ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ

Μοίρασε το

ΟI Γερμανοί φορολογούμενοι πληρώνουν για τη σωτηρία της Ελλάδας. Λάθος!

Οι Γερμανοί φορολογούμενοι πληρώνουν τις δόσεις που οφείλει η Ελλάδα στις γερμανικές τράπεζες για να μην αντιμετωπίσουν αυτές προβλήματα βιωσιμότητας και μετά τρέχει η κυβέρνησή τους να τις σώσει, σαν άλλες «Lehman Brothers». Oταν οι γερμανικές τράπεζες δάνειζαν αφειδώς την Ελλάδα, επί πάνω από επτά συναπτά χρόνια, έπρεπε να ήξεραν την πραγματική πιστοληπτική ικανότητα της χώρας που δάνειζαν. Αν δεν την γνώριζαν –και επαφίεντο στις εκθέσεις αξιολόγησης των αμερικανικών οίκων– τότε κακό του κεφαλιού τους. Αν τη γνώριζαν και πάλι συνέχιζαν να δανείζουν, τότε πάλι κακό του κεφαλιού τους.

Το ευρώ δεν κινδυνεύει από την έξωση της Ελλάδας. Λάθος! Αυτή είναι μία ύποπτη άποψη την οποία απεργάζονται κάποια κέντρα με κερδοσκοπικές βλέψεις. Η έξωση είναι από μόνη της ένα προσδοκώμενο πιστωτικό γεγονός το οποίο θα δώσει τη λαβή για ενεργοποίηση των «στοιχημάτων» στις αγορές παραγώγων, θα παρασύρει αυτόματα και σχεδόν άμεσα άλλα πιστωτικά γεγονότα σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και στο σύνολο του ευρώ. Οι Aγγλοσάξονες δεν παύουν να θέλουν τη ρεβάνς, ότι δηλαδή το τόλμημα του ευρώ απέτυχε και αυτοί είναι σε καλύτερη μοίρα που έμειναν έξω από αυτό. Μία τέτοια ρεβάνς θα ήταν μόνο ένα γεγονός αθλητικού τύπου χωρίς σημασία αν δεν συνοδευόταν από κερδοσκοπικές επιδιώξεις σε βάρος του συνόλου της ευρωζώνης αλλά και της Ευρωπαϊκής Eνωσης.

Οι Eυρωπαίοι έχουν στα χέρια τους την τύχη της Ελλάδας. Λάθος! Η τύχη της χώρας είναι στα χέρια ημών των Ελλήνων, του καθενός μας, της πολιτικής ηγεσίας, των συνδικαλιστών και των δημοσίων υπαλλήλων. Η κατάσταση της ανοργανωσιάς, της σπατάλης και της ανευθυνότητας περί τα δημόσια οικονομικά δεν πρόκειται να αλλάξει όσο και αν πιέζουν οι Ευρωπαίοι για τη νιοστή δόση όποιου δανείου. Αυτοί –παρά τις παρεμβάσεις τους με τρόπους εποχών κανονιοφόρων– ενεργούν ως συνεταίροι σε έναν συνεταιρισμό στον οποίο προσχωρήσαμε με τη δική μας θέληση. Δεν μπορούμε όμως να συνεχίσουμε το βιολί μας επ’Α άπειρο και θα πρέπει για πρώτη ίσως φορά στην ελεύθερη ιστορία μας να φερθούμε ως ομότιμοι εταίροι και όχι σαν ανάδελφοι ανατολίτες.

Αφού οι Eυρωπαίοι κάνουν παλινωδίες και αλλάζουν πολιτικές σαν πουκάμισα, δικαιούμεθα και εμείς στην Ελλάδα να κάνουμε τις δικές μας τσιριμόνιες. Λάθος! Οι Eυρωπαίοι έχουν την πολυτέλεια του χρόνου και των μέσων, αλλά εμείς έχουμε την κάψα των ανοιχτών λογαριασμών και του άδειου ταμείου.

Οι εκλογές στην Ελλάδα θα δώσουν λύση στα οικονομικά ζητήματα. Λάθος! Οι εκλογές θα καθυστερήσουν πολλές κρίσιμες αποφάσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μέτωπο. Σήμερα σχεδόν όλοι οι ψύχραιμοι αναλυτές συμφωνούν πως υπάρχει ακόμη καιρός και ευκαιρίες συνολικής λύσης μέχρι η Ελλάδα να ξαναμπεί στις αγορές. Οι ελληνικές εκλογές είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Επίσης αν ηγηθούν τα ίδια πρόσωπα, φάνηκε σαφώς ότι δεν μπορούν να συγκυβερνήσουν. Θα χαθούν έτσι τουλάχιστον τρεις μήνες με ανυπολόγιστες ζημιές στις όμορες χώρες για τις οποίες καραδοκούν οι αγορές να ανεβάσουν τον πυρετό της φρενίτιδας για καταστροφή. Πρώτη η Ελλάδα θα υποστεί την καταστροφή, η οποία τότε θα είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου