Ποιες οι διαφορές και οι ομοιότητες της Λωζάννης με την Κοζάνη.
Μα μια είναι μια φημισμένη πόλη της Ελβετίας και η άλλη μια όμορφη Βορειοελλαδίτικη πόλη .
Τώρα γιατί τα μπλέκουμε έτσι τα πράγματα . Απλά. Πολύ απλά . Γιατί μας ήλθαν στο μυαλό οι στίχοι του γνωστού τραγουδιού «Τι Λωζάννη , τι Κοζάνη , χιόνια η μια και χιόνια η άλλη…». Ας τα δούμε σε μια άλλη βάση τα πράγματα.
Στην Λωζάννη , όπως και σε όλη την Ελβετία την Κυριακή 18 Μαϊου , με πρωτοβουλία των Συνδικάτων διεξάγεται δημοψήφισμα για τον «υψηλότερο κατώτατο μισθό».
Στην Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα , οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , κινήσεις πολιτών κ.α , υπό το βάρος των κεντρικών κυβερνητικών αποφάσεων να ιδιωτικοποιηθεί το νερό , αποφάσισαν να προχωρήσουν να προχωρήσουν την μέρα του πρώτου γύρου των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών (18 Μαϊου 2014) , σε ένα συμβολικό δημοψήφισμα ώστε να αποφανθούν οι πολίτες αν το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό ή όχι .
[quote text_size=”small”]
Τώρα στη Λωζάννη , αλλά και σε όλη την Ελβετία το δημοψήφισμα προχωρά και διεξάγεται κανονικά …Στην Κοζάνη όμως στην Ελλάδα και σε όποιες άλλες πόλεις η Αυτοδιοίκηση και οι φορείς είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε αυτό το συμβολικό δημοψήφισμα για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού , βλέπουν απέναντι τους συλλήψεις και χειροπέδες …αντί για κάλπες.
[/quote]
Ήδη η εγκύκλιος του Ελληνικού Υπουργείου Εσωτερικών με την οποία απαγορεύεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος και παρεμβαίνει για τα περαιτέρω ο Εισαγγελέας , είναι ενδεικτική .
Και να σκεφτεί κανείς ότι στην χώρα που κυβερνάται με Μνημόνια και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχόμενου υιοθετήθηκε και ψηφίστηκε το πιο προχωρημένο και Δημοκρατικό Σύνταγμα της Ευρώπης «Το Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδας» , όπως αποκλήθηκε το Συνταγματικό κείμενο της Α΄Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου το 1821 που θεωρήθηκε ακόμα πιο δημοκρατικό και πιο προχωρημένο από το Ελβετικό Σύνταγμα της εποχής που θεωρείτο από τότε ως «φάρος φιλελεύθερης Δημοκρατίας» . Στο Συνταγματικό δε κείμενο της Επιδαύρου βασίστηκε και το Σύνταγμα που υιοθέτησε το 1827 η Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας που και αυτό θεωρήθηκε ακόμα πιο προοδευτικό και δημοκρατικό από το Ελβετικό.
Αλλά όπως λένε «O TEMPORA O MORES»
Ας δούμε όμως συνοπτικά τι επιτρέπεται σήμερα Κυριακή 18 Μαϊου 2014 στην Ελβετία και τι απαγορεύεται στην Ελλάδα
Ελβετία: Δημοψήφισμα για τον υψηλότερο κατώτατο μισθό στον κόσμο
Δημοψήφισμα για τον υψηλότερο κατώτατο μισθό στον κόσμο πραγματοποιείται σήμερα, Κυριακή, στην Ελβετία.
Εάν εγκριθεί, οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν στους εργαζόμενους μηνιαίο μισθό 4.470 δολαρίων, δηλαδή 3.263,73 ευρώ.
Οι υποστηρικτές της πρότασης αυτής θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση είναι απαραίτητη για να ζήσουν οι Ελβετοί μια αξιοπρεπή ζωή, καθώς το κόστος ζωής στις μεγάλες ελβετικές πόλεις, όπως η Γενεύη και η Ζυρίχη είναι πολύ υψηλό.
Από την άλλη, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής και η ανεργία, καθώς οι νέοι θα είναι πολύ δύσκολο να βρουν δουλειά.
Τα συνδικάτα είναι εξοργισμένα, καθώς η Ελβετία, μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, δεν έχει ένα ελάχιστο επίπεδο αμοιβής, όπως συμβαίνει στη γειτονική Γαλλία και Γερμανία.
Υποστηρίζουν ότι η επιβίωση με λιγότερο από 4.000 ελβετικά φράγκα το μήνα δεν είναι δυνατή, επειδή τα ενοίκια, η ασφάλιση υγείας και τα τρόφιμα είναι απαγορευτικά ακριβά.
Ο κατώτατος μισθός στην Γερμανία θα είναι 8,5 ευρώ την ώρα από το 2017.
Ελλάδα: συλλήψεις και απαγορεύσεις για το νερό
Με σύλληψη απειλούνται όσοι στήσουν κάλπες ή αξιοποιήσουν εκλογικούς καταλόγους για το δημοψήφισμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με έγγραφο του Εισαγγελέα. Αυτή η εξέλιξη έρχεται λίγο μετά το «φρένο» που έβαλε το υπουργείο Εσωτερικών στη διεξαγωγή του αυριανού δημοψηφίσματος με την εγκύκλιο του Γιάννη Μιχελάκη. Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου του προεδρείου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και εκπροσώπων του συντονιστικού φορέα «SOSτε το νερό», τονίστηκε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά. Καταδικάζουν τις ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ.
Οι εφορευτικές επιτροπές δεν θα στηθούν στα προαύλια των εκλογικών τμημάτων αλλά έξω από αυτά, ενώ δεν θα υπάρχου επίσημοι εκλογικοί κατάλογοι αλλά λίστες πολιτών που ήδη καταρτίζονται με ευθύνη των Δήμων και θα διανεμηθούν στις εφορευτικές επιτροπές.
Οι Δήμαρχοι της Κ. Μακεδονίας εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους για την εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών, με την οποία ουσιαστικά επιχειρεί να καταστήσει παράνομο το δημοψήφισμα.
«Κατάπτυστη και εξαιρετικά προσβλητική» χαρακτήρισε την επιστολή ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. «Οι δήμοι δεν είναι κάποιοι. Θα μπορούσε να κάνει μια χειρονομία καλής θέλησης και να βάλει κάλπες μέσα στα εκλογικά κέντρα. Αντιθέτως, δυσκολεύει τα πράγματα. Γιατί; Φοβάται να ακούσει την άποψη του κόσμου για την ΕΥΑΘ;», αναρωτήθηκε.
[quote text_size=”small”]
Τεράστιο πρόβλημα για τη δημοκρατία και μακριά από τα ευρωπαϊκά στάνταρντ χαρακτήρισαν την απόφαση του υπουργού εσωτερικών οι εκπρόσωποι 28 παρατηρητών από την Ευρώπη, οι οποίοι βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη για να υποστηρίξουν το δημοψήφισμα.
[/quote]
«Η παρέμβαση που έγινε από τον υπουργό εσωτερικών έτσι ώστε να προκληθούν εμπόδια και προβλήματα στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Από το πρωί είμαστε στα δικαστήρια και συμφωνήσαμε με τους αρμόδιους και τους εφόρους των εκλογών για τη Θεσσαλονίκη να μεταφερθούν οι κάλπες», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης. Η απόφαση των διοργανωτών προκειμένου να υπερκεράσουν αυτό το εμπόδιο είναι να στηθούν οι κάλπες έξω από τα εκλογικά κέντρα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, με έγγραφό του ο Εισαγγελέας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητά από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης να μεριμνήσει έτσι ώστε δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ να προχωρούν σε σύλληψη όσων στήσουν κάλπες ή αξιοποιήσουν εκλογικούς καταλόγους για το δημοψήφισμα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.
Όπως αναφέρει στην παραγγελία του, «βάσει του π.δ. 26/2012, πρόκειται για αυτόφωρο αδίκημα και σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα αστυνομικά όργανα θα πρέπει να σχηματίζεται άμεσα δικογραφία και να διαβιβάζεται στην εισαγγελία».
Ο υπουργός Εσωτερικών στην επιστολή του προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αναφέρει:
«Περιήλθαν στην υπηρεσία μας καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες την Κυριακή 18 Μαϊου, ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για δημοτικές και περιφερειακές αρχές σε κάποιους δήμους της χώρα κάποιοι προτίθενται να στήσουν παράνομα κάλπες εντός σχολικών συγκροτημάτων στα οποία θα διεξάγονται οι εκλογές, προκειμένου οι εκλογείς να ψηφίζουν για θέματα άσχετα με την επίσημη και νομοθετικά προβλεπόμενη εκλογική διαδικασία».
«Παρακαλείστε να μεριμνήσετε για την ενημέρωση των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής όσο και των εφόρων αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής προκειμένου να διεξαχθεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας», καταλήγει το έγγραφο, το οποίο δημοσιεύει επίσης το alterthess.gr.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, στη συνέχεια, απέστειλε την επιστολή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, η οποία την κοινοποίησε στους 6 Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δημοψήφισμα της Κυριακής καλεί η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), μετά από αποφάσεις των 11 δημοτικών συμβουλίων των δήμων που υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ, και γίνεται με την εποπτεία της καμπάνιας «SOSτε το νερό». Επίσης, το εγχείρημα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο, εκπρόσωποι του οποίου θα βρίσκονται στην κεντρική εφορευτική επιτροπή που θα λειτουργεί σε κάθε δήμο. Τη διαδικασία θα παρακολουθούν και Ευρωπαίοι παρατηρητές, ενώ μεγάλη είναι και η συμμετοχή εθελοντών.
Έντονες αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων
«Από το πρωί, σήμερα, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας συντονισμένης προσπάθειας από την κυβέρνηση υπό την ηγεσία του κ. Μιχελάκη να ματαιωθεί το από καιρό προγραμματισμένο δημοψήφισμα “υπέρ ή κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη”, δηλαδή του νερού», δήλωσε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας.
«Με εγκυκλίους, εισαγγελικές παρεμβάσεις και απειλές ενορχηστρώνουν την παρεμπόδιση του δημοψηφίσματος που οργανώνουν η πρωτοβουλία SOSτε το νερό και οι δήμοι της Θεσσαλονίκης αύριο παράλληλα με τη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών», πρόσθεσε. Επίσης, τόνισε ότι «η αντιδημοκρατική κυβέρνηση του κ. Σαμαρά επιθυμεί την απαγόρευση του δημοψηφίσματος, ενώ μια δημοκρατική κυβέρνηση θα διευκόλυνε την έκφραση της θέλησης του λαού».
«Είμαστε σίγουροι πως ο λαός της Θεσσαλονίκης με τη μαζική του συμμετοχή αύριο θα ματαιώσει τα σχέδιά της και θα αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση του νερού», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» και η περιφερειακή παράταξη της Κεντρικής Μακεδονίας “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα” μαζί με τις υπόλοιπες δημοτικές κινήσεις της πόλης που υποστηρίζουμε, θα υπερασπιστούν και θα στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις το δημοψήφισμα, την ίδια τη δημοκρατία. Είμαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δε θα αφήσει κανένα περιθώριο υλοποίησης του σχεδίου καταστροφής που απεργάζεται η κυβέρνηση».
Τέλος, κάλεσε «την κυβέρνηση να πάρει πίσω απειλές και μεθοδεύσεις που δηλητηριάζουν το προεκλογικό κλίμα. Σε κάθε περίπτωση ο λαός μας με τη ψήφο του θα φροντίσει ώστε οι σημερινές αντιδημοκρατικές ενέργειες της κυβέρνησης Σαμαρά να είναι από τις τελευταίες»,
Από την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης στη Θεσσαλονίκη προδίδει πανικό», προσθέτοντας πως «οι μεθοδεύσεις του υπουργείου Εσωτερικών δεν μπορούν να αποτρέψουν την εκδήλωση της βούλησης των πολιτών. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Δεν πωλείται, δεν ιδιωτικοποιείται».
«Η κυβερνητική απόπειρα παρεμπόδισης του δημοψηφίσματος στη Θεσσαλονίκη σχετικά με την ιδιωτικοποίηση ή όχι του νερού συνιστά καθαρή προσπάθεια μιας φοβισμένης συγκυβέρνησης να φιμώσει το λαό της πόλης», αναφέρει από την πλευρά του το Δίκτυο Σοσιαλιστών.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση: «Φοβούνται τη φωνή του λαού γιατί γνωρίζουν ότι θα πει με τη συμμετοχή του και με την ψήφο του καθαρό όχι στο ξεπούλημα του νερού, το οποίο η συγκυβέρνηση επιχειρεί κατ’ εντολή των δανειστών. Δε θα τους περάσει. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και οι φορείς πρέπει με τη μαζική μας παρουσία και συμμετοχή να περιφρουρήσουμε το δημοψήφισμα και να στείλουμε καθαρό μήνυμα λαϊκής ενότητας και αγωνιστικότητας για τη διασφάλιση του δημοσίου πλούτου. Να στείλουμε μήνυμα ότι και με τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα θα δημιουργήσουμε μια Ελλάδα για το λαό της».