ΤΟ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ “ΙΝΤΙΑΝΑ” ΜΙΛΕΡ ΣΤΗ ΝΕΜΕΑ

Μοίρασε το

Μερικούς μήνες μετά το πέρας τής 5ης σύγχρονης Νεμεάδας, το Πανεπιστήμιο τού Μπέρκλεϊ εξέδωσε ένα εξαίρετο βιβλίο και ένα μικρό απόσπασμα με οπτικοακουστικό υλικό για την ζωή και το έργο τού Στέφανου “Ιντιάνα” Μίλερ στην Αρχαία Νεμέα.

Όλα ξεκινάνε τον Ιούλιο τού 1971 όταν διορίζεται από το Τμήμα Κλασικών Σπουδών τού πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ’ της Καλιφόρνια, ο Αμερικανός Στέφαν Μίλερ ως Διευθυντής ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή της Νεμέας.

Έκτοτε και σταδιακά, αποκαλύπτονται σημαντικά ευρήματα, όπως ή εύρεση τού ηρώου του Οφέλτου, το στάδιον, ή αποκάλυψης τής θολωτής στοάς εισόδου των αθλητών στο στάδιον και άλλα. Επίσης ξεκινάει ή εν μέρει αναστύλωσης τού Ναού τού Διός και ή κατασκευή τού Αρχαιολογικού Μουσείου για την φύλαξη και ανάδειξη των διαφόρων αντικειμένων πού έρχονται στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη.

Ή Νεμέα, ήδη από την αρχαιότητα, ήταν γνωστή από τον μύθο τού Ηρακλέους με τό λιοντάρι, πού λυμαινόταν και τρομοκρατούσε τούς κατοίκους στην περιοχή. Εκτός αυτού όμως ήταν γνωστή και για τους αγώνες πού γίνονταν εκεί κάθε τέσσερα χρόνια με την ονομασία Νέμεια.

Έτσι, ήρθε ή ιδέα τής αναβιώσεως των αρχαίων αγώνων στην σημερινή εποχή. Μία ιδέα και ένα όνειρο, πού έγινε εμμονή για τον Αμερικανό αρχαιολόγο. Και βάλθηκε να το κάνει πραγματικότητα.

Φτάνουμε τότε, τον Ιούνιο τού 1996 και λαμβάνει επιτέλους χώρα, ή πρώτη σύγχρονη Νεμεάδα, (ύστερα από πολλές προετοιμασίες) με συμμετοχή κυρίως από την ευρύτερη περιοχή τής Νεμέας.

Το 2005 η Κιμ Σέλντον αναλαμβάνει την διεύθυνση τού κέντρου ανασκαφών τής Νεμέας, λόγω συνταξιοδότησης τού Σ. Μίλερ, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να παραμείνει στον χώρο, συνεχίζοντας το ανασκαφικό έργο πού αυτός ξεκίνησε.

Και έτσι,αθόρυβα και μεθοδικά, φτάνουμε στην 23ην Ιουνίου τού 2012όπου λαμβάνει χώρα η 5η σύγχρονη Νεμεάδα με διεθνή μάλιστα συμμετοχή!

Ήταν τέτοια η επιτυχία τής διοργάνωσης, πού φάνηκε καθαρά στην συγκίνηση των αθλητών αλλά και στα δάκρυα χαράς τού ιδίου εμπνευστή των αγώνων Στέφαν Μίλερ, μετά την λήξη τους.

Ή αγάπη για την ιστορία τού τόπου μας, από αυτόν τον μεγάλο φιλέλληνα Αμερικανό αρχαιολόγο, ας γίνει πρότυπο για εμάς σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πού περνάει η πατρίδα και ελπίζουμε ή αναβίωσης των αγώνων στην Νεμέα να είναι το εφαλτήριο και για άλλες τέτοιου είδους διοργανώσεις.

Ευχαριστώ τον Νίκο Μωραϊτάκη για όλες τις πληροφορίες.

{vimeo}54767172{/vimeo}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου