ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Μοίρασε το

Ενώ όλες οι χώρες της ΕΕ κατοχυρώνουν εξαιρέσεις σε κρίσιμους τομείς των οικονομιών τους από την ΤΤΙΡ (Transatlantic Trade Investment Partnership – Διατλαντικός Συνεταιρισμός για το Εμπόριο και της Επενδύσεις) που φιλοδοξεί να θεσμοθετήσει  την εξουσία των πολυεθνικών εταιριών πάνω από εκείνη των κρατών, η κυβέρνηση των Αθηνών είτε από κεκτημένη δουλοπρέπεια, είτε από επαρχιώτικη άγνοια, είτε υπό την «ευγενή» ιδεολογία του laissez faire δεν κάνει τίποτε. Το σίγουρο είναι ότι δεν λέει τίποτε, παρ΄ ότι είχε και την προεδρία της ΕΕ για το α’ εξάμηνο του 2014.

Η ελληνική σιωπή και αδράνεια ήρθε σε αντιδιαστολή με την ευθεία πρόσκληση της Γερμανίδας δημοσιογράφου Ulrike Herrmann της βερολινέζικης die tageszeitung να μην επικυρώσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο την συμφωνία όποτε αυτή έρθει προς ψήφιση. Αντίθετα, παραδέχθηκε ότι η καγκελάριος Μέρκελ εμφανίζεται υπέρμαχος της εν λόγω συμφωνίας, καθώς ήδη έχει εξασφαλίσει την εξαίρεση του γερμανικού χρηματο-οικονομικού τομέα. Παρ΄ όλα αυτά θεωρείται δύσκολο να περάσει η ΤΤΙΡ  από το γερμανικό κοινοβούλιο αν δεν απαλείφουν οι ρήτρες για την προστασία των επενδυτών.

Η Ulrike Herrmann μίλησε στην εσπερίδα που διοργάνωσε το Ίδρυμα Rosa Luxembourg μαζί με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς στις 10/6/2014 στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, όπου υπογράμμισε ότι η προωθούμενη συμφωνία δεν πρόκειται να δώσει κάποια μεγάλη ώθηση στο εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, ούτε θέσεις εργασίας, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η Κομισιόν. Εντόπισε τρία βασικά προβλήματα: α) την προκλητική μυστικότητα των διαπραγματεύσεων και την ουσιαστική απουσία κειμένων διαβούλευσης, β) την  πρόβλεψη να προχωρήσει η συνθήκη σε δύο φάσεις, την εύκολη και τη δύσκολη και γ) τις ρήτρες προστασίας των επενδυτών, οι οποίοι θα μπορούν να προσφεύγουν σε ένα ad hoc 3μελές διαιτητικό δικαστήριο, που συγκροτείται από δικαστές που θα προέρχονται από ένα σώμα 45 δικηγόρων, όταν θα κρίνουν ότι άσχετες αποφάσεις της χώρας που έγινε η επένδυση, θίγουν τα προσδοκώμενα κέρδη τους.

[quote text_size=”small”]

Δηλαδή, αν μια κυβέρνηση αυξήσει τον κατώτατο μισθό, τότε, ο επενδυτής της ΤΤΙΡ μπορεί να προσφύγει και να ζητήσει αποζημίωση από το κράτος για τα κέρδη που θα χάσει. Σημειωτέον ότι οι εγχώριες εταιρίες που δεν θα διέπονται από τις διατάξεις της ΤΤΙΡ θα μπορούν να ανοίγουν έδρα στις ΗΠΑ και να απολαμβάνουν έτσι της «προστασίας» της ΤΤΙΡ!…

[/quote]

Η Αμερικανίδα διευθύντρια του διεθνούς προγράμματος στο Center for Food Safety Debbie Barker προειδοποίησε ότι η ΤΤΙΡ βάζει τέλος στους φραγμούς που υπάρχουν απέναντι στην ασυδοσία των εταιριών, καταργεί τα πρότυπα προστασίας των καταναλωτών και μέσα από μια αμφιλεγόμενη γλώσσα των διαπραγματεύσεων και των κειμένων θα ακυρωθούν όλες οι κανονιστικές ρυθμίσεις για το περιβάλλον. Ανέφερε ότι επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένα Συμβούλιο Ρυθμιστικής Συνεργασίας για τα πάντα (τρόφιμα, τράπεζες κλπ) και ότι στο πλαίσιο της NAFTA (North America Free Trade Agreement) υπάρχει ήδη ο μηχανισμός προσφυγών. Ανέφερε δε την περίπτωση της αμερικανικής εταιρίας ΜΝΤ που βγάζει ένα πρόσθετο για τα καύσιμα των αυτοκινήτων που στράφηκε κατά του Καναδά, ο οποίος το απαγόρευσε και κέρδισε κρατική αποζημίωση 250 εκατ. ευρώ.

Η Debbie Barker διατύπωσε έντονους φόβους ότι επίκειται η κατάργηση της «αρχής της προφύλαξης», δηλαδή των υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας που ισχύουν στην Ευρώπη και την αντικατάστασή τους με την αμερικάνικη πρακτική που συνίσταται στο ότι πρέπει να αποδείξεις ότι κάτι είναι επιβλαβές, αλλιώς κυκλοφορεί στην αγορά. Σημειωτέον ότι οι αμερικανικές εταιρίες δεν τηρούν ούτε τα πρότυπα που ισχύουν στις ΗΠΑ. Έτσι, τα πράγματα θα οδηγηθούν σε υποβάθμιση των στάνταρντς και ανέφερε την περίπτωση των χλωριωμένων πουλερικών που θέλουν οι Αμερικανοί να εισάγουν στην Ευρώπη, συζητούν το ξέπλυμά τους με νανοτεχνολογία και τώρα κουβεντιάζουν την επεξεργασία τους με υπεροξείδια!…

Ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, επιστημονικός διευθυντής στο ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, υποστήριξε ότι η   ΤΤΙΡ δεν είναι μια απλή εμπορική συμφωνία σαν τις άλλες, αλλά μια γεωοικονομική και γεωπολιτική επιλογή που αποβλέπει: Πρώτον, στο να δημιουργηθούν συνθήκες για την προμήθεια φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη από την Αμερική. Δεύτερον, στη μεταφορά της ενεργού ζήτησης εκτός του καπιταλιστικού κέντρου που είναι μια νεο-αποικιοκρατική προσέγγιση. Τρίτον, διευκολύνει την αποδυνάμωση του κράτους και την επικυριαρχία των αγορών. Έτσι, ενώ στην χρηματο-οικονομική κρίση του 2008 οι τράπεζες επιβλήθηκαν στο κράτος, τώρα περνάμε στη νέα φάση της παγκοσμιοποίησης, όπου θα επικυριαρχούν οι αγορές. Ο Ρομπόλης είπε ότι η ΤΤΙΡ μπαίνει πλέον στο χώρο των κρατικών οντοτήτων.

Πρόκειται για «το ΝΑΤΟ του Εμπορίου» όπως εύστοχα ομολόγησε ο Αμερικανός πρέσβης στην ΕΕ. Στη συζήτηση διατυπώθηκαν ελπίδες ότι η συμφωνία ΤΤΙΡ θα μπλοκαριστεί στα εθνικά κοινοβούλια της Ευρώπης ή ότι η Γερμανία δεν θα αποδεχθεί τις ρήτρες προστασίας των επενδυτών.

[quote text_size=”small”]

Αλλά και στις ΗΠΑ το Κογκρέσο θα συναντήσει την αντίδραση της κοινωνίας των πολιτών, αλλά η προοπτική να εισβάλουν στον ενεργειακό, στον χρηματο-οικονομικό και στον πολιτιστικό τομέα της Ευρώπης, θα οδηγήσει σε fast track αποφάσεις. Πάντως, επισημάνθηκε ότι αν αποτύχει η ΤΤΙΡ, οι ΗΠΑ δεν θα επιδιώξουν ξανά μια τέτοια συνθήκη.

[/quote]

Τι είναι λοιπόν η ΤΤΙΡ; Είναι ένα αντίβαρο στην άνοδο των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική); Είναι ένα σχέδιο ενοποίησης του δυτικού κόσμου έναντι των αναδυόμενων δυνάμεων; Είναι μια οικονομική απόβαση των ΗΠΑ στην γερμανοκρατούμενη Ευρώπη; Είναι το σχέδιο ολοκλήρωσης της παγκοσμιοποίησης με την υποκατάσταση των κρατών από το «δίκαιο» των αγορών; Ή είναι όλα αυτά μαζί; Η εκτίμησή μας είναι πως είναι όλα αυτά μαζί. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο μακροχρόνιο σχέδιο πολλαπλών στόχων που φιλοδοξεί να αλλάξει τον κόσμο εις βάρος των πολλών… Σε ότι αφορά την Ελλάδα, σίγουρα η ενεργειακές δυνατότητες θα ενδιαφέρουν τους αμερικανούς φίλους μας. Εξ ου και η γερμανική παραίνεση να μην επικυρώσει η χώρα μας την ΤΤΙΡ… Εννοείται ότι η Γερμανία δεν θέλει την ΤΤΙΡ, αλλά δεν μπορεί να μείνει και απ΄ έξω το διεθνοποιημένο πλέον γερμανικό κεφάλαιο. …Παιγνίδια για μεγάλα παιδιά.-

Το άρθρο δημοσιεύεται και στο www.makisandronopoulos.blogspot.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου