ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΣΥΝΟΜΩΤΕΣ; ΑΔΥΝΑΤΟΝ!

Μοίρασε το

Επέστρεψα στο βορρά μου κι όπως όλο και συχνότερα, κάποιοι με ρωτούν να τους πω πράγματα που ξέρω πως δεν θα ακούσουν. Η άσκηση πολιτικής στη χώρα που ζω και οι προσλαμβάνουσες του κόσμου που αποτελεί τον πληθυσμό της, περιορίζονται σε μια απλότητα που αρέσκεται να χαϊδεύει επιφάνεια. Είναι μια συμφωνία κυρίων, α-περίπλοκη και λυτή: Κάνε ΚΑΙ αυτά που πρέπει κι άσε με εμένα να περνάω καλά.

Πώς να ταράξει κανείς αυτή τη βολική ισορροπία;

Έρχομαι, αντίθετα, από μια κουλτούρα που η έλλειψη ενημέρωσης/γνώμης (και δη στα πολιτικά), συνδέεται με αποχή από την ίδια τη ζωή. Είναι φυσιολογικό να παρασύρομαι σε διαδικασίες που αποκαλύπτουν όλο και συχνότερα, πόσο λίγα γνωρίζουμε αν δεν ψάξουμε βαθιά κάτω από την επιφάνεια. Δεν ξέρω τι από τα δυο είναι καλύτερο. Δεν ξέρω όμως και να το κάνω αλλιώς…

Όσο ψάχνω ανακαλύπτω πως η πολιτική είναι ένα πολύ πολύπλοκο πράγμα. Δέχομαι για να αναιρέσω. Όσο πιο ψηλά πάμε είναι φανερό πως οι εμπλεκόμενοι δρουν όλο και πιο ‘συνωμοτικά’ (θα έλεγα αν δεν φοβόμασταν τη λέξη), έχοντας εντελώς άλλους στόχους από αυτούς που γνωρίζαμε ως την ημέρα άσκησης του δημοκρατικού μας δικαιώματος. Δεν εξηγούνται αλλιώς τα έργα τους μετά.

Διαβάζοντας κομμάτια πορισμάτων σύγχρονων πολιτικών ακτιβιστών, δεν μπορώ πλέον να αγνοήσω -κι ας μου το επιβάλλει το ευρωπαϊκό μου σπίτι- τα σημάδια του Δόγματος του Σοκ στα πρόσωπα και τις κινήσεις των Αθηναίων, τα οποία πρόσφατα παρατηρούσα έκπληκτη. Όλα ίδια, όπως πρωτύτερα με άλλους λαούς. Για πρώτη φορά δεν μπορώ να κάνω μονοδιάστατη και sharp κριτική στον τρόπο που ψήφισαν. Τι άλλο δηλαδή να έκαναν; Τι εργαλείο τους δόθηκε (και τι τους στερήθηκε) ώστε να μη χειραγωγηθεί η ψήφος τους;

… μιλώντας για συνωμοσίες στην εποχή μας, δεν αναφερόμαστε σε Ιππότες κάποιας Στρογγυλής Τράπεζας με ατσάλινες πανοπλίες και ρασοφόρους Μύστες παραδίπλα να τους καθοδηγούν. Κανείς δεν κάνει σπονδές χύνοντας στο έδαφος κρασί από τσίγκινη κούπα, με φόντο ματωμένα σπαθιά στους τοίχους δίπλα σε κεφαλές-δείγματα νίκης. Ούτε αναφερόμαστε σε ανέκφραστα πρόσωπα με αλογοουρά και μαύρα γυαλιά, που φορούν μάξι δερμάτινη καμπαρντίνα, πίσω από την οποία κρύβουν ένα μικρό σώμα και ένα μεγάλο οπλοστάσιο. Το επίπεδο νοημοσύνης του ανθρώπου έχει ανέβει και το styling έχει αλλάξει για τα καλά.

Η συνωμοσία σήμερα – που ίσως και να είναι ΜadeinEuropeanSoil- τείνει το φιλικό της χέρι προς το λαό για να κερδίσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη του και φοράει αναμφισβήτητα κουστούμι Αρμάνι.

Πώς να το ‘προδώσω’ αυτό στον Ολλανδό χωρίς να ταράξω το δεδομένο του;

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου