Ο ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟΣ ΜΑ ΤΟ ΕΠΑΘΛΟ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΘΥΣΙΑ |

Μοίρασε το

Πριν από 73 χρόνια, στις 27 Σεπτέμβρη του 1941, ιδρύθηκε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο. Ήταν η πρώτη συντονισμένη και μαζική προσπάθεια αντίστασης έναντι των ξένων κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους. Η πρωτοβουλία για τη ίδρυσή του ανήκε στο ΚΚΕ, που ήδη από τον Ιούλη του ίδιου χρόνου είχε στραφεί, με απόφαση της 6ης Ολομέλειας, στην οργάνωση της πάλης για την κοινωνική και εθνική απελευθέρωση της Ελλάδας.

Τον πρώτο καιρό το ΕΑΜ, δρούσε στα μεγάλα αστικά κέντρα, προσπαθώντας να περιορίσει τους θανάτους από λιμό που υπολογίζονταν περί τις 250.000 ζωές. Γρήγορα όμως αποκτά ξεκάθαρο πολιτικό χαρακτήρα, οργανώνοντας μεγάλη συγκέντρωση για τη νίκη των Ελλήνων στρατιωτών στα βουνά της Αλβανίας.

[quote text_size=”small”]

Η κατοχική βαρβαρότητα ενισχύεται με την έλευση των Γερμανών στην Αθήνα. Τότε γίνεται αυτονόητο ότι δεν αρκεί μόνο μία προσπάθεια σίτισης του υποδουλωμένου λαού, αλλά πρέπει να υπάρξει μία οργανωμένη ένοπλη αντίσταση και ανυπακοή.

[/quote]

Γεγονός που σηματοδοτεί την ίδρυση του ενόπλου τμήματος του ΕΑΜ, παρά τις αρχικές διαφωνίες της πολιτικής ηγεσίας του ΚΚΕ, που επέμενε για αντίσταση στους χώρους δουλειάς.

Τον Φεβρουάριο του 1942, ιδρύεται με πρωτοβουλία του Άρη Βελουχιώτη και άλλων αγωνιστών, ο ΕΛΑΣ, ο οποίος αναλαμβάνει ένοπλη δράση κατά των δυνάμεων του Άξονα αλλά και των ντόπιων δωσίλογων, απόγονοι των οποίων συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να διαστρεβλώνουν την ιστορία, βαφτίζοντας την προδοσία ως γραμμή άμυνας, είναι οι ίδιοι που χαιρετούν ναζιστικά και λένε ότι υμνούν τα θεία, αυτοί που σκοτώνουν και λασπολογούν σε βάρος αριστερών και μεταναστών, παριστάνοντας τους πατριώτες και που φυσικά όταν φτάνει η ώρα του δικαστηρίου δεν παραδέχονται ότι είναι φασίστες.

Έτσι, λοιπόν, μια μικρή, πληθυσμιακά, χώρα όπως η Ελλάδα, καταφέρνει να χτίσει το πιο μεγάλο και ισχυρό ανάχωμα, στη ναζιστική και φασιστική επέλαση, χάρη στον γνήσιο και αυθεντικό πατριωτισμό και ηρωισμό, χιλιάδων Ελλήνων που παρά τις δυσκολίες και την αβεβαιότητα του εγχειρήματος, πίστεψαν και πάλεψαν για να αποτινάξουν το καρκίνωμα του φασισμού από τη χώρα τους.

Βέβαια, υπήρχαν και εξαιρέσεις, όπως αυτοί που αυτοεξορίστηκαν στην Αίγυπτο και αλλού, προσπαθώντας δήθεν να σώσουν την Ελλάδα. Αυτοί που ήταν απόντες από όλες τις σημαντικές και ασήμαντες μάχες και στιγμές της ιστορίας και ήρθαν μετά στεφανωμένοι ως νικητές και θεμελιωτές της δημοκρατίας. Η ιστορία όμως όσο και να παραγράφεται, δεν ξεγράφεται και γνωρίζει τους απόντες και τους παρόντες αλλά και όσους εκ του ασφαλούς μιλάνε για πατρίδα και ελευθερία.

Παρόλα ταύτα, αξίζει να σημειωθεί μια επισήμανση ως προς την στάση της αριστεράς απέναντι στην ξένη απειλή. Τότε η αριστερά κατόρθωσε να ξεπεράσει τις μικροκομματικές φιλοδοξίες και να οργανώσει την πάλη του λαού απέναντι στον πραγματικό εχθρό του. Ο ίδιος εχθρός που σήμερα έρχεται μέσω των πολιτικών της λιτότητας και ονομάζεται καπιταλισμός.

[quote text_size=”small”]

Τότε η αριστερά μπόρεσε να σταθεί αντάξια των περιστάσεων και των συνθηκών, δείχνοντας στο λαό τον τρόπο για να αποτινάξει τους ζυγούς του, για να σπάσει τις αλυσίδες του και να οραματιστεί μια καλύτερη κοινωνία.

[/quote]

Σήμερα που οι συνθήκες έστω και σχηματικά παραμένουν ίδιες, τα κόμματα και οι άνθρωποι της αριστεράς που μάχονται ή υποστηρίζουν ότι μάχονται οποιαδήποτε πολιτική θίγει και προσβάλει τα λαϊκά συμφέροντα, καλούνται να επιδείξουν ανάλογη στάση, ξεπερνώντας τις αυταπάτες και γεμίζοντας αγωνιστικές ελπίδες τις καρδιές όλων των Ελλήνων, οργανώνοντας την πάλη και την αντίσταση που απαιτεί η βαρβαρότητα των καιρών μας, στα πρότυπα και στα χνάρια του ΕΑΜ.

«Και το έπαθλο αυτό θα είναι μια Νέα Ελλάδα, ελεύθερη και ανεξάρτητη, κτήμα του λαού της».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου