ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΑΛΑΠΑΤΗ
Είναι μοιραίο όταν κουβαλάς ένα τόσο ..ασήκωτο όνομα, να επωμίζεσαι και την ιστορία του στην πολιτική, εφ’ όσον την συνεχίζεις και εσύ. Δεν είναι τυχαίο ότι η ιστορία του ψωμιού τα τελευταία χρόνια, έχει την σφραγίδα της πολιτικής Μητσοτάκη.
Φανατικός των αγορών ο νεαρός γόνος της οικογένειας, ίσως για τον λόγο αυτό να θεωρεί, ότι έκανε την έκπληξη με την δήλωση του, προχθές στη Βουλή, ζητώντας από τον Στουρνάρα να «μαζέψει» τη διάταξη για το προψημένο ψωμί(bake of) που διακινούν σούπερ μάρκετ.
Η αλήθεια όμως είναι ότι μπορεί να θυμήθηκε ξαφνικά και τους αρτοποιούς που έχουν ψήφους ή να ήθελε με αυτό, να αδειάσει το Σαμαρά. Κάτι που δεν έκανε ο Ψηλός, στην παρουσίαση του βιβλίου της αυτό-αγιογραφίας του, που παρουσίασε για την περίοδο (1990-93).
Και τότε ήταν τρείς. Το παραμύθι όμως, ήταν η κάθαρση .
Με το πού έκλεισε λοιπόν τότε η δουλειά στην αυλή της Γλυφάδας με πρώτο μεζέ, τα αλησμόνητα ντολμαδάκια της μακαρίτισσα,
Το deal όμως δεν χάλασε.
Η… μεταρρύθμιση στους φούρνους προχώρησε αμέσως μετά, από τον υπουργό αγοράς Α. Ανδριανόπουλο και από την αυθεντική κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Απελευθερώθηκαν λοιπόν οι τύποι του ψωμιού, όπως και το βάρος της φραντζόλας και καταργήθηκε ο τύπος ψωμιού από άλευρα 70 % (υποχρεωτικό ψωμί διατίμησης) που κράταγε τη τιμή χαμηλά.
Κάπως έτσι στη ζωή μας μπήκαν τα αρτοσκευάσματα, που έμοιαζαν με φραντζόλα αλλά ζύγιζαν με το ζόρι 250 γραμμάρια. Έτσι η ακρίβεια πήρε ελευθέρας και για όλα τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Η μηχανή με τα καρτέλ στήθηκε μια χαρά στην αγορά, αφού έγινε απελευθέρωση τιμών χωρίς προϋποθέσεις.
Ο καθένας πούλαγε ο τι ήθελε, όσο ήθελε και η τιμή στο ψωμί σημάδευε- αναλογικά- το 500άρικο το κιλό, σε παλιές ελληνικές δραχμές.
Ακολούθησαν βέβαια οι εκσυγχρονιστές που πρώτοι έβαλαν στη ζωή μας το ψωμί από την κατάψυξη.
Μετά την άνοιξη του Χρηματιστηρίου όμως έσκασε η φούσκα και στον κλάδο «σίτος-άλευρα- ψωμί». Απόλυτο κουμάντο στη αγορά, όπως και έλεγχο στο ψωμί, έκαναν πλέον τα υπερμάρκετ.
Οι παραγωγοί περιορίσθηκαν στις καλλιέργειες με την χοντρή επιδότηση η με το μυαλό στην χωματερή.
Οι μύλοι βάλανε λουκέτο και τους τελευταίους μεγαλομετόχους, από τα γνωστά τζάκια, η τους «τράβηξε»το Αγιο Όρος , η τους κέρδισαν τα Βαλκάνια.
Να σκεφτεί κανείς ο τι μείναμε και δίχως το Στέφανο, που αν και υπουργός, πάτωσε στην Α’ Αθήνας και αφού το έριξε στις εκπομπές κατέληξε να παραδώσει την Δράση του στον Τζήμερο.
Ύστερα ήταν και το ευρώ που κράτησε την ακρίβεια στο ύψος της και βέβαια στο ψωμί.
Όσο για την ποιότητα άστα να πάνε..
Ο καβγάς στη Βουλή είναι μάλλον για το πάπλωμα.
Δηλαδή πόσοι φούρνοι θα μείνουν ανοιχτοί η εντέλει, ποια αλυσίδα θα παίρνει τα ρέστα, από όσους έχουν, για να πληρώσουν το ψωμί έστω κι ως προκατασκευασμένο.
Eπειδή μάλλον, το εισαγόμενο-ετοιματζίδικο ψωμί φαίνεται να είναι τώρα όλα τα λεφτά.
Σαν την πορτοκαλάδα χύμα με την ονομασία προέλευσης σε γλώσσα που θυμίζει Κοζλοντούι ή τα αρνιά από τα Σκόπια, ου κάποιοι τα πασάρουν τελευταία ώρα, χρονιάρες μέρες στην αγορά, λες και το «Μακεδονικό» ψήνεται στη σούβλα.
Ούτε γίνεται βέβαια άλλη κουβέντα για τις ουρές μπροστά στο φούρνο η στο πρατήριο, σε κάποιες γειτονιές, όπου οι περίοικοι σπεύδουν να προλάβουν την διανομή από το «χθεσινό» η το μπαγιάτικο.
Ο Δημήτρης Τσαλαπάτης είναι Δημοσιογράφος, μέλος του Δ.Σ της Ε.Σ.Η.Ε.Α
Το άρθρο δημοσιεύεται στο το www.styx.gr