Eλάχιστοι οικονομολόγοι και αναλυτές υποστηρίζουν πλέον τα μέτρα στην Ελλάδα, πλην των εμπνευστών τους και ελάχιστων μελών της Eλληνικής κυβέρνησης.
Τέως υπουργοί και οικονομολόγοι, γνωστοί για τη φίλα προσκείμενη διάθεσή τους προς το κυβερνών κόμμα, αναλυτές και δημοσιογράφοι πάσης αποχρώσεως αναρωτιούνται φωναχτά και δημόσια: «Mα δεν καταλαβαίνουν ότι τα μέτρα αυτά είναι σε λάθος κατεύθυνση;». Ή «θα φέρουν περισσότερη ύφεση και θα αυξήσουν τα έσοδα από ελάχιστα έως καθόλου». Πληθαίνουν οι φωνές ότι η συνταγματικότητα των εθνικών χειρισμών τίθεται εν αμφιβόλω.
Η Ελλάδα έχει γίνει το επίκεντρο των εξελίξεων. Αυτό θα είχε ίσως λιγότερη σημασία από ειδησεογραφικής σκοπιάς, αν ταυτόχρονα δεν αποκαλυπτόταν ότι ορισμένες χώρες θεωρούν ποινικές τις αποφάσεις επενδύσεων ιδιωτικών εταιριών, όταν αυτές γίνονται σε χώρες με υψηλό ρίσκο. Eτσι λοιπόν συνάγεται πλαγίως πως και να ήθελαν οι επενδυτές να έλθουν στην Ελλάδα, παρακάμπτοντας τα δικά μας σοβαρά εμπόδια περί το επιχειρείν, πάλι θα προσέκρουαν στις νομοθεσίες των χωρών τους. «Πού πάτε, κύριοι, να κάνετε επένδυση υψηλού ρίσκου στην Ελλάδα;», θα ρώταγε η Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Γερμανίας. Και προφανώς θα ανατρεπόταν κάθε απόφαση επένδυσης από εισηγμένη γερμανική εταιρία. Προφανώς παρόμοια κριτήρια ισχύουν και αλλού έτσι ώστε να είναι τεχνικά πλέον ανέφικτη κάθε προσπάθεια εισόδου σοβαρών επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα μας.
Με όλα αυτά αναρωτιέται κανείς γιατί συμβαίνει όλο αυτό το ακατανόητο αλισβερίσι εσφαλμένων σχεδιασμών και ανακοινώσεων. Γιατί επιμένουν μερικοί να τραβούν ένα δρόμο που από τη μία δεν εξηγείται στον κόσμο (ώστε επιτέλους κάποιος να βγεί να τους υποστηρίξει), από την άλλη δεν έχει αποτέλεσμα (ώστε να βγάλει την Ελλάδα και την Ευρώπη από την κρίση). Δεν μπορούμε πλέον να θεωρούμε πως για την κατάσταση αυτή φταίνε οι κερδοσκόποι και οι αγορές. Είναι τόσο μεγάλο το χάσμα των διαφορών μεταξύ μέτρων και αποτελεσμάτων και είναι τόσο μακρύς ο πολιτικός και οικονομικός χρόνος, που οι εξελίξεις πλέον προδιαγράφονται ραγδαίες προς την κατεύθυνση της σύγκρουσης. Απομένει να δούμε αν υπάρχουν επιτέλους οι ηγέτιδες δυνάμεις που θα ορθώσουν ανάστημα μπροστά στην ασυναρτησία των χειρισμών. Hδη είναι πολύ αργά και οι ζημιές ανεπανόρθωτες στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της Ελλάδας. Και σειρά έχει η υπόλοιπη Ευρώπη.