ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ

Μοίρασε το

Ομολογουμένως δεν είναι εύκολο να κατανοηθεί τι πρέπει να γίνει προκειμένου να ανορθώσει η ελληνική οικονομία, από ανθρώπους που είτε είναι ιδεοληπτικοί, η πολύ απλά δεν γνωρίζουν η δεν πιστεύουν ότι το κέντρο της προσπάθειας αυτής της πρέπει να είναι η αγορά.

Με τον όρο αγορά, εννοούμε την οικονομική δραστηριότητα εντός της Ελληνικής επικράτειας των φυσικών και νομικών προσώπων.

Σαφώς η συνταγή για την ανόρθωση της Ελληνικής οικονομίας συμπεριλαμβάνει πολλά πράγματα μαζί. Για παράδειγμα, θεσμικές αλλαγές, συνταγματικές αλλαγές, το φτιάξιμο του τραπεζικού συστήματος, δημόσιες επενδύσεις και πολλά άλλα.

Και ναι μεν η συνταγή περιλαμβάνει πολλά που κοστίζουν χρήματα, που δεν έχουμε αυτή τη στιγμή, αλλά πάρα πολλά περιλαμβάνουν διαρθρωτικές αλλαγές που δεν κοστίζουν, αλλά θα εισφέρουν τα μέγιστα στην ανόρθωση οικονομίας.

Η προκαταβολή φόρου ουσιαστικά είναι ένας τρόπος ώστε το κράτος να εκμεταλλεύεται την ρευστότητα της αγοράς. Ουσιαστικά δεν είναι λεφτά που ανήκουν στο κράτος, αλλά ρευστότητα έναντι των κερδών που θα κάνει η αγορά (και αν κάνει).

Για τις κερδοφόρες και εδραιωμένες επιχειρήσεις, η αύξηση της προκαταβολής φόρου δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, διότι επί της ουσίας έχει πληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος από παλιότερες χρήσεις και η όποια αύξηση της κερδοφορίας τους θα επιφέρει ένα πολύ μικρό πλήγμα στην ρευστότητα τους.

Για τις νέες επιχειρήσεις όμως είναι ένα διαφορετικό θέμα. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι μια νέα επιχείρηση θα είναι κερδοφόρα από τον πρώτο χρόνο, τότε θα πρέπει η επιχείρηση αυτή να κάνει κουμάντο για έναν επιπλέον χρόνο φορολογίας.

[quote text_size=”small”]

Πέραν από το γεγονός ότι σε περιόδους ύφεσης τα κέρδη είναι λίγα και το ρίσκο για να ξεκινήσει κάποιος μια νέα δραστηριότητα μεγάλο, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αποτρεπτικό να ξεκινάει κάποιος μια νέα δραστηριότητα όταν η φορολογία που θα πρέπει να προκαταβληθεί φτάνει και έως το 100% των κερδών. Αποτέλεσμα πολλοί δεν επιχειρούν καν.

[/quote]

Το ερώτημα είναι, θα μπορούσε να καταργηθεί η προκαταβολή φόρου; Η απάντηση είναι ναι και με ελάχιστες παρενέργειες στα ταμειακά του κράτους.

Σε μια εκλογική αψιμαχία μου στο Blue Sky Channel to 2012 με τον τότε υφυπουργό ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, σύμφωνα με τον ίδιον, η προκαταβολή φόρου που έχει πληρωθεί προς το κράτος ήταν 3.2 δις. ευρώ.

Αν λάβουμε υπόψη ότι από το 2012 έως σήμερα οι περισσότερες εταιρείες έχουν υποστεί πολύ μεγάλες χασούρες (ο τραπεζικός κλάδος για παράδειγμα) και οι υπόλοιπες εταιρείες έχουν ελάχιστα κέρδη πλέον (αν έχουν), θα πρέπει να υποθέσουμε ότι το cash flow της προκαταβολής φόρου για το κράτος έχει σχεδόν εξανεμιστεί.

Που πολύ απλά σημαίνει ότι θα μπορούσε να καταργηθεί, χωρίς ουσιαστικές παρενέργειες στη λειτουργία του κράτους.

Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι οι προκαταβολές φόρου σήμερα είναι μερικά εκατοντάδες εκατομμύρια, συμφέρει να καταργηθεί σήμερα η προκαταβολή φόρου για πάρα πολλούς λόγους.

  1. Όπως είπα δεν θα είναι μεγάλο βάρος στα ταμειακά του κράτους
  2. Καταργώντας την προκαταβολή θα δώσει μεγάλο κίνητρο για την δημιουργία νέων επιχειρήσεων, κάτι που σήμερα είναι αποτρεπτικό.
  3. Οι παλιότερες επιχειρήσεις θα απελευθερώσουν ρευστότητα που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις αν χρειαστεί
  4. Η κατάργηση της προκαταβολής φόρου θα επιδράσει πολύ θετικά στην ψυχολογία της αγοράς, διότι η αγορά θα ξέρει ότι δεν θα χρειαστεί να εξοικονομήσει επιπλέον πόρους.

[quote text_size=”small”]

Καταργώντας την προκαταβολή φόρου εκτιμώ ότι θα είναι ένα game-changer στο Ελληνικό επιχειρηματικό πεδίο. Τέτοιου μεγέθους μάλιστα, που η όποια βραχυπρόθεσμη απώλεια cash flow για το κράτος θα αναπληρωθεί πολλές φορές σε διάστημα 12 μηνών από την αυξανόμενη οικονομική δραστηριότητα των φυσικών και νομικών προσώπων εντός της ελληνικής επικράτειας.

[/quote]

Η κατάληξη είναι ότι ναι μεν χρειάζονται και πόροι, αλλά ορισμένες φορές αρκεί να αλλάξουμε πως λειτουργούμε για να λειτουργεί καλύτερα η αγορά, προκειμένου να βοηθηθεί η οικονομία να αναρρώσει. Η κατάργηση της προκαταβολής φόρου είναι μια από αυτές τις αλλαγές.

Η κατάργηση της προκαταβολής φόρου θα αύξηση την εμπλοκή των φυσικών και νομικών προσώπων στην Ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα την αύξηση του ΑΕΠ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου