Ο ψεύτης, η ψυχοπαθολογία και η ψευδολογία

Ο Λουκάς Γεωργιάδης με προφανείς τους πολιτικούς συνειρμούς εντριφεί στην έννοια ψεύτης. Την αναζητά στην ψυχοπαθολογία και την ψευδολογία. Και μεταξύ άλλων εντοπίζει το κόμπλεξ κατωτερότητες ως ένα χαρακτηριστικό του ψεύτη. new deal

Μοίρασε το

Ο Λουκάς Γεωργιάδης με προφανείς τους πολιτικούς συνειρμούς εντριφεί στην έννοια ψεύτης. Την αναζητά στην ψυχοπαθολογία και την ψευδολογία. Και μεταξύ άλλων εντοπίζει το κόμπλεξ κατωτερότητες ως ένα χαρακτηριστικό του ψεύτη.


Διαβάζει κάποιος σε βιβλία ή στο διαδίκτυο σχετικά με το ψέμα και τους ψεύτες. Μπαίνει στα ενδότερα της επιστήμης που ονομάζεται ψυχοπαθολογία. Η συγκεκριμένη επιστήμη προσπαθεί όχι απλά να ερμηνεύσει συμπεριφορές. Ούτε και να βρει το βαθύτερο υπόβαθρο τους. Εστιάζει στο ψέμα και γενικά στην επιλογή κάποιων ανθρώπων να διαστρεβλώνουν σε μόνιμη βάση και εσκεμμένα τα πραγματικά γεγονότα. Για παράδειγμα, μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι δεν ήταν για καφέ στην καφετερία Χ, ενώ τον είδαν 50 νοματαίοι. Αυτός χαρακτηρίζεται ως ψεύτης.

Ψεύτης και παθολογικός ψεύτης

Ακούμε και διαβάζουμε μερικές φορές ότι κάποιος χαρακτηρίζεται ως παθολογικός ψεύτης. Το ψεύτης το αντιλαμβανόμαστε. Ωστόσο, ο προσδιορισμός “παθολογικός” ανοίγει την όρεξη να ψάξεις βαθύτερα. Η έννοια του παθολογικού σχετίζεται με ανίατες καταστάσεις, όπως η επάρατη νόσος. Σε μια ευθεία γραμμή αντιστοίχισης ο παθολογικός ψεύτης είναι σαν τον καρκίνο! Υπάρχει, μεγαλώνει, εξελίσσεται. Στα βιβλία της ψυχιατρικής, ο παθολογικός ψεύτης θεωρείται αρρώστια. Εντάσσεται στο πεδίο των αντικοινωνικών διαταραχών της προσωπικότητας. Όπως λέει η επιστήμη, η τάση του ατόμου να ψεύδεται, θεωρείται ένα σύμπτωμα μιας ευρύτερης διάγνωσης με σοβαρότατες παρενέργειες…

Παθολογική ψευδολογία

Η παθολογική ψευδολογία σύμφωνα με τους επιστήμονες συναντάται σε περιπτώσεις όπου το άτομο προσποιείται ότι παρουσιάζει σωματικά ή ψυχολογικά συμπτώματα για να αποφύγει συγκεκριμένες ευθύνες. Ή την ποινική δίωξη για κάποιο αδίκημα του… Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η συστηματική ψευδολογία σχετίζεται με την αποστασιοποίηση του ατόμου από την πραγματικότητα λόγω έλλειψης συναισθήματος και ψυχρότητας του χαρακτήρα του.

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί ένας άνθρωπος μπορεί να είναι αθεράπευτος ψεύτης. Και ποιο είναι το κίνητρο του για την ψευδολογία. Οι επιστήμονες, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, αποδίδουν τη συστηματική ψευδολογία στην προσπάθεια του ατόμου να αποφύγει την ντροπή για λόγους ανεπάρκειας. Ή στο κόμπλεξ κατωτερότητας λόγω έλλειψης ικανοτήτων και δεξιοτήτων. Ή να παρουσιάζει περίεργη εικόνα σε συναισθηματικό επίπεδο λόγω καταπίεσης. Όλα τα παραπάνω αποτελούν αντικείμενο της ψυχολογίας και ειδικότερα του κλάδου της ψυχοπαθολογίας, σύμφωνα με όσα καταγράφονται στη διεθνή βιβλιογραφία.

Ψεύτης με κόμπλεξ κατωτερότητας

Ένας παθολογικός ψεύτης σίγουρα έχει κόμπλεξ κατωτερότητας σε σχέση με έναν που έχει επίπεδο σπουδών θεαματικά υψηλότερο από το δικό του. Ένας παθολογικός ψεύτης που είναι ανεπαρκής είναι προφανές ότι μισεί κάθε τι που παραπέμπει σε αριστεία. Ένας παθολογικός ψεύτης μπορεί να επικαλεστεί ότι είχε εσφαλμένη αντίληψη των πραγμάτων όταν πίστευε ότι θα μπορούσε να πάει με τραίνο στην …Αμερική! Ένας παθολογικός ψεύτης ποτέ δεν αποδέχεται τα λάθη του και μάλιστα επιδεικνύει μοναδικό θράσος για να κρύψει τη γύμνια του.

Η περίπτωση ενός παθολογικού ψεύτη στην πολιτική είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη κατάσταση. Πιθανόν να είναι και η μόνη περίπτωση όπου η επιστήμη να σηκώνει πραγματικά τα χέρια ψηλά. Είναι σίγουρο ότι στην Ελλάδα, η επιστήμη της ψυχοπαθολογίας, θα είχε πεδίο δόξης λαμπρόν για να κάνει πιο ενδελεχή έρευνα και μελέτη…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου