Η ΒΙΑ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Μοίρασε το

Η βία αποτελεί τον χειρότερο τρόπο έκφρασης της συσσωρευμένης και καταπιεσμένης, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, κοινωνικής πίεσης και οικονομικής ανασφάλειας. Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που βιώνει πρόσφατα έντονα προβλήματα. Γενικότερα, τα ποσοστά της βίας κατά των γυναικών έχουν ανοδική τάση στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης καταδεικνύοντας, πως η οικονομική ανασφάλεια και τα οικονομικά προβλήματα, ως γενεσιουργές αιτίες της βίας έχουν εντείνει τα φαινόμενα σωματικής, ψυχολογικής, συναισθηματικής, σεξουαλικής βίας.

Η οικονομική εξάρτηση για παράδειγμα, ανάμεσα στα ζευγάρια και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, εντείνεται από την ξαφνική απόλυση ή τη δραματική μείωση μισθού είτε της γυναίκας, είτε του άντρα. Στη τελευταία περίπτωση μάλιστα, άντρες που έχουν γαλουχηθεί με παραδοσιακές ή και φαλλοκρατικές αξίες, νιώθουν ότι μεταξύ άλλων, η γυναίκα διαταράσσει την ισορροπία δυνάμεων στην οικογένεια, καθιστώντας την αυτομάτως, απειλή για την ταυτότητά τους. Έπειτα, η φασιστική ιδεολογία που αναπτύσσεται από ακροδεξιά κόμματα και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια τέτοιων περιόδων ανασφάλειας, επιδρούν ενθαρρυντικά κι απενοχοποιούν όσους είναι ήδη επιρρεπείς σε επιθετικές συμπεριφορές, δίνοντας τους επιπλέον το άλλοθι για τις αποτρόπαιες πράξεις βίας κατά των γυναικών.

Η απειλή απόλυσης, η οικονομική πίεση, το εξαντλητικό ωράριο εργασίας, το οικονομικό αδιέξοδο, όλα αυτά επιδρούν ιδιαίτερα αρνητικά στην ψυχοσύνθεση του ατόμου, καθώς το καθιστά ανήσυχο, νευρικό και σαφώς σε αρκετές περιπτώσεις, επικίνδυνο προς τον περίγυρό του. Κυρίως όμως, επικίνδυνο προς τον πιο εύκολο στόχο, τη γυναίκα που είτε ως μητέρα, είτε ως σύζυγος, είτε ως αδερφή, έχει το σθένος να υπομένει το πόνο και την κακοποίηση, μιας και λόγω συγκυριών ή και συνθηκών στη κοινωνία που ζούμε, δεν της δίνεται η ευκαιρία παρά μόνο να ονειρεύεται την οικονομική και ψυχολογική της ανεξαρτησία. Σε αυτόν λοιπόν, τον αγώνα οφείλουμε να την στηρίξουμε.

Να την στηρίξουμε όχι μόνο ψυχολογικά με τη σπουδαία δουλειά που κάνουν οι οργανώσεις κατά της κακοποίησης των γυναικών, αλλά επιπλέον δίνοντάς της εφόδια για την ζωή της όπως η εκπαίδευση, ή κίνητρα οικονομικής και επαγγελματικής ανεξαρτησίας όπως η γυναικεία επιχειρηματικότητα, κίνητρα που θα την βοηθήσουν να απεμπλακεί από τις επώδυνες καταστάσεις και να ορθοποδήσει.

Επειδή λοιπόν, η βία δεν είναι προϊόν μόνο του αναλφαβητισμού και της ελλιπούς παιδείας, ούτε συμβαίνει σε ένα κόσμο μακριά από εμάς ή σε ένα παράλληλο σύμπαν, επειδή συμβαίνει δίπλα μας, μπροστά μας και μάλιστα σε σύγχρονες και ευνομούμενες κοινωνίες, που τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρούνται δεδομένα και κατοχυρωμένα, οφείλουμε να διαμορφώσουμε εμείς τα πρότυπα που πρέπει οι επερχόμενες γενεές να έχουν και να θυμόμαστε πάντα πως η βία γεννά βία κι ότι η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία.

Η Ελένη Μακρή είναι βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου