ΑΘΑΝΑΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ …ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΣΤΟ ΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Μοίρασε το

Θα σας παρουσιάσω τα πραγματικά γεγονότα τα οποία αντιμετώπισα όταν επισκέφθηκα το εν λόγω Υποκατάστημα ΙΚΑ ως εκπρόσωπος της μητέρας μου ηλικίας 96 ετών η οποία διαμένει μόνιμα στην Λευκωσία, Κύπρο από το 1938….για να αποκτήσετε μια ιδέα για το αλαλούμ που επικρατεί εις βάρος των χιλιάδων Ελλήνων που διαμένουν στο Εξωτερικό!

Κάθε χρόνο, περί τα μέσα Ιουνίου, ταχυδρομώ την Δήλωση Δικαιούχου Παροχής Σύνταξης υπογεγραμμένη από την μητέρα μου και θεωρημένη από τον Κοινοτάρχη Στροβόλου στην Λευκωσία, όπου διαμένει.
Στις 20/06/2013 ήρθα από Κύπρο και επισκέφτηκα το Υποκατάστημα ΙΚΑ στην οδό Αγησιλάου 48 στην Αθήνα για να παραλάβω, όπως κάθε χρόνο, την Βεβαίωση Αποδοχών 2012 του ΙΚΑ για να την υποβάλω μαζί με την φορολογική δήλωση της μητέρας μου.
Κάποια υπάλληλος στον 2ο όροφο μου παρέδωσε ένα Δελτίο Τύπου από την Διοίκηση του ΙΚΑ το οποίο ενημερώνει (1) τους Συνταξιούχους ότι από την Τετάρτη 22/05/2013 λειτουργεί η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία στην ιστοσελίδα www.ika.gr που επιτρέπει στους Συνταξιούχους και ειδικά στους Συνταξιούχους που ζουν στο εξωτερικό να εκτυπώνουν οι ίδιοι της Βεβαιώσεις Αποδοχών από τον τόπο της κατοικίας τους!!…και (2) ότι μέχρι σήμερα, οι Βεβαιώσεις Αποδοχών των Συνταξιούχων αποστέλλονταν ταχυδρομικά από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ.
Την επομένη κάνοντας χρήση της νέας υπηρεσίας ανακάλυψα, έκπληκτος, ότι για να μπορέσω να εκτυπώσω την Βεβαίωση Αποδοχών 2012 χρειάζονται πέραν του αριθμού ΑΦΜ και ο αριθμός ΑΜΚΑ του συνταξιούχου!!
Προσπάθησα να επικοινωνήσω τηλεφωνικά με το Υποκατάστημα του ΙΚΑ για να ρωτήσω από πότε είναι απαραίτητο στοιχείο ο αριθμός του ΑΜΚΑ; Παρ’ όλες τις επανειλημμένες τηλεφωνικές προσπάθειές μου, επί τρεις συνεχόμενες μέρες, κανένας δεν σήκωνε / απαντούσε τα τηλέφωνα του τηλεφωνικού κέντρου ή του τμήματος Πληρωμών Συντάξεων Κατοίκων Εξωτερικού!
Την τετάρτη μέρα πήγα σε ένα Υποκατάστημα του ΙΚΑ κοντά στο σπίτι που διαμένω στην Κηφισιά, όταν έρχομαι από την Κύπρο, για να πληροφορηθώ, δίνοντας τον αριθμό μητρώου της μητέρας μου, τι ακριβώς πρέπει να κάνω για να μπορέσω να πάρω την Βεβαίωση Αποδοχών 2012.
Η προϊστάμενη με πληροφόρησε ότι η σύνταξη της μητέρας μου είχε διακοπή από τον Απρίλιο 2013 διότι δεν υποβλήθηκαν έγκαιρα τα στοιχεία της μητέρας μου δηλαδή ο αριθμός του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ!
Τα πήρα στο κρανίο και πολύ πρωί την άλλη μέρα πήγα ξανά στο Υποκατάστημα του ΙΚΑ – Υποδιεύθυνση Πληρωμών Συντάξεων Κατοίκων Εξωτερικού….όπου αντίκρισα σε όλο του το μεγαλείο το αλαλούμ που επικρατούσε!
Δεκάδες ηλικιωμένοι Συνταξιούχοι να περιμένουν στον 2ο όροφο να ανοίξουν τα γραφεία εξυπηρέτησης του κοινού η ώρα 11.00πμ!! Όταν τους ρώτησα από που είστε ο ένας μου είπε ότι ήρθε από την Αυστραλία, ο άλλος από την Αγγλία κτλ. για να τακτοποιήσουν τα στοιχεία που τους ζητάει το ΙΚΑ για να μπορέσουν να συνεχίσουν να παίρνουν την σύνταξή τους η οποία είχε διακοπεί.
Δεν άντεξα άλλο, μπούκαρα στο γραφείο της Προϊσταμένης και απαίτησα άμεσα εξηγήσεις για την ταλαιπωρία που έχω υποστεί από την υπηρεσία τους, από την ημέρα που ήρθα από την Κύπρο για να υποβάλω έγκαιρα την φορολογική δήλωση 2013 της μητέρας μου.
Ακούστε τι μου είπε…..
– το ΙΚΑ εξέδωσε σχετική εγκύκλιο για τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να υποβάλετε, την οποία θα έπρεπε να γνωρίζετε!
– δεν είστε ο μόνος που έχει το πρόβλημα αλλά χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού
– δεν απαντούμε τα τηλέφωνα διότι όλοι οι υπάλληλοι είναι πνιγμένοι από μεγάλο φόρτο εργασίας!
– Τα παράπονά σας να τα υποβάλετε στη Διεύθυνση του ΙΚΑ και όχι σε μένα!
Της απήντησα ότι μου προξενείτε αλγεινή εντύπωση για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεστε προς τους Συνταξιούχους Έλληνες του Εξωτερικού και ότι δεν φεύγω από το γραφείο σας εάν δεν μου προσκομίσετε την Βεβαίωση Αποδοχών 2012 της μητέρας μου την οποία χρειάζομαι για να υποβάλω την φορολογική της δήλωση προτού αναχωρήσω για Κύπρο.
Εντός πέντε λεπτών η κ. Προϊστάμενη μου προσκόμισε την σχετική Βεβαίωση την οποία πήρα και έφυγα αφήνοντας πίσω μου ένα πλήθος Συνταξιούχων Ελλήνων του Εξωτερικού να ταλαιπωρούνται άδικα!
ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ τον Διοικητή του ΙΚΑ…..όταν χιλιάδες Έλληνες του Εξωτερικού έχουν ανάγκη έγκαιρης και αξιόπιστης ενημέρωσης…….
– ΓΙΑΤΙ δεν κοινοποιήσατε έγκαιρα την σχετική εγκύκλιο μέσω των ΕΛΤΑ στις εν Ελλάδι διευθύνσεις των εκπροσώπων των Ελλήνων του Εξωτερικού;
– ΓΙΑΤΙ το γραφείο εξυπηρέτησης του κοινού ανοίγει στις 11.00πμ;
– ΓΙΑΤΙ τo τηλεφωνικό κέντρο του εν λόγω Υποκαταστήματος δεν λειτουργεί κανονικά για να εξυπηρετεί τους Έλληνες του Εξωτερικού από τον τόπο της κατοικίας τους;
– ΓΙΑΤΙ μέχρι την Τετάρτη 22/05/2013 ΔΕΝ αποστέλλονταν ταχυδρομικά οι Βεβαιώσεις Αποδοχών στις εν Ελλάδι διευθύνσεις των εκπροσώπων των Ελλήνων του Εξωτερικού;….οι οποίοι εξαναγκάζονταν να πηγαίνουν, κάθε χρόνο, στο Υποκατάστημα του ΙΚΑ στην οδό Αγησιλάου 48 στην Αθήνα για να την παραλάβουν από τον 2ον όροφο!!
Κύριε. Διοικητά έτσι πιστεύετε ότι βοηθάτε να οργανωθεί η κοινωνική μέριμνα του κράτους; Αλήθεια μπορείτε να μας πείτε πόσα χρήματα πήρε το ΙΚΑ από τα κοινοτικά πακέτα για να μηχανοργανωθεί και πως δαπανήθηκαν;
Με αυτή την οργάνωση και την αδιαφορία φτάσαμε εδώ που φτάσαμε! ΝΤΡΟΠΗ!!

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου