ΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΤΗΝ Ε.Ε ΘΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΣΤΟ 60

Μοίρασε το

Με ταχείς ρυθμούς επιδεινώνεται το βιοτικό επίπεδο στην ΕΕ σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, που φαίνεται να μην έχουν επηρεαστεί τόσο δραματικά από την κρίση, σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν «που πρέπει να βρίσκεται στον τοίχο του γραφείου κάθε ευρωπαίου ηγέτη» αναφέρουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με την αναφορά το 2023 το βιοτικό επίπεδο στην ΕΕ θα είναι κατώτερο από αυτό που ήταν το 1960.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η πρόβλεψη αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα «καθησυχαστικά παραμύθια» για οικονομική ανάκαμψη και σταθερότητα των αγορών, με τα οποία «οι ευρωπαίοι ηγέτες συγχαίρουν τους εαυτούς τους». Επιπλέον, θέτει το ερώτημα κατά πόσο παραμένει σημαντικός ο ρόλος της Ευρώπης στον κόσμο.

Σύμφωνα με τους FT πριν από 50 χρόνια υπήρχε ένα μεγάλο κενό μεταξύ του βιοτικού επιπέδου στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος καταρράκωσε τις ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά ενίσχυσε την αμερικανική.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 60 και του 70 η Ευρώπη άρχισε να προλαβαίνει τους αμερικανικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη δεκαετία του 80 και του 90, τα βιοτικά επίπεδα σε ΕΕ και ΗΠΑ βρέθηκαν στο ίδιο επίπεδο.

Η έκθεση της Κομισιόν υποστηρίζει ότι -αντίθετα με τις προβλέψεις ευρωπαίων ηγετών – η παραγωγή στην ΕΕ πέφτει με ραγδαίους ρυθμούς και το 2023 το βιοτικό επίπεδο θα φτάνει το 60% του αμερικανικού δηλαδή θα βρίσκεται σε επίπεδα που βρισκόταν στα μέσα της δεκαετίας του 60.

Σύμφωνα με αυτήν, σε αντίθεση με την ΕΕ, οι ΗΠΑ θα βγουν δυνατότερες από την κρίση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου