Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΑΣ ΒΑΖΕΙ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ

Μοίρασε το

Κατά κόρον τα τελευταία χρόνια η… ανωτερότητα της φυλής μας έναντι πάσης άλλης ανά τον πλανήτη, είχε ως μότο ότι «εμείς δώσαμε τα φώτα μας στους ευρωπαίους», ενώ για τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ αναφέρονταν όλοι με απαξιωτικούς όρους ως όπως «καθυστερημένοι» ή «λιγούρια και πεινασμένοι». Βεβαίως, το γεγονός ότι είμαστε η τέταρτη χειρότερη χώρα παγκοσμίως με όρους οικονομίας φαίνεται ότι δεν μας αφορά. Μας περνάνε η Βενεζουέλα, η Αργεντινή και η Ουκρανία. Είμαστε σε μεγαλύτερη μιζέρια ακόμη και από αφρικανικές χώρες. Και αν κάποιοι πούνε ότι αυτά είναι υπερβολές, ας αναλογιστούν ότι η χώρα μας έχει «ρουφήξει» από το παγκόσμιο σύστημα καμιά 400αριά δισεκατομμύρια προκειμένου να μείνει όρθια. Αυτά για τις συστάσεις…

Ας έρθουμε όμως λίγο πιο κοντά. Εδώ στη γειτονιά μας, στην Αλβανία. Η χώρα που άφησε τον κομμουνιστικό… παράδεισο του Χότζα για να μπει στον… καταραμένο κόσμο του καπιταλισμού παραδίδει μαθήματα επιχειρηματικότητας και σύγχρονης αναπτυξιακής αντίληψης. Λοιπόν, αυτή η χώρα κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια παραδίδοντας μαθήματα σύγχρονης επιχειρηματικότητας και φορολογικού ανταγωνισμού. Και βεβαίως, βαδίζει σταθερά χωρίς να εκτίθεται στον υπερδανεισμό, δημιουργώντας πλασματικές συνθήκες ευημερίας, οι οποίες θα γυρίσουν εις βάρος των πολιτών της, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας τα τελευταία 30 χρόνια.

Η Αλβανία είναι μια χώρα που το δημόσιο χρέος βρίσκεται στο 70% του ΑΕΠ κυρίως λόγω του υψηλού δανεισμού για επενδύσεις σε έργα υποδομής τα οποία έχουν υψηλές προστιθέμενες αξίες και θα αποδώσουν τα επόμενα χρόνια. Δεν πιέζεται από υπέρμετρες δαπάνες για το ασφαλιστικό της σύστημα ή για να συντηρηθεί ένας στρατός δημοσίων υπαλλήλων. Επενδύει σταθερά σε ένα ιδιαιτέρως φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη. Και μάλιστα αυτή τη στιγμή ενισχύει συνεχώς το περιβάλλον αυτό ώστε να δημιουργηθούν επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Τι συμβαίνει αλήθεια στη διπλανή χώρα σε επίπεδα ίδρυσης επιχειρήσεων και φορολογίας;

[quote text_size=”small”]

Στην Αλβανία κατ΄ αρχάς μπορείς να συστήσεις επιχείρηση μέσα σε μερικές δεκάδες… ώρες! Ο φόρος εισοδήματος για επιχειρήσεις με τζίρο έως 5.000.000 λεκ (36.000 ευρώ) είναι μηδενικός όπως και ο ΦΠΑ!!! Για το κλιμάκιο από 5.000.000-8.000.000 λεκ (δηλαδή 36.000-58.000 ευρώ) ο συντελεστής που ισχύει από την 1/1/2016 είναι 5%, ενώ για άνω των 58.000 ευρώ διαμορφώνεται στο 15%!!! Ο φόρος επί των μερισμάτων δε, διαμορφώνεται στο 15%. Ο ανώτατος συντελεστής ΦΠΑ είναι 20%, στον Τουρισμό 10% ενώ στα Τρόφιμα 6% και παράλληλα ο φόρος εισοδήματος προεισπράττεται σε μηνιαία βάση. Αφήστε δε που έχουν και δωρεάν wifi!!!

[/quote]

Το κατώτερο εργοδοτικό κόστος διαμορφώνεται στα 220 ευρώ μηνιαίως, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε εταιρείες να αποκτούν επιχειρήσεις-«κουφάρια» με τίμημα… 1,00 ευρώ ετησίως (!!!) υπό την προϋπόθεση ότι δημιουργούν τουλάχιστον 50 θέσεις εργασίας. Αν κάποια εταιρεία δεν θέλει να αξιοποιήσει παλαιά «κουφάρια» υπογράφει σύμβαση για 40-50 έτη με το αλβανικό δημόσιο για την ανέγερση επιχείρησης σε κρατική γη με τιμή 5,00-10,00 ευρώ ετησίως!!! Επιπλέον, όταν πρόκειται π.χ. για συναρμολόγηση κομπιούτερ με τη μέθοδο του φασόν, τότε δεν προκύπτει καμία επιβάρυνση από τη στιγμή που το προϊόν θα εξαχθεί!!! Δηλαδή οτιδήποτε εξάγεται έχει φόρο… μηδέν και τελωνείο επίσης μηδέν!!!

Όλα τα παραπάνω συνιστούν τη σύγχρονη πραγματικότητα σε μια χώρα η οποία χαρακτηρίζεται ως… καθυστερημένη, αλλά δεν έχει χρεοκοπήσει όπως η Ελλάδα. Από μία χώρα που είδε τα… καλά του κομμουνισμού και προσπαθεί να γυρίσει σελίδα με στόχο την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνέχεια στην Ευρωζώνη. Βεβαίως, πρόκειται για ένα κράτος με τεράστια θεσμικά κενά, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση ακόμη από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ωστόσο, η οικονομία της προσαρμόζεται σε μια νέα βάση έχοντας ως εφαλτήριο τη διαμόρφωση ενός φιλικότατου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι σήμερα στη γειτονική χώρα δραστηριοποιούνται χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ όλοι γνωρίζουμε την τεράστια συμβολή της Ελλάδας στην ενδυνάμωση της οικονομίας της. Μόνο που αυτοί δεν χρεοκόπησαν και βεβαίως δεν υπερφορολογούν. Βρίσκονται σε ακριβώς αντίθετη κατάσταση σε σχέση με την Ελλάδα.

[quote text_size=”small”]

Συγκρίνοντας το φορολογικό περιβάλλον της γειτονικής χώρας με το αντίστοιχο ελληνικό, μάλλον πρέπει να ντρεπόμαστε. Η Ελλάδα είναι μια χώρα, που ανήκει εδώ και 36 χρόνια στον πυρήνα της Ευρώπης και τα τελευταία 14 στη Ζώνη του Ευρώ. Έχει πάρει τεράστια οικονομική βοήθεια, αλλά δυστυχώς παρέμεινε μια χώρα με σημείο αναφοράς το καρκίνωμα του κρατισμού. Γι αυτό και χρεοκοπήσαμε.

[/quote]

Το καρκίνωμα αυτό έχει πλήξει και την επιχειρηματικότητα, ενώ η ιδιαίτερη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε κατά τα τελευταία σχεδόν έξι χρόνια, επιβαρύνει περαιτέρω το περιβάλλον οδηγώντας σε αψυχολόγητες και ανόητες φορολογικές παρεμβάσεις. Γιατί ακριβώς, το πολιτικό σύστημα διαπερνάται οριζοντίως και καθέτως από το καρκίνωμα του κρατισμού. Αν κάποιος πιστεύει ότι χρεοκοπήσαμε επειδή είμαστε μια φιλελεύθερη οικονομία, πρέπει να πάει επειγόντως σε… ψυχίατρο!

Η Αλβανία λοιπόν μας βάζει τα γυαλιά. Όταν γύρω μας υπάρχει ένας άνευ προηγουμένου φορολογικός ανταγωνισμός, οι εδώ κρατούντες λαμβάνουν μέτρα ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η επιχειρηματικότητα… εκτός συνόρων! Διαβάζοντας αυτά που συμβαίνουν στο επιχειρείν της γειτονικής χώρας μέσω του φορολογικού καθεστώτος που επικρατεί, μάλλον πρέπει να πέσουμε σε… κατάθλιψη. Είναι κρίμα που δεν έχουμε γίνει Αλβανία. Και δυστυχώς θα αργήσουμε πολύ ώστε να γίνουμε…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

2 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου