Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Μοίρασε το

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΕΡΑΜΙΔΙΩΤΗ

“Σήμερα είναι σαφές . Το παράδειγμα δεν ειναι ο νόμος, είναι η διαχείριση. Το σύστημα όχι μόνο αφήνει να αναδυθούν οι κρίσεις, οι καταστροφές αλλά πολλές φορές τις προκαλεί έτσι ώστε στη συνέχεια να τις διαχειριστεί, με έκτακτα μέτρα, διατάγματα, την αστυνομία ,προς όφελος του. Ο νόμος δεν έπαψε να υπάρχει, είναι πάντα εδώ αλλά το κυβερνητικό παράδειγμα είναι η διαχείριση των κρίσεων”  ΤΖΙΟΡΤΖΙΟ ΑΓΚΑΜΠΕΝ

Αυτό ακριβώς επιχειρείται αυτή τη στιγμή στην ΕΡΤ. Η πρόκληση μιας καταστροφής και στη συνέχεια η διαχείριση της στο όνομα του εξορθολογισμού, της μεταρύθμισης. Ξέρουμε όμως οτι κάθε μεταρύθμιση που επιβαλλεται απο την εξουσία ειναι αντιδραστική, αντιεργατική. Είναι επαναστατική όταν πραγματοποιείται απο τους ίδιους τους εργαζόμενους. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η αδυναμία του λαϊκού κινήματος σήμερα, στο να αναλάβει το ίδιο την μεταρύθμιση της κοινωνίας, στο ονομα της ισότητας ,της χειραφετησης και της δικαιοσύνης.
Ο βίαιος τρόπος με τον οποίο επιδιώκεται ο εξορθολογισμός της ΕΡΤ (το μαύρο στην οθόνη) έχει πολλαπλά κέρδη για την εξουσία.

Κατ’ αρχήν πέτυχε να γίνει αποδεκτή η ανάγκη εξορθολογισμού της ΕΡΤ κατά τον δικό της τρόπο, δηλαδή  με απολύσεις και συρρίκνωση .

Της δίνεται η ευκαιρία να μετρήσει, καθώς προχωρά η καταστροφή, ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, τις συσπειρώσεις της κοινωνίας, τα μαχητικά μέτωπα που σχηματίζονται και φυσικά τα οικονομικά οφέλη για τους ιδιώτες καναλάρχες, φρουρούς της εξουσίας. Ολες αυτές οι μετρήσεις της είναι χρήσιμες στην διαχείριση και των άλλων κρίσεων που έρχονται, των καταστροφών που έρχονται, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις στο νερό, το κλεισιμο των νοσοκομείων, των σχολείων, στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριες κλπ.
Απο την άλλη οι εργαζόμενοι απάντησαν με την κατάληψη της ΕΡΤ. Η απόφασή τους είναι σωστή. φτάνει όμως αυτό;
Παρακολουθούμε αυτές τις μέρες της κατάληψης, τους αντιπροσώπους των απολυόμενων εργαζόμενων της ΕΡΤ να μιλούν συνέχεια για Δημόσια Τηλεόραση.

Η ΕΡΤ ήταν κρατική τηλεόραση, υπηρετούσε τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις με ενθουσιασμό και φροντίδα. Αυτη ηταν η δουλεια των δημοσιογραφων και της διοικησης .Δεν είμαι υπερ των μικροαστικών συμπεριφορών… να ζητήσει η ΕΡΤ συγνώμη απο τον κόσμο κλπ, ιδιαίτερα οι δημοσιογράφοι, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για μια ηχηρή, Ανοιχτή Αυτοκριτική. Πρέπει να ανοιξει τώρα μια συζήτηση για το τι εννοούμε «ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ»,  Τι σημαινει Το ‘’ΔΗΜΟΣΙΟ’’ σε μια εποχη νεο-φιλελευθερης αυταρχικοτητας?,Τι σημαίνει μια πραγματική «ΔΗΜΟΣΙΑ  ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ -…»

Για να κάνω ένα βήμα πιο πέρα , να θυμηθώ τον Αλέν Μπαντιου, “ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΖΩΗ”

Αυτά τα ερωτήματα τίθενται σήμερα καθώς προσπαθούμε να σκεφθούμε, το πως θα αντισταθούμε και πως θα περάσουμε απο μία θέση άμυνας σε μια θέση συγκεκριμένης πράξης.

Θελω να Πιστευω οτι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ μέσα (κι εξω) απο τις γενικές τους συνελεύσεις θα αναδείξουν τους νέους εκπροσώπους τους, με τους οποίους θα αντιμετωπίσουν την νέα κατάσταση και θα εξηγήσουν στον κόσμο ΠΟΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ. Ολοι αυτοί που μέχρι χθες (και διαχρονικά) υπηρέτησαν το πνεύμα της κρατικής τηλεόρασης (Διοικηση, Συμβουλοι, Παρασυμβουλοι, Γραφεοκρατες Συνδικαλιστες κ.α.) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ, χωρις κομμάτικη διάκριση.
Εαν οι εργαζόμενοι σε μια κίνηση ελευθερίας, χειραφέτησης και δικαιοσύνης δεν αφήσουν στην άκρη την παλια γνωστή ΦΡΟΥΡΑ και δεν αντισταθούν υπερασπιζόμενοι την εργασία τους και την εικόνα μιας νέας πραγματικής «Δημόσιας τηλεόρασης», χωρις διαφημίσεις και νούμερα τηλεθέασης, αλλά με γνώμονα την υπεράσπιση της Δημιουργίας  ,δυστυχώς η νέα κρατική τηλεόραση θα βρεθεί πάλι στα χέρια και στο πνευμα (πελατιακο) της παλιας φρουράς  και οι ιδιοι στο δρομο(ήδη οι λίστες ετοιμάζονται…) Εμεις ειμαστε διπλα  τους

Κλείνω με μια σκέψη του φιλόσοφου Αλεν Μπαντιου.

«Η ΕΝΤΑΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΎΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΆΣΤΑΣΗ ΑΝΆΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΌ ΤΗΣ ΕΞΈΓΕΡΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΎΣΚΟΛΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΖΩΗ»

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου