ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ

Μοίρασε το

Πολύ συζήτηση γίνεται επί των ημερών μας σχετικά με το αν το Ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο η όχι και αν θα χρειαστεί νέο κούρεμα.

Καταρχάς, στο ερώτημα αν το χρέος είναι βιώσιμο η όχι, η απάντηση είναι ότι είναι. Σημειώστε όμως ότι, ναι μεν είναι βιώσιμο, αλλά με όρους διακρατικού δανεισμού, όχι με όρους αγοράς.

Ορισμένοι θα πουν στη συνέχεια, “τι μας νοιάζει αν είναι βιώσιμο με όρους διακρατικού δανεισμού, αρκεί να είναι βιώσιμο. Δεν είναι ανάγκη για νέο κούρεμα.”

[quote text_size=”small”]

Πράγματι βραχυπρόθεσμα δεν είναι ανάγκη να γίνει κούρεμα χρέους. Από την μια διότι δεν είναι εφικτό αυτή τη στιγμή και από την άλλη, δεν μας χαλάει να παραμείνει η κατάσταση ως έχει μέχρι να πάρει τα πάνω της ξανά η ελληνική οικονομία.

[/quote]

Πέραν αυτού, οι μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα προκύψουν από το 2022 και μετά, όταν θα έχουμε τεράστιες ανανεώσεις ομολόγων να καλύψουμε – 33 δις το 2022, 29 δις το 20123 και 24 δις το 2024.

Παρόλο αυτά όμως και παρόλο το γεγονός ότι δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι υποχρεώσεις της χώρας από το 2022 και μετά θα καλυφτούν από τους Ευρωπαίους εταίρους, εντούτοις το κούρεμα του Ελληνικού χρέους πρέπει να γίνει.

Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η αγορά — η πραγματική οικονομία δηλαδή — δύσκολα θα εμπιστευτεί μια οικονομία με ένα χρέος 200% του ΑΕΠ. Είναι τόσο πολλά αυτά τα όποια θα μπορούσαν να πάνε στραβά και τόσα ατυχήματα που θα μπορούσαν να γίνουν, που δύσκολα σε εμπιστεύεται κάποιος προκειμένου να κάνει μια σοβαρή μακροπρόθεσμη επένδυση στη Ελλάδα.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι με διακρατικό δανεισμό, δεν είναι δυνατόν να τιμολογηθεί σωστά το ρίσκο της Ελλάδος από την αγορά.

Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η αγορά ομολόγων μέσο του επιτοκίου του δεκαετές ομολόγου. Χωρίς μια εύρωστη και ελεύθερη αγορά ομολόγων (έστω υποστηριζόμενη από την ΕΚΤ), η αγορά δεν μπορεί να κοστολογήσει σωστά το ρίσκο της χώρας, με αποτέλεσμα να μην επενδύει στην Ελλάδα.

Για τους παραπάνω λόγους, είναι επιτακτική η ανάγκη σε κάποια φάση στο μέλλον το διακρατικό χρέος να περάσει στα χέρια της αγοράς. Αυτο όμως δεν πρόκειται να γίνει ποτέ με τα σημερινά δεδομένα, διότι πολύ απλά:

    1. Η αγορά δεν θα δεχτεί ποτέ να κάνει σκάτζα ένα χρέος σχεδόν 200% του ΑΕΠ από τους διακρατικούς δανειστές

    2. Ακομα και αν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει με τους όρους δανεισμού που έχουμε σήμερα – – τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια δηλαδή – –διότι η Ελλαδα δεν θα μπορούσε να πληρώσει ένα τέτοιο κόστος

Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν, που δεν είναι οι μόνοι, είναι ανάγκη να γίνει περαιτέρω κούρεμα του Ελληνικου χρέους.

[quote text_size=”small”]

Το ερώτημα όμως είναι, πόσο κούρεμα πρέπει να γίνει προκειμένου το χρέος της Ελλαδος να είναι βιώσιμο με όρους αγοράς. Η εκτίμηση μου είναι ότι το χρέος μας θα πρέπει να μειωθεί περίπου στο 70% του ΑΕΠ.

[/quote]

Πιστεψτε το η όχι, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω διαγραφή των 3/5 του Ελληνικού χρέους περίπου.

Θα γίνει άραγε ποτέ κάτι τέτοιο; Η απάντηση είναι ναι, αλλά όχι σήμερα. Για το πότε ενδέχεται να γίνει και με ποιους όρους, θα είναι το αντικείμενο του επόμενου άρθρου. Μεινετε συντονισμένοι.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου