις και στρατευμένους βουλευτές σ’ αυτό τον σκοπό. Βαριά κουβέντα. Την ίδια ώρα στο Ευρωκοινοβούλιο Γερμανός βουλευτής παραπονέθηκε ότι καλλιεργείται κλίμα μίσους προς τη χώρα του, για να του απαντήσει Αγγλος ευρωβουλευτής: «Εσείς οι Γερμανοί ωθήσατε την Ιταλία και την Ελλάδα να σας μισήσουν. Σας παρουσιάζουν στις εθνικές τους ειδήσεις σαν καρικατούρες, ντυμένους με στολές ναζί». Πολύ βαριές κουβέντες επίσης.

Αυτό που επίσης ανησυχεί αυτό τον καιρό είναι η προσπάθεια περιορισμού της ελευθερίας του λόγου στο internet. Παρά το γεγονός ότι εντός αυτού κρύβονται κατά 90% σκουπίδια πάσης φύσεως, πορνογραφικό υλικό, φρουτάκια, παράνομα αντιγραμμένες ταινίες, τραγούδια και κάθε λογής «μπούρδες» που γράφει ο καθένας, συνωμοσίες, και σενάρια φαντασίας, εντούτοις για όποιον ξέρει να ξεχωρίζει το internet περιέχει «και» την αλήθεια. Ή, ορθότερα, τη δυνατότητα ανεπηρέαστης διερεύνησης της αλήθειας. Και πάνω απ’ όλα μάς επιτρέπει να επικοινωνούμε ελεύθερα και να προσφεύγουμε σε όλο τον κόσμο με τον ταχύτερο και πιο ανέξοδο τρόπο.

Στους σημερινούς καιρούς, όπου δοκιμάζεται η δημοκρατία με απειλές κάθε είδους, φαίνεται ότι σε ορισμένους δεν αρέσει και δεν βολεύει η ύπαρξη του internet όπως λειτουργεί σήμερα. Παράδειγμα: Αν το ΔΝΤ εξύφανε μια τέτοια συνωμοτικού τύπου εξέλιξη σε βάρος της Ελλάδας, αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία του ιnternet στη διερεύνηση αυτού του θέματος. Αλλά αυτό προσπαθούν ορισμένοι κύκλοι να το περιορίσουν.

Το τελευταίο πείραμα έρχεται από τις ΗΠΑ, όπου επιχειρείται να περάσει νέα νομοθεσία. Οι υποστηρικτές της λένε ότι θα προστατεύσει τα πνευματικά δικαιώματα και τη διάχυση πληροφοριών ακατάλληλων για τους ανήλικους. Οι πολέμιοι λένε ότι η προτεινόμενη νομοθεσία απειλεί την ελευθερία του λόγου και της καινοτομίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό στον κόσμο. Από το 1995, όταν εμφανίσθηκε το εμπορικό internet και άρχισε να εξαπλώνεται ραγδαία στον κόσμο, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα, στην Τουρκία, σε αραβικές και άλλες χώρες, πάντα με διάφορα προσχήματα, γίνονται προσπάθειες να σιγήσουν ορισμένες φωνές.  Ιδιαίτερα μετά την 11η Σεπτεμβρίου είναι σαφείς οι προσπάθειες για την επιτήρηση των ψηφιακών επικοινωνιών και κυρίως για να είναι περισσότερο ανιχνεύσιμη η επικοινωνία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου