Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις τριπλές εκλογές είναι στρατηγική. Όχι μόνο γιατί ήρθε πρώτος στις ευρωεκλογές, ούτε γιατί κέρδισε τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική, αλλά γιατί προηγήθηκε στις 34 από τις 56 εκλογικές περιφέρειες (νομούς), όπως έδειξαν τα τελικά αποτελέσματα στις ευρωεκλογές (σε εφτά από αυτές με διαφορά πάνω από 15%!). Όμως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι στρατηγική εξ αιτίας του ότι η ήττα των αντιπάλων του ήταν εκκωφαντική.
Τα τρία κόμματα του μνημονιακού τόξου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχασαν πάνω από 16% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 ή αλλιώς 1.150.000 ψηφοφόρους! Έτσι, τεκμαίρεται η δυσαρμονία μεταξύ εκλογικού σώματος και κυβέρνησης.
Η διαπίστωση δυσαρμονίας δεν αποτελεί όμως δικαίωμα διάλυσης της Βουλής για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως είχαν φροντίσει κάποιοι κατά τις συνταγματικές αλλαγές. Γι΄ αυτό και ο νικητής των εκλογών δεν ζήτησε να γίνουν εκλογές, αλλά πρότεινε να γίνουν το συντομότερο δυνατό. Βέβαια, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί πλέον να αγνοεί αυτή την δυσαρμονία και να υπογράφει ότι διάταγμα, ότι πράξη νομοθετικού περιεχομένου και ότι διορισμό του πλασάρει η κυβέρνηση.
Ιδιαίτερα δε όταν ο ίδιος βρίσκεται στη λήξη της θητείας του και έχει να φροντίσει και την υστεροφημία του… Αυτό είναι το πρώτο πολιτικό ζήτημα που αναδεικνύει η δυσαρμονία που προέκυψε. Στη σύνοδο του ΣΕΒ, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς προσπάθησε να ενθαρρύνει τον παρευρισκόμενο Καρ. Παπούλια δηλώνοντας πως εμείς θα προχωρήσουμε κανονικά…
25 – 26 βουλευτές θα κρίνουν το παιγνίδι: Το δεύτερο σχετίζεται με την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας με ορίζοντα τον Φεβρουάριο του 2015 που απαιτεί 180 ψήφους. Για να την βγάλει η κυβέρνηση Σαμαρά μέχρι το 2016 πρέπει να περάσει αυτόν τον κάβο. Ήδη αυξάνει την κοινοβουλευτική της δύναμη από 152 (125 ΝΔ και 27 ΠΑΣΟΚ) κατά 3 (Λοβέρδος, Αηδόνης, και ο αντικαταστάτης του εκλεγέντος στη Φθιώτιδα διαγραφέντος Σταυρογιάννη), άρα 155. Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι 14 της ΔΗΜΑΡ και οι 20 ανεξάρτητοι (διαγραφέντες από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή αποχωρήσαντες από τους ΑΝΕΛ) προς διαπραγμάτευση. Δηλαδή, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αντλήσει τους 25 βουλευτές που της λείπουν για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από τους 34. Εκτός εάν μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ (71 βουλευτές) και οι υπόλοιποι (ΚΚΕ 12, ΑΝΕΛ 15 και ΧΑ 16) μπορέσουν να συγκεντρώσουν 121 και να μπλοκάρουν την εκλογή προσεταιριζόμενοι 7-19 βουλευτές από αυτή τη δεξαμενή των 34 ΔΗΜΑΡ-ανεξάρτητων, οπότε θα προκληθούν εκλογές.
Χωρίς αμφιβολία ρόλο θα παίξουν και τα πρόσωπα που θα προταθούν για την προεδρία της Δημοκρατίας. Η υποψηφιότητα του δημοφιλούς Κουβέλη μετά την κατάρρευση του κόμματός του, δεν μοιάζει ελκυστική. Το οικονομικό σύστημα θα προτιμούσε μια προσωπικότητα εκτός πολιτικής και δεν εννοούν εδώ την κα Γιάννα Αγγελοπούλου που μάλλον θέλει πολύ, αλλά κάποιον από έξω καθηγητή, όπως ο κ. Διαμαντούρος!…
Εδώ αρχίζουν οι σπαζοκεφαλιές. Εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε τον αστάθμητο παράγοντα του ΚΚΕ, η ηγεσία του οποίου αγνοήθηκε από τους οπαδούς του κόμματος και στο β΄ γύρο ψήφισε συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, μένει να δούμε εάν η ηγεσία του ΚΚΕ θα συμπορευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας ή θα εμμείνει στη μεταφυσική γραμμή της αντιδραστικής «ορθοδοξίας».
Εντατικές διεργασίες σε όλο το πολιτικό φάσμα: Εδώ επίσης αρχίζουν οι περιβόητες διεργασίες στο χώρο του λεγόμενου κέντρου, αλλά και της αντιμνημονιακής δεξιάς. Υπάρχουν οι δύο ορφανοί ανεξαρτητοποιηθέντες της ΧΑ. Η αντιμνημονιακή δεξιά εκτός από τους ΑΝΕΛ , το ΛΑΟΣ και το νεοπαγές κόμμα του Πολύδωρα και άλλους ανεξάρτητους βουλευτές ή εξωκοινοβουλευτικά σχήματα μπορούν να συμπήξουν ένα νέο κόμμα πατριωτικό αντιμνημονιακό ανάμεσα στη ΧΑ και τη ΝΔ, που θα μπορεί να συμπράττει αλά καρτ με το ΣΥΡΙΖΑ στα μεγάλα εθνικά θέματα. Οι διεργασίες άρχισαν καθώς η πίεση από τη ΝΔ θα είναι ισχυρή, άμεση και δελεαστική. Από την άλλη, πολλοί επιδιώκουν να την εκδικηθούν για την ιδεολογική και πολιτική εκτροπή της. Βεβαίως, υπάρχουν και αυτοί που απλώς θα διαπραγματευτούν το μέλλον τους.
Η Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσει να σηματοδοτήσει με κάποια πρόσωπα τύπου Φα. Κρανιδιώτη να κρατήσει την δεξιά της πτέρυγα, αλλά θα στραφεί προς το κέντρο που διαλύεται. Ο ανασχηματισμός αναμένεται ενδεικτικός. Όλα είναι ανοιχτά, από την αλλαγή ονόματος μέχρι την διεύρυνση προς το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τους φιλελεύθερους. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν η Ντόρα πάρει τη θέση την Άστον ως ευρωπαία υπουργός Εξωτερικών!… Όλα μοιάζουν δύσκολα. Ο Βενιζέλος απαίτησε 10 υπουργεία και εμφανίστηκε σαν να κυβερνά αυτός δια του Σαμαρά. Στη ΝΔ τα έχασαν από το θράσος του. Ξέρουν όμως ότι η δήθεν δύναμη Βενιζέλου θα εξατμιστεί την επομένη του ανασχηματισμού, καθώς μέχρι τότε οι υπουργήσιμοι κρατούν σιγή ιχθύος. Όμως αμέσως μετά θα επιτεθούν να τον φάνε, διότι γνωρίζουν ότι με τον Βενιζέλο δεν έχει προοπτική κανένα εγχείρημα της κεντροδεξιάς και ότι με αυτόν αρχηγό θα εξαφανιστούν όπως η ΔΗΜΑΡ στις επόμενες εκλογές όποτε κι αν γίνουν. Θα δούμε και πως θα τοποθετηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου.
Στο χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς, μετά την κατάρρευση της ΔΗΜΑΡ, την καθίζηση του ΠΑΣΟΚ και την είσοδο του Ποταμιού στον πολιτικό χάρτη, όλα μπορούν να συμβούν. Από την διάσπαση ή και την διάλυση της ΔΗΜΑΡ, ή ακόμη –υπό άλλη ηγεσία- να αποτελέσει πόλο για τα κομματίδια του φιλελεύθερου χώρου όπως αυτό του Χατζημαρκάκη, οι Γέφυρες, η Δράση, οι 58, οι Οικολόγοι κ.ο.κ. στη λογική της σύμπηξης ενός Μεταρρυθμιστικού Κέντρου. Το ΠΑΣΟΚ θα παίξει δυνατά μόνο εάν ο Βενιζέλος έχει πάει στο … Παρίσι. Το Ποτάμι θα κρατηθεί απ΄ έξω από τις διεργασίες, αλλά θα προσπαθήσει να συγκροτηθεί σε κόμμα, με πρόγραμμα και θα επιχειρήσει να προσελκύσει μετά την επιτυχία του κι άλλες προσωπικότητες.
[quote text_size=”small”]
Ο ΣΥΡΙΖΑ αν αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν ανεξέλεγκτα μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεων. Συνεπώς πρέπει να ευνοήσει την ανασυγκρότηση των ΑΝΕΛ και τη σύμπηξη δεξιού πατριωτικού αντιμνημονιακού μετώπου. Στο χώρο της κεντροαριστεράς πρέπει να δράσει αστραπιαία και πολυεπίπεδα. Να αποτρέψει τη συγκρότηση της μεγάλης κεντροαριστεράς, να μην ποτίσει άλλο το Ποτάμι και γενικά να μοχλεύει τις διαφορές. Το ιδανικό θα ήταν να προσεταιριστεί ολόκληρη την ΔΗΜΑΡ χωρίς ίσως κάποια πρόσωπα που έδειξαν μίσος για τον ΣΥΡΙΖΑ.
[/quote]
Στα αριστερά του, η ηγεσία του ΚΚΕ θα συνεχίσει να βυσσοδομεί, αλλά η ιδεολογική επικυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιαμφισβήτητη. Η περιφρόνηση από τους οπαδούς του ΚΚΕ της απαγόρευσης της ηγεσίας του να ψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο δεύτερο γύρο είναι μείζων πολιτική εξέλιξη.
Το επικείμενο κραχ των εσόδων: Το τρίτο πολιτικό ζήτημα που αναδεικνύει η περίοδος είναι το δημοσιονομικό. Ήδη καταγράφεται εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών και τα εκκαθαριστικά του καλοκαιριού μαζί με το φόρο ακινήτων θα προκαλέσουν μεγάλη κοινωνική αναταραχή. Τα περσινά φοροδάνεια δεν θα μπορέσουν να σώσουν την κατάσταση και οι 48 δόσεις που συζητά το υπουργείο Οικονομικών αποτελούν το τεκμήριο της σχιζοφρένειας της δημοσιονομικής πολιτικής. Δηλαδή θα πληρώνεις το φόρο της χρονιάς επί δύο χρόνια συν οι ουρές των ρυθμίσεων του 2012-2013, συν ο φόρος του 2015, δηλαδή, το απόλυτο παράλογο. Ορισμένοι παρατηρητές βλέπουν δημοσιονομική εκτροπή Οκτώβριο-Νοέμβριο…
Επειδή λοιπόν όλα αυτά είναι πιεστικά, η κυβέρνηση θα πολώσει τα πάντα και θα επιδιώξει εκλογές ίσως και νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, εφόσον εξασφαλίσει τους 180. Σε κάθε περίπτωση από το φθινόπωρο μπαίνουμε σε μακρά προεκλογική φάση με ορίζοντα τον Φεβρουάριο του 2015.
Το άρθρο δημοσιεύεται στο www,makisandronopoulos.blogspot.gr