ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Μοίρασε το

Mεγάλο ποσοστό ασθενών που εμφάνισαν πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο παρουσιάζουν σεξουαλική δυσλειτουργία, γεγονός το οποίο καταγράφηκε και στα συμπεράσματα πρόσφατου συνεδρίου -με τίτλο “Winter Workshop on Psychosis”- που πραγματοποιήθηκε στο Marrakech, Morocco, τέλη Φεβρουαρίου, στο οποίο και  συμμετείχα με την ερευνητική μου δραστηριότητα με το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Λονδίνου.

Η έρευνα

Στη συγκεκριμένη μελέτη πήραν μέρος 146 ασθενείς με πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο, από τους οποίους το 48% από τους άρρενες και το 66.7% των γυναικών ασθενών παρουσίαζαν σεξουαλική διαταραχή. Διαπιστώθηκε πως για τους άρρενες ασθενείς η σεξουαλική δυσλειτουργία είχε σχέση με κεντρικού τύπου παχυσαρκία καθώς και με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και αυξημένα επίπεδα λεπτίνης.

Αντίθετα, στις γυναίκες ασθενείς η σεξουαλική δυσλειτουργία συσχετίσθηκε με την LDL χοληστερόλη. Ουσιαστικά, εκείνο το οποίο φαίνεται είναι πως η σεξουαλική δυσλειτουργία συσχετίζεται με μεταβολικές παραμέτρους, όπως η δυσλιπιδαιμία και το παχυσαρκία κεντρικού τύπου.

Τι μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς που παρουσιάζουν για πρώτη φορά ψυχωσικό επεισόδιο; Η υγιεινή διατροφή, η φυσική άσκηση και οι mindfulness τεχνικές (τεχνικές που μας μαθαίνουν να βλέπουμε τι συμβαίνει γύρω μας σε κάθε στιγμή, να αντιλαμβανόμαστε πώς νιώθουμε, τι μας στρεσάρει κ.λπ.).

Αυτή ήταν και η άποψη που προτάθηκε από τους εισηγητές της ερευνητικής μελέτης: Η εφαρμογή, δηλαδή, προγραμμάτων υγιεινής διατροφής και διαβίωσης.

Ψυχωσικό επεισόδιο

Με τον όρο «ψύχωση» εννοούμε μια κατάσταση, στη διάρκεια της οποίας επηρεάζεται ο εγκέφαλος, σε βαθμό να υπάρχει απώλεια επαφής με την πραγματικότητα (ψυχωσικό επεισόδιο). Περίπου 3 στους 100 ανθρώπους -που σημαίνει πως η ψύχωση είναι αρκετά κοινή ασθένεια- θα βιώσουν ένα ψυχωσικό επεισόδιο στη διάρκεια της ζωής τους, αλλά με τους περισσότερους από αυτούς να επανέρχονται χωρίς άλλες επιπτώσεις.

 

Τη μεγαλύτερη πιθανότητα να το βιώσουν έχουν πάντως οι νέοι ενήλικοι.
Συμπτώματα
•    Σκέψη χωρίς ειρμό
•    Παραισθήσεις
•    Ψεύτικες πεποιθήσεις
•    Συνήθεις αλλαγές στη διάθεση
•    Διαφορετική συμπεριφορά

 

Ένα ψυχωσικό επεισόδιο εμφανίζεται σε τρεις φάσεις, με διαφορετική διάρκεια, ανάλογα με το πρόσωπο: Πρόδρομος, οξεία και φάση αποκατάστασης.

Πάντως, το ενθαρρυντικό με την ψύχωση είναι πως είναι θεραπεύσιμη και οι περισσότεροι άνθρωποι ανακτούν και σε αυτό συντείνουν και η αλλαγή στον τρόπο ζωής, με την εφαρμογή ενός πιο υγιούς μοντέλου διαβίωσης με συγκεκριμένη διατροφή, άσκηση και εναλλακτικές θεραπείες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου