ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ

Μοίρασε το

Παρόλο που τίποτα δεν κινείται σ΄ αυτή τη χώρα, ξαφνικά την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Υποδομών εξέδωσε τρεις εντολές πληρωμής συνολικού ποσού 39,5 εκ. ευρώ προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι την λειτουργία τους τα εργοτάξια κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού, που είχαν σταματήσει εδώ και μήνες ή γίνονται με ρυθμούς χελώνας και ελάχιστο προσωπικό..

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθούν και άλλες πληρωμές καθώς το παραπάνω ποσό δεν «ξεχρεώνει» την χρηματοδοτική συμβολή που έχει αναλάβει το δημόσιο, βοηθά όμως στην επιστροφή στα εργοτάξια.

Τα οφειλόμενα προς την παραχωρησιούχο εταιρία ποσά έχουν ξεπεράσει τα 87 εκατ. ευρώ και είχαν δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα στην εξέλιξη των εργασιών στο τμήμα Κόρινθος – Πάτρα που βρίσκεται υπό κατασκευή από το 2008…

Μετά από την θετική αυτή εξέλιξη, θα ενταθούν οι εργασίες στο πιο ώριμο κομμάτι από την Κόρινθο μέχρι το Κιάτο, το οποίο θα παραδοθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ γίνεται προσπάθεια να παραδοθεί και το αμέσως επόμενο τμήμα από το Κιάτο μέχρι το Ξυλόκαστρο.

[quote text_size=”small”]

Τα έργα παρουσιάζουν σημαντική χρονική καθυστέρηση και το πρόβλημα μη ύπαρξης συμφωνίας με το Υπουργείο Υποδομών παραμένει το σημαντικότερο μετά το χρηματικό καθώς είναι στρατηγικής σημασίας και για τις δύο πλευρές προκειμένου οριστικά το έργο να οδεύει προς ολοκλήρωση σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

[/quote]

Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η παράταση των 9,5 μηνών που έχει λάβει η παραχωρησιούχος είναι αρκετή για να τελειώσει το έργο παρότι τα μεγάλα τεχνικά έργα είναι ολοκληρωμένα. Οι εκκρεμότητες ακόμα είναι πολλές και μέχρι σήμερα (σηδιροδρομικά, απαλλοτριώσεις κ.α) έχουν αποτελέσει σημαντικούς ανασχετικούς παράγοντες στην κατασκευαστική ωρίμανση του έργου που φτάνει στο 70%.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το χρηματοδοτικό μοντέλο των οδικών αξόνων, όπως έχει διαμορφωθεί, στηρίζεται ισομερώς (άνω του 50%) σε κεφάλαια του Δημοσίου και της Ε.Ε. και στα έσοδα από τα διόδια. Τα υπόλοιπα χρήματα προέρχονται από τους κατασκευαστικούς ομίλους, με την μερίδα του λέοντος (της τάξης του 40%) να εξασφαλίζεται μέσω τραπεζικού δανεισμού. Για την ολοκλήρωση των τεσσάρων αυτοκινητόδρομων (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ιόνια Οδός, Ολυμπία Οδός, Ε-65) θα απαιτηθεί ακόμα το ποσό της τάξης του 1,5-1,6 δις. ευρώ για την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου