ΜΙΑ ΠΑΝΙΣΧΥΡΗ “ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ” ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ

Μοίρασε το

της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Προ ημερών άρχισε από επτά συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τέσσερις επαγγελματικούς και οικονομικούς φορείς επιχείρηση «σκούπα» κατά του παρεμπορίου, με «ορμητήριο» τα άρτι εγκαινιασθέντα γραφεία συντονισμού των δράσεων στην πλατεία Κάνιγγος, δημιουργήθηκε τηλεφωνική γραμμή (1520) για κατάθεση καταγγελιών, ενώ σύντομα αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή αναθεώρηση του νόμου για το πλανόδιο εμπόριο…

Το παρεμπόριο αποτελεί «πληγή» για κράτος και νόμιμο εμπόριο. Στερεί από το πρώτο δημόσια έσοδα 6 δισ. ευρώ τον χρόνο και από το δεύτερο ετήσιο τζίρο τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ. Συνηθίζουμε να λέμε ότι η χώρα μας δεν είναι οργανωμένη, δεν διαθέτει εκπαιδευμένο προσωπικό (τώρα προτείνεται να εκπαιδευτούν 250 εμπόροι για τον ρόλο του επόπτη), δεν έχει την κατάλληλη τεχνολογία για τον εντοπισμό των παράνομων προϊόντων (μόνο ένα X-ray scanner, όταν η Αλβανία έχει 17), είναι λίγο το προσωπικό στα τελωνεία…

Όμως, το πρόβλημα του παρεμπορίου είναι εξαιρετικά πιο πολύπλοκο, παγκόσμιο και σχεδόν τόσο δισεπίλυτο όσο εκείνο του παγκόσμιου εμπορίου ναρκωτικών και όπλων (καθώς, επιπλέον, δεν ενέχει κάποιον κίνδυνο για τον άνθρωπο, αντίθετα αδειάζει λιγότερο την τσέπη του).

Οι περισσότεροι το έχουν ταυτίσει με τους παράνομους μετανάστες και θεωρούν ότι αποτελούν δραστηριότητα των δικών τους σκοτεινών κυκλωμάτων. Στην πραγματικότητα οι παράνομοι μετανάστες, ως τα πλέον αδύναμα μέλη μιας κοινωνίας υπανθρώπων που φυτοζοούν στο περιθώριο, πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης μιας τεράστιας βιομηχανίας διεθνούς εμβέλειας, στην οποία επενδύονται τεράστια κεφάλαια με αστρονομικά κέρδη. Κερδίζουν οι μελαμψοί λιανοπωλητές, περισσότερα οι ντόπιοι -ή μη- έμποροι, και τα κέρδη αυξάνονται γεωμετρικά όσο ανεβαίνουμε την κλίμακα των χονδρεμπόρων και λαθρεμπόρων. Οι παράνομοι μετανάστες είναι η πλέον ορατή, όχι όμως η μοναδική απόληξη του δαιδαλώδους, καλά οργανωμένου διεθνούς δικτύου, αφού τα λαθραία προϊόντα, αθόρυβα, εισδύουν στο νόμιμο εμπόριο και διανέμονται ευρέως με πολλούς τρόπους από πολλαπλά σημεία. Και οι ποσότητες που εισάγονται μέσω της ευρείας «πύλης» των ελληνικών λιμανιών αυξάνονται ραγδαία. Η κρίση, άρα και η αυξανόμενη ζήτηση για «τα φθηνά», συνέβαλε στην έκρηξη της παραγωγής τους και την εδραίωση της παντοδύναμης πλέον «βιομηχανίας».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το παρεμπόριο είναι ο υψηλός βαθμός κοινωνικής αποδοχής του, λόγω των χαμηλότατων τιμών. Αυτή επιτρέπει τη γιγάντωση του θηρίου, που παράγει όπου θέλει, όπως θέλει (π.χ. με αδήλωτη εξοντωτική παιδική εργασία), ό,τι θέλει και πουλάει ανεξέλεγκτα με αμύθητα κέρδη… Είναι αστείο να πιστεύουμε ότι αρκεί το κυνήγι των φτωχοδιαβόλων με τον μπόγο. Το φαινόμενο δεν θα εκλείψει όσο δεν αγγίζονται (διεθνώς) οι διαπλεκόμενοι μεγαλο-λαθρέμποροι που έχουν σαρώσει τις παγκοσμιοποιημένες αγορές, οδηγώντας σε κατάρρευση πλήθος κλάδων. Όσο δεν περιορίζεται η διαφθορά ανάμεσα στους «κυνηγούς» των εισαγωγέων των παράνομων φορτίων…

Το άρθρο δημοσιεύεται στην εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου