Η ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ 2012…ΑΣΧΕΤΗ ΜΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΥ

Μοίρασε το

Ένα μουσικό πάρτι με την παρουσία πολλών γνωστών καλλιτεχνών,  ήταν η τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, στο Λονδίνο. Η τελετή ήταν αφιερωμένη στα 50 χρόνια της βρετανικής μουσικής σκηνής και ποπ κουλτούρας, που επηρέασαν όλο τον πλανήτη.

Άρχισε με σκηνές από την καθημερινή ζωή του Λονδίνου και την αναπαράσταση ενός μεγάλου πάρτι στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, παρέλασαν ο George Michael, οι Pet Shop Boys, η Άνι Λένοξ, ο τραγουδιστής των Madness, ο Ρέι Ντέιβις, η Κέιτ Μπους, οι Spice Girls ( ενώθηκαν ειδικά για την τελετή λήξης ), αλλά  και ανερχόμενα αστέρια του ποπ βρετανικού πενταγράμμου. Στην σκηνή εμφανίστηκε επίσης και ο Brian May κιθαρίστας των Queen δίνοντας το δικό του solo.

Τα σημεία όμως «ιδιαίτερου» σχολιασμού είναι:

 

(1) ο καλλιτέχνης George Michael! Το να εμφανίζεσαι σε τελετή λήξης Ολυμπιακών αγώνων, με ένα σταυρό στο λαιμό και  με μια μεγάλη νεκροκεφαλή / αγκράφα στην ζώνη του…..δεν μπορεί να θεωρηθεί εκκεντρικό αλλά μάλλον εξευτελιστικό!
(2) η επιλογή των Spice Girls. Πόσο θάρρος χρειάζεται για να μην κρύψεις την σκόνη κάτω από το χαλί; Μεγάλο. Το πιθανότερο είναι σε πενήντα χρόνια κανείς να μην τις θυμάται. Τα κομμάτια τους σίγουρα δεν έχουν μείνει κλασσικά. Η pop τους ήταν η pop της στιγμής!
(3) η παρέλαση γνωστών μοντέλων από τη Βρετανία (Ναόμι Κάμπελ, Κέιτ Μος κ.α.) σε μία τεράστια «πασαρέλα» στο Ολυμπιακό Στάδιο. Τώρα τι σχέση έχει  η «πασαρέλα» με τις αξίες που πρεσβεύει ο Ολυμπισμός και ο Αθλητισμός γενικότερα…..αυτό μάλλον είναι θέμα Αγγλικής  «πρωτοτυπίας»  για τις νέες γενιές!
Οι Λονδρέζοι είναι διεθνώς γνωστοί για το κακό τους γούστο που το καλύπτουν κάτω από το «Βρετανικό φλέγμα» και τον «δήθεν εκκεντρισμό» τους!

 

 

Η μόνη συγκινητική στιγμή, ήταν όταν ακούστηκε το διαχρονικό τραγούδι «Imagine» του αξέχαστου Τζών Λένον που προβαλλόταν στις οθόνες, την ώρα που σχηματιζόταν ένα ομοίωμα του προσώπου του στο κέντρο του γηπέδου.
Οι σημαίες των χωρών που έλαβαν μέρους στους αγώνες μπήκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο μισή ώρα μετά την έναρξη της τελετής λήξης και αμέσως μετά άρχισαν να μπαίνουν αθλητές και αθλήτριες, περνώντας μέσα από τις εξέδρες και τον κόσμο. Φυσικά, πρώτη ήταν η Ελληνική σημαία την οποία κρατούσε ο Σπύρος Γιαννιώτης.
Ο Ελληνικός Ύμνος ακούστηκε προς τιμήν της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων και λίγο πριν ο Ζακ Ρόγκ παραδώσει την Ολυμπιακή σημαία (που πήρε από τα χέρια του Δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον) στον Δήμαρχο του Ρίο, Εντουάρντο Πάες.

 

 

Ακολούθησε ένα μίνι πρόγραμμα για το Ρίο και η έκπληξη ήταν στο τέλος, με την  παρουσία του Πελέ στη σκηνή.
Ο Σεμπάστιαν Κόε, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής ευχαρίστησε  όλο τον κόσμο που εργάστηκε για αυτούς τους Αγώνες και έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τους εθελοντές, μέσα σε θερμό χειροκρότημα.
Ο Ζακ Ρογκ δεν παρέλειψε ακόμη μια φορά να σχολιάσει εγκωμιαστικά  λέγοντας «δείξατε στον κόσμο τα καλύτερα της βρετανικής φιλοξενίας»!!…..και κάλεσε τους νέους και τις νέες στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από τέσσερα χρόνια στο Ρίο.
Στη συνέχεια, ο βωμός «άνοιξε», έβαλε φωτιά σε έναν φοίνικα και σιγά-σιγά, άρχισε να σβήνει…….
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:  Ότι πιο κίτς, ασυναγώνιστα κακόγουστο και προπάντων άσχετο με το αθλητικό πνεύμα έχει να επιδείξει ο πλανήτης, παρουσιάστηκε μαζεμένο στην τελετή λήξης των – κατά τα άλλα – Ολυμπιακών Αγώνων Λονδίνο 2012!
Mπορεί να λειτούργησε πολλαπλασιαστικά για το «μόντελινγκ» και την «Ποπ σκηνή» που αποτελούν τη «βαριά βιομηχανία» της Αγγλίας…..αλλά δυστυχώς αποτέλεσε μια μαύρη σελίδα για το ΟΛΥΠΙΑΚΟ ΙΔΕΩΔΕΣ  και τον ΟΛΥΜΠΙΣΜΟ!

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου