ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΝΟΥ / ΣΩΜΑΤΟΣ

Μοίρασε το

Η υπέρταση η πιο συνηθισμένη ίσως ασθένεια των καιρών, αν και αποτελεί σημαντική αιτία πρόωρης νοσηρότητας και θνητότητας δεν αντιμετωπίζεται με προσοχή. Το κλίμα που επικρατεί στη Νότια Ευρώπη και την Ελλάδα, εξαιτίας της βίαιης ανακατανομής πλούτου και της επακόλουθης αλλαγής νοοτροπιών (αμφισβητούνται ακόμη και οι ψυχολογικές βεβαιότητες), ευνοεί την εκδήλωση παθήσεων, κάποιες από τις οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο.

Όταν λέμε πως κάποιος έχει αρτηριακή υπέρταση, εννοούμε πως η πίεση που ασκεί το αίμα στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών είναι αυξημένη.

Στις αιτίες της υπέρτασης, στις οποίες δεν θα αναφερθούμε, αναφέρεται το έντονο άγχος (Δευτεροπαθής αρτηριακή υπέρταση), η υψηλή φυσιολογική συστολική πίεση και η υψηλή φυσιολογική διαστολική πίεση- προϋπέρταση.

Τι συντελεί στην αύξηση των ποσοστών της αρτηριακής υπέρτασης;
Το άγχος, η κακή διατροφή και η έλλειψη ενδιαφέροντος (!) για την αντιμετώπισή της. Όμως, υπάρχει κι άλλο ένα σημείο που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή: Το γεγονός πως πολλές φορές τα συμπτώματά της δεν είναι εμφανή.

Το αποτέλεσμα είναι στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κ.λπ.
Αυτό, λοιπόν, που θα μπορούσαμε να κάνουμε προληπτικά, που θα μας βοηθήσει στην καλύτερη βιορρύθμισή μας και στην αντιμετώπιση του «κακού», σύμφωνα με τον φυσιολόγο Hans Selye, στρες, που μας μπλοκάρει και μπορεί να μας οδηγήσει σε έντονες αγχώδεις εκδηλώσεις και άρα υπέρταση και κατάθλιψη, είναι να αλλάξουμε τις συνήθειές μας.

Αντιμετώπιση – Θεραπεία

Με τη βοήθεια της Ιατρικής Νου και Σώματος, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, μπορεί ο υποψήφιος «υπερτασικός» -σε ό,τι αφορά στο κομμάτι κυρίως του στρες – να άρει κάποιες από τις αιτίες, να βελτιώσει τη σωματική του υγεία και την ποιότητα της ζωής του.

Γιατί; Επειδή η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί μια σύνθεση, έναν συνδυασμό συμβουλευτικής για σωστή διατροφή και λήψη συμπληρωμάτων και βιταμινών, φυσικής άσκησης, γνωσιακής-συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας και τεχνικές χαλάρωσης.
Μέσα από ομάδες Ιατρικής Νου/Σώματος καθοδηγείται ο συμμετέχων, υποστηρίζεται και ενδυναμώνεται, ώστε να ξεπερνούν σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα που σχετίζονται με το κακό stress.

Με αυτόν τρόπο:
• μειώνονται τα σωματικά συμπτώματα,
• κατανοείται η συσχέτιση ανάμεσα στο stress και τα σωματικά/ψυχολογικά συμπτώματα,
• ελέγχεται το stress με την υιοθέτηση μια νέας συμπεριφοράς και στάσης ζωής,
• μαθαίνεται η σημασία της σωστής διατροφής και της άσκησης για την υγεία και ευεξία

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου