1η Σύμπτωση: Οι εκλογές έγιναν στις 25 Γενάρη, όπως διαβάζουμε στο facebook στην timeline της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα: «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας επέδωσε σήμερα, 30 Ιανουαρίου 2015, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος στον κ. Peter Limbourg, Γενικό Διευθυντή της Deutsche Welle.» http://on.fb.me/1yUhS1v
Παράσημο που απονέμεται σε αλλοδαπούς για εξαίρετες πράξεις τους που αυξάνουν το διεθνές γόητρο της Ελλάδας.
Την ίδια μέρα στο site της Deutsche Welle σε άρθρο της Barbara Wesel με τίτλο «Η Ελλάδα έχει περιέλθει σε κατάσταση αμόκ» διαβάζουμε μεταξύ άλλων εξοργιστικών: «Αυτό που θέλει η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, είναι κατ’ αρχήν, μια συνδιάσκεψη για το χρέος όπου θα της διαγραφεί ένα μεγάλο μέρος του χρέους – όπως συνέβη με τη Γερμανία μετά τον δεύτερο πόλεμο. Αλλά η κατάσταση δεν είναι ιστορικά συγκρίσιμη. Επιπλέον, φίλοι και σύντροφοι μου στην Ελλάδα, δεν είστε θύματα σεισμών, εμφύλιου πόλεμου ή τυφώνων, αλλά της δική σας διεφθαρμένης και κλεπτοκρατικής ελίτ.» http://dw.de/p/1ETiF.
Πρώτον: ο Β΄ Παγκόσμος Πόλεμος και όχι ο δεύτερος πόλεμος δεν ήταν ούτε φυσικό φαινόμενο ούτε εμφύλιος, και Δεύτερον: θα έπρεπε (οι Έλληνες) να έχουμε κατασφάξει τον κόσμο σε κανένα Παγκόσμιο πόλεμο και απαραιτήτως να έχουμε εξολοθρεύσει μερικά εκατομμύρια αμάχους και αιχμαλώτους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και σε τόπους μαρτυρίου σε όλη την Ευρώπη για να είμαστε «ιστορικά συγκρίσιμοι» και να διαγραφεί το χρέος μας !!!! Στην ουσία εδώ γίνεται με μία τοποθέτηση του χρέους σε χειρότερη ηθική θέση από τον φόνο.
Το άρθρο της DW και η ταυτόχρονη απονομή ανώτατου παρασήμου στον Γενικό της Διευθυντή, «τυχαία προφανώς» συνέπεσαν με την επέτειο της ανάληψης της εξουσίας από τον Χίτλερ, δηλαδή την 30η Ιανουαρίου 1933.
2η Σύμπτωση: Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης πραγματοποίησε, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, αναφορά στον «ρόλο» της Siemens και του Χριστοφοράκου στην Ελληνική οικονομική πραγματικότητα, και στην ανάγκη να ριχτεί φως στα ζητήματα διαφθοράς. Την επομένη πληροφορούμεθα την αυτοκτονία του «υπευθύνου για τα μαύρα ταμεία» της Siemens.
Διαπιστώσεις
Οι πολιτικές των κρατών δεν εκδιπλώνονται μόνον στο επίσημο επίπεδο, ανταλλαγή επισκέψεων επισήμων προσώπων, συμμετοχή σε διεθνείς θεσμούς, όργανα κλπ απαιτείται ταυτόχρονα προετοιμασία σε επίπεδο επικοινωνίας και ανεπίσημων ή ημιεπίσημων σχέσεων με σκοπό την ευνοϊκή διαμόρφωση της διεθνούς κοινής γνώμης.
[quote text_size=”small”]
Σε αυτή την κατεύθυνση η άλλη πλευρά έχει καλλιεργήσει από καιρό πάνω σε ένα υπόστρωμα εμπεδωμένων αρνητικών προσλήψεων την εικόνα του κακοπληρωτή Έλληνα.
[/quote]
Εικόνα που αντικειμενικά είναι ψευδής, όμως στην πραγματικότητα αυτό έχει ελάχιστή σημασία όταν από καιρό οι κομπραδόρικες οικονομικές και πολιτικές ελίτ της πατρίδας μας ακριβώς για να επικυριαρχούν εγκλωβίζουν το Ελληνικό λαό σε πολλαπλά αδιέξοδα. Από την μία υποκριτικά ταυτίζονται με τον κατά περίπτωση άμεσα κυρίαρχο εξωτερικό παράγοντα – για να κάνουν την δουλειά τους, δηλαδή να προσφέρουν εξυπηρετήσεις εκχωρώντας το εθνικό δυναμικό: την θέση της χώρας, το υπέδαφος και τις εν γένει παραγωγικές δυνατότητες, το κατά περίπτωση υψηλής ή χαμηλής ειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό, τις στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας, κλπ, με αντάλλαγμα τον προσωπικό πλουτισμό και περαιτέρω την εξαγωγή κεφαλαίων σε φορολογικούς παραδείσους και σε ασφαλή τραπεζικά καταφύγια.
Από την άλλη φροντίζουν για το διαρκές κλάδεμα των προοπτικών της εθνικής οικονομίας (οικονομία bonsai) έτσι που ο έλεγχος να ασκείται επί ενός μικρού μεγέθους, επί του οποίου με ελάχιστη προσπάθεια – κυρίως μέσω της διαφθοράς και του πελατειακού συστήματος – ασκούν καθοριστικό έλεγχο.
Ταυτόχρονα προς τα έξω όχι μόνον δεν εξυψώνουν την εικόνα της Ελλάδος αντίθετα με κάθε τρόπο συντηρούν την εικόνα της προβληματικής Ελλάδος της οποίας άλλωστε αποτελούν τα πλέον έξοχα υποδείγματα.
Η ανάγκη για μία επικοινωνιακή εκστρατεία
Η αλλαγή κυβέρνησης και η νέα πολιτική που έχει διακηρυχθεί έχει να αντιμετωπίσει τα στερεότυπα και τις προσλήψεις που έχουν αμφίπλευρα καλλιεργηθεί επί δεκαετίες, για να μπορέσει η Ελλάδα να αναστρέψει την εικόνα χρειάζεται την εκπόνηση ενός βραχυπρόθεσμού και σε δεύτερη φάση μεσοπρόθεσμου επικοινωνιακού σχεδίου, που θα ξεκινά από τα MME και θα καλύψει όλο το εύρος του πνευματικού πολιτισμού, δηλαδή: μελέτες, ταινίες, σήριαλ, βιβλία κλπ, πρώτον για να αναστρέψει τα στερεότυπα και δεύτερον για να δώσει την δυνατότητα να ακουστεί το νέο όραμα για την Ελλάδα.
[quote text_size=”small”]
Συγκεκριμένα απέναντι στον Γερμανικό παράγοντα που εμφανίζεται απόλυτα αρνητικός προς την Ελλάδα αποκρύπτοντας ότι για ιστορικούς λόγους έχει ασκήσει με όλους τους τρόπους βαθύτατα επιδραστική κοινωνική μηχανική όχι μόνον επί του σώματος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας αλλά ακόμη και επί της εθνικής φυσιογνωμίας.
[/quote]
Από την Βαυαρική δυναστεία του Όθωνα στην Πρωσοδανική δυναστεία των Γκλυξμπουργκ που μέσω του ακραία φιλογερμανικού Κωνσταντινισμού προσέδεσε πολιτικά και ιδεολογικά ευρύτατα τμήματα των Ελληνικών ελίτ στον άκριτο φιλογερμανισμό, και μέχρι την κατοχή, κατά την διάρκεια της οποίας η κοινωνική μηχανική πήρε την πλέον αιματηρή της μορφή.
Η διεθνής κοινή γνώμη και ειδικότερα η Γερμανική δεν έχει εικόνα της Γερμανικής μεταπολεμικής επιρροής στην Ελληνική οικονομία και κοινωνία, επιρροή που χτίστηκε πάνω στο υπόβαθρο των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων στα χρόνια της δεκαετίας του 30 όταν οι δύο χώρες μετά το κραχ του 1929 ανέπτυξαν ευρύτατες οικονομικές σχέσεις που κατά την Μεταξική δικτατορία έγιναν και πολιτικές-ιδεολογικές, και στην συνέχεια με την διάπλαση του στρώματος των κατοχικών οικονομικών δωσίλογων.
Η Γερμανική και η Διεθνής κοινή γνώμη πρέπει να μάθει και μάλιστα άμεσα ότι ήταν επιλογή μέσα στο πλαίσιο του δυτικού συστήματος η καθημαγμένη Ελλάδα να διαθέσει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες για την ανοικοδόμηση της Γερμανίας όταν και η ίδια ήταν εξ ίσου ρημαγμένη από τον πόλεμο με ευθύνη της Γερμανίας, ενώ τώρα πάλι μέσα στην κρίση εμφανίζεται ξανά ροή εργαζομένων προς την Γερμανία, μόνον που αυτή την φορά είναι υψηλότατου μορφωτικού επιπέδου.
Γνωρίζει η Διεθνής και Γερμανική κοινή γνώμη ότι σχεδόν το σύνολο του εξοπλισμού του στρατού της Ανατολικής Γερμανίας χαρίστηκε μετά την Γερμανική ενοποίηση στην Τουρκία που με την επιθετικότητά της αποτελεί τον διαρκέστερο παράγοντα οικονομικής αιμορραγίας για την Ελλάδα.
Είναι γνωστό το μέγεθος της οικονομικής διείσδυσης στην σύγχρονη Ελληνική οικονομία; Αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, οδικές υποδομές, ηλεκτρική ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, εμπορικές επιχειρήσεις, στρατιωτικοί εξοπλισμοί, κλπ κλπ κλπ
[quote text_size=”small”]
Όλα αυτά και πολλά άλλα και οπωσδήποτε το θέμα των Πολεμικών Επανορθώσεων και του Κατοχικού Δανείου, με άρτιο διαφημιστικά τρόπο πρέπει να γνωστοποιηθούν διεθνώς, άμεσα, ακόμη και με πληρωμένη καταχώρηση στις μείζονες δυτικές εφημερίδες, τρόπος που είναι άμεσος αλλά όχι και ο μοναδικός.
[/quote]
Η καλύτερη υποστήριξη στην θέση για διεθνή διάσκεψη για το χρέος βρίσκεται στην μελέτη του Ιδρύματος του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Friedrich Ebert: One Made it out of the Debt Trap, Lessons from the London Debt Agreement of 1953 for Current Debt Crises, του Jurgen Kaiser, June 2013.
Η διαπραγμάτευση ξεκινά πρώτα απ’ όλα με το χτίσιμο ισχυρής διαπραγματευτικής θέσης και θετικής εικόνας και με την δημιουργία ρωγμών στα επιχειρήματα της άλλης πλευράς, έτσι που να μην είναι αξιόπιστη η εκ μέρους της εκπομπή αρνητικών εικόνων που πλήττουν το κύρος μας σαν χώρας και σαν οικονομίας.
Μέχρις στιγμής τρίτοι παράγοντες απ’ όλο τον κόσμο έχουν κάνει πολλά για να βελτιώσουν την ελληνική εικόνα, ας κάνουμε κάτι και μόνοι μας.