ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟ…ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Μοίρασε το

Ένα σχολείο για παιδιά με νοητική στέρηση –το Σικιαρίδειο- κλείνει, επειδή το κράτος δεν δίνει τα χρήματα της επιχορήγησης που οφείλει. Χρήματα ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία αυτού του ειδικού εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Το κράτος επικαλείται έλλειψη πόρων. Ωστόσο, υπάρχει «ισοδύναμο» μέτρο, που θα μπορούσε να κρατήσει τουλάχιστον για το τρέχον εκπαιδευτικό έτος το συγκεκριμένο σχολείο ανοιχτό, προσφέροντας όχι μόνο αξιοπρέπεια στα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Σε «δεύτερη ανάγνωση» θα έστελνε, στους τωρινούς άσχημους καιρούς, ισχυρό μήνυμα υπέρ της Πολιτικής στην ελληνική κοινωνία.

Πρόκειται για το ποσό που προτίθεται να δεσμεύσει από τον κρατικό προϋπολογισμό η Βουλή, για να συντηρήσει τις πολυτελείς, για εποχές οξύτατης κρίσης, δραστηριότητες του «Ιδρύματος της Βουλής για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό». Το εν λόγω Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου της Βουλής σχεδιάζει να δεσμεύσει το ποσό των 2.100.000 ευρώ για το 2013, προκειμένου να ανταποκριθεί στις «ανάγκες» που συνεπάγεται το έργο του: Δηλαδή την κάλυψη των εξόδων για επισκέψεις σχολείων στο Κοινοβούλιο, τη διοργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων, και την έκδοση βιβλίων.

Το ποσό που χρειάζεται το Σικιαρίδειο Ιδρυμα προκειμένου να επαναλειτουργήσει για το εκπαιδευτικό έτος 2012-2013, δηλαδή από τώρα έως τον προσεχή Ιούνιο, είναι 1.733.000 ευρώ! Δηλαδή, πολύ λιγότερα από τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος της Βουλής. Η σύγκριση των δύο κονδυλίων καταδεικνύει ότι αρκεί και μόνο η εκδήλωση πολιτικής βούλησης από τον λεγόμενο «Ναό της Δημοκρατίας», προκειμένου να «δεσμευθούν» τα χρήματα και να αποδοθούν στο σύνολό τους στο Σικιαρίδειο. Είναι, με άλλα λόγια, το «ισοδύναμο» μέτρο, προκειμένου να επιστρέψουν έστω συγκυριακά τα χαμόγελα σε περισσότερους από 200 μαθητές με αναπηρίες, στις οικογένειές τους και στο προσωπικό του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Εκτός όλων των άλλων και σε μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την πλήρη απαξίωση των εκπροσώπων της πολιτικής, θα μπορούσε το ελληνικό Κοινοβούλιο να ισχυριστεί ότι επιτυγχάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το ιδρυτικό σκοπό του Ιδρύματός του: την «διάδοση των Αρχών του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας»!

Χρήσιμα συγκριτικά στοιχεία: Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό λειτουργικών εξόδων του Σικιαρίδειου, 1.215.000 ευρώ προορίζονται για μισθοδοσία και αποζημιώσεις, 250.000 ευρώ για μεταφορικά παιδιών, και 150.000 ευρώ καταγράφονται ως επιδότηση. Τα στοιχεία αυτά εμπεριέχονται και σε επιστολή που από τις 6 Ιουλίου βρίσκεται στα γραφεία των υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Υγείας, αλλά και στο γραφείο του πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά, στον οποίο και κοινοποιήθηκε, ως έκκληση αγωνίας για το μέλλον των παιδιών.

Από την άλλη πλευρά, και πέραν του προαναφερόμενου ειδικού-ξεχωριστού προϋπολογισμού του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία, αντίστοιχα ποσά εντοπίζονται και στον τακτικό προϋπολογισμό της Βουλής. Είναι χαρακτηριστικό ότι «ισοδύναμα» του ποσού που είναι αναγκαίο για τα μεταφορικά των παιδιών του Ιδρύματος, είναι εκείνα που προβλέφθηκαν, Α) Ως «οικογενειακή παροχή των βουλευτών» (213 χιλ. ευρώ), Β) Για «εκδόσεις και βιβλιοδεσία» (320 χιλ. ευρώ), Γ) Για «προμήθεια χαρτιού» (300 χιλ. ευρώ)! Την ίδια στιγμή, «απέναντι στο κόστος μισθοδοσίας του Σικιαρίδειου, υπάρχει ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ που είναι εγγεγραμμένο στον κωδικό «Λοιπές ειδικές αμοιβές» (ΚΑ 0899 του προϋπολογισμού της Βουλής)!

* Δημοσιεύθηκε στο www.onlynews.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου