ΕΝΑ ΧΑΡΤΟΚΟΥΤΟ ΓΙΑ ΣΤΡΩΜΑ…

Μοίρασε το

Ένα χαρτόκουτο για στρώμα κι ένα μαξιλάρι ουρανός. Για 1300 και πλέον πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία, η Σάμος είναισήμερα ένα κομμάτι γης, χωρίς αίμα και φόβο. Μα και χωρίς έναν στεγασμένο χώρο παραμονής και ατομικής υγιεινής, ένα έστω w.c και λίγο τρεχούμενο νερό, για τις τόσες μανάδες και τα μικρά παιδιά, τα βρέφη και τα νήπια!

Η διογκούμενη ροή προσφύγων από τα απέναντι Μικρασιατικά παράλια και η πληρότητα των πλοίων που εκτελούν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια σύνδεσης της Σάμου με την ηπειρωτική Ελλάδα, έχει δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες παραμονής και διαβίωσής τους. Με χαρτόκουτες που προμηθεύονται από συνοικιακά σούπερ μάρκετ κι όλα τους τα υπάρχοντα σε δυο πλαστικές σακούλες, οι άνθρωποι της ανάγκης, αναζητούν ήσκιο να σταθούν και τόπο να κοιμηθούν.

[quote text_size=”small”]

Στο λιμάνι Μαλαγαρίου, μπροστά στο Λιμεναρχείο, στον προβλήτα Βαθέος και σε παραδρόμους της Σάμου, απλώνουν τα βρεγμένα τους ρούχα να στεγνώσουν σε κιγκλιδώματα και τις ελπίδες τους καταγής.

[/quote]

Η προμήθεια και εγκατάσταση τεσσάρων χημικών τουαλετών προς χρήση των προσφύγων καθυστερεί, με αποτέλεσμα να μην πληρούνται ούτε οι απολύτως αναγκαίες συνθήκες υγιεινής!

ΛΙΓΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

« Με μια καραμέλα και λίγο νεράκι, το χαμόγελο ανθίζει στα προσωπάκια των μικρών παιδιών που εξετάζω…» δηλώνει εμφανώς συγκινημένος ο γιατρός των προσφύγων από το ΚΕΕΛΠΝΟ, Μάνος Λογοθέτης. «Σήμερα, Τετάρτη 19 Αυγούστου, έχω δει μέχρι στιγμής πεντακόσιους περίπου πρόσφυγες. Μεταξύ αυτών , ο μεγαλύτερος αριθμός είναι ανήλικοι, γυναίκες, μικρά παιδιά, αλλά και πολλά βρέφη. Οι άνθρωποι αυτοί, αποζητούν μόνο μια ελπίδα διαφυγής από τον πόλεμο. Φέρονται πολιτισμένα και με υπομονή, με εγκαρτέρηση αλλά και προσδοκία. Η σαμιακή κοινωνία επιδεικνύει πρωτοφανή αλληλεγγύη, ανταποκρινόμενη στις διαρκείς εκκλήσεις μας για νερό, γάλα, παιδικά ρούχα και φάρμακα…»

ika

 

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Αυγούστου με συμμετοχή του βουλευτή Σάμου Δ. Σεβαστάκη, του αντιπεριφερειάρχη Σάμου Ν. Κατρακάζου, του δημάρχου Μ. Αγγελόπουλου, του Λιμενάρχη Ν. Κωνσταντέλη και άλλων εκπροσώπων συναρμόδιων φορέων, αποφασίστηκε να ζητηθεί η κάλυψη των βασικών ανθρωπιστικών συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής των προσφύγων καθώς και η ένταξη της Σάμου στα δρομολόγια που πραγματοποιεί το πλοίο «Βενιζέλος» για την μεταφορά προσφύγων από τα νησιά.
«Υποστηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο και ανθρωπισμό, το ρεύμα των προσφύγων πολέμου» σημειώνει ο δήμαρχος Σάμου Μιχ. Αγγελόπουλος, «ωστόσο απαιτείται άμεσα να λειτουργήσει η υπηρεσία Ασύλου και Επιστροφών της Ελληνικής πολιτείας που θα αξιοποιεί τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά κονδύλια σε όφελος των ακριτικών νησιών που δέχονται το σύνολο των μεταναστευτικών ροών…»

ika3

 

ΣΥΝΘΗΚΕΣ «ΣΙΩΠΗΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ»

Με υπεράνθρωπο ζήλο κατορθώνουν οι υπηρετούντες στο Λιμενικό Σώμα της Σάμου και την Αστυνομική Διεύθυνση να ανταπεξέρχονται σε όλον αυτό τον ανεξέλεγκτο όγκο δουλειάς, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνονται τάχιστα οι διαδικασίες ταυτοποίησης των προσφύγων. Παράλληλα, έχουν να καλύψουν και το έργο της νυχτερινής διάσωσης συχνά υπό συνθήκες ναυαγίου!

Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών κυρίως ωρών, με σκάφη-καρυδότσουφλα και υπεράριθμους επιβαίνοντες, οι παράνομοι διακινητές στέλνουν στο άγνωστο εκατοντάδες ψυχές. Τους δείχνουν απλά τα φώτα των παραλίων της Σάμου, που φαντάζουν τόσο κοντινά -αν κανείς δεν γνωρίζει τα επικίνδυνα ρεύματα και τις απόκρημνες ακτές- και τους στέλνουν σε ένα ταξίδι απελπισίας προς την Ευρωπαϊκή… «γη της Επαγγελίας».

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΣΑΜΟΥ-Οι καθημερινοί μας «ήρωες»
Στον «απόλυτο γκρεμό» επιχειρούσαν επί τριήμερο οι άνδρες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Σάμου στην περιοχή Μελισσόβραχα του ακρωτηρίου Πράσσο, προκειμένου να εντοπίσουν ανήλικο μετανάστη. Δεκαπέντε εθελοντές διασώστες αλλά και δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, του Λιμενικού και του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, με κίνδυνο της ζωής τους, συνεργάστηκαν σε μια εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που κατέληξε στον εντοπισμό της σορού Σύριου ανηλίκου. Ακολουθήθηκε, με ορειβατικές διαδικασίες, ο απεγκλωβισμός και η μεταφορά με ειδικό φορείο κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

ika2

«Ήταν η δυσκολότερη από κάθε πλευρά επιχείρηση στην οποία έχουμε, ως Ε.Ο.Δ Σάμου συμμετάσχει τα τελευταία 20 χρόνια…» τόνισε ο πρόεδρος του παραρτήματος Σάμου Δημήτρης Καλατζής. «Ωστόσο, όπως αρμόζει σε Έλληνες, τιμούμε τη μνήμη του νεκρού και θέλαμε, παρά τις απίστευτες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, να παραδώσουμε τη σορό στους συγγενείς του…»

[quote text_size=”small”]

Αξίζει να σημειωθεί πως ο εθελοντισμός στη Σάμο είναι εξαιρετικά αναπτυγμένος και συμμετέχει σε όλες τις επιχειρήσεις διάσωσης, εντοπισμού και απεγκλωβισμού προσφύγων από δυσκολοπρόσιτα σημεία, κάτι που αποτελεί πλέον «καθημερινότητα» για το ακριτικό νησί

[/quote]

. «Η μεγαλύτερη επιβράβευση των προσπαθειών μας είναι, όταν καταφέρνουμε να διασώσουμε έναν ακόμη άνθρωπο, ένα μικρό παιδί που πνίγεται, ένα βρέφος που ξέφυγε από την αγκαλιά της μάνας…» δηλώνουν τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Σάμου.

ΝΕΚΡΟ ΒΡΕΦΟΣ ΣΕ ΒΑΡΚΑ
Τραγικό θάνατο βρήκε βρέφος 18 μηνών μέσα σε βάρκα διακίνησης προσφύγων, η οποία εντοπίστηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης 19 Αυγούστου από ελικόπτερο της Frontex, ανοιχτά της Σάμου. Το άτυχο αγοράκι πιθανολογείται πως καταπλακώθηκε από τις αποσκευές, κατά τη διάρκεια της επιβίβασης των προσφύγων στην Τουρκία. Διακομίστηκε στο Νοσοκομείο της Σάμου, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου