Ωφέλιμη η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ

Ο Διονύσης Γουσέτης εκτιμά ότι η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ οφελεί το εθνικό συμφέρον. Σημειώνει ωστόσο, ότι αν ο Πρωθυπουργός είχε επιδιώξει την εθνική συναίνεση και δεν είχε ασκήσει μυστική διπλωματία, θα είχε αναδειχθεί σε εθνικό ηγέτη. new deal

Μοίρασε το

Ο Διονύσης Γουσέτης εκτιμά ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ οφελεί το εθνικό συμφέρον. Σημειώνει ωστόσο, ότι αν ο Πρωθυπουργός είχε επιδιώξει την εθνική συναίνεση και δεν είχε ασκήσει μυστική διπλωματία, θα είχε αναδειχθεί σε εθνικό ηγέτη.


Βλέποντας την Κυριακή στις Πρέσπες την συνύπαρξη των τριών σημαιών – Ελληνικής, ΠΓΔΜ, ΕΕ – βεβαιώθηκα ότι η συμφωνία, παρά τα επίμαχα σημεία της, είναι ωφέλιμη για το εθνικό συμφέρον. Η Ελλάδα κέρδισε μια φιλική γειτονική χώρα στη θέση μιας αντίπαλης, την ώρα που τόσο τη χρειάζεται εν όψει της επιθετικότητας του «σουλτάνου» Ερντογάν. Είναι ωφέλιμη και για την ΠΓΔΜ που προσανατολίστηκε προς τη Δύση, απέναντι στη μεγάλη αστάθεια που την απειλούσε. Με 25% Αλβανούς μουσουλμάνους και με έναν εμφύλιο που απέτρεψε το ΝΑΤΟ το 2001, η ένταξή τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ τους δίνει μια σταθερότητα που είναι αναγκαία και για τη χώρα μας. Όσο οι βόρειοι γείτονες δεν είναι δεμένοι στο άρμα των Δυτικών, κινδυνεύουν από το Ισλάμ, τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό, τους Ρώσους, τους Τούρκους.

Ο Τσίπρας δεν επεδίωξε τη εθνική συναίνεση

Ωστόσο, το 70% των Ελλήνων έχει -για λόγους που δεν είναι του παρόντος- την αντίθετη άποψη: ότι ξεπουλήσαμε το όνομά μας «που είναι η ψυχή μας». Αυτή την άποψη ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να την αντιμετωπίσει αν επέλεγε τη συνεργασία και τη συναίνεση με την φιλο-ευρωπαϊκή αντιπολίτευση (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ).

Θα διέχεε την ευθύνη στη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής και θα εμφάνιζε τη θέση του ως εθνική, μετριάζοντας τις αντιδράσεις. Θα μπορούσε να αναδειχτεί σε εθνικό ηγέτη. Αντ’ αυτού προτίμησε τις κρυφές διαπραγματεύσεις και την επίθεση στη ΝΔ, νομίζοντας ότι έτσι θα κερδίσει. Προσπάθησε να την εκθέσει αποκαλύπτοντας απόρρητα έγγραφα του παρελθόντος και να τη διασπάσει, δημιουργώντας νέο εθνικιστικό κόμμα στα δεξιά της.

Αμυνόμενος ο κ. Μητσοτάκης, συνέπλευσε με το 70% απομονώνοντας τον κ. Τσίπρα στη συνείδηση ακόμα και ψηφοφόρων του. Συγχρόνως όμως αποδυνάμωσε τη σχέση του με τους εταίρους μας, όσο και με σκεπτόμενους φιλελεύθερους. Και βέβαια αποδυνάμωσε τη συμφωνία. Στο δε ΚΙΝΑΛ ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος.

Έτσι, οι «ψυχές» των δυο γειτονικών κοινωνιών συνεχίζουν ακαθοδήγητες να αντιδρούν με διαδηλώσεις αντίθετης φοράς, στο μήκος κύματος των κ.κ. Σαμαρά και Γκρούεφσκι, που χαρακτήρισαν τη συμφωνία «ταπεινωτική»! Και επειδή για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία μένει ακόμη να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών και από ένα δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, οι «ψυχές» θα πιέζουν να παραμείνει προσωρινή και τελικά να επιστρέψουμε στην ίδια μιζέρια. Διότι εδώ είναι Βαλκάνια και οι «Ορμπάν» βασιλεύουν πάνω από έναν αιώνα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου